Informació general

Economia

Les despeses sobrevingudes per la crisi de la Covid-19 podrien situar-se al voltant dels 3 milions d'euros per a les arques municipals

L'equip de govern ha reclamat al govern de l'Estat que permeti gastar el superàvit i autoritzi dur a terme les inversions financerament sostenibles

Per Berta Ruiz

Façana del port totalment deserta, el diumenge 12 d'abril, Diumenge de Pasqua
Façana del port totalment deserta, el diumenge 12 d'abril, Diumenge de Pasqua | Lluís Rovira i Barenys

El balanç econòmic de les despeses sobrevingudes arrel de la crisi sanitària, econòmica i social del coronavirus podria situar-se al voltant dels 3 milions d'euros per a les arques municipals. Així ho avançava, aquest matí, l'alcaldessa –Camí Mendoza– juntament amb el primer i segon tinent d'alcalde –Lluís Abella i Oliver Klein respectivament– a la roda de premsa telemàtica que s'ha dut a terme a través d'una aplicació de videoconferències. El motiu de la trobada informativa entre els tres líders de l'equip de govern i els periodistes convocats era fer balanç del primer any de mandat. En el marc d'aquesta roda de premsa s'ha recordat bona part de paquet de mesures que s'han pres a nivell municipal des de l'inici de l'estat d'alarma i totes les qüestions emmarcades dins del Pla de Reactivació econòmica i social del municipi que ja es va presentar el passat 13 de maig. 

Camí Mendoza: "El pla de govern és el mateix, però evidentment ens hem d'adaptar a la situació"

Sobre aquestes despeses econòmiques que s'han hagut d'afrontar de manera sobrevinguda, l'alcaldessa ha comentat que, "us vam presentar les mesures del pla de xoc que estàvem elaborant per fer front a la situació de la Covid-19. Ho estem valorant econòmicament; ho tenim molt afinat i estaríem ratllant les 3 milions d'euros". Pel que fa a possibles afectacions quant a inversions, Mendoza ha apuntat que, "el pla de govern és el mateix, però evidentment ens hem d'adaptar a la situació. Concretament, en l'apartat d'inversions, pensem que tenim un bon superàvit per aquest any i esperem que el govern ens deixi gastar aquest superàvit –com havia fet altres anys– per a inversions financerament sostenibles –al voltant 1,3 milions d'euros–. I, també si l'Estat ens aixeca la regla de la despesa, doncs els diners que tenim de lliure disposició –uns 2,6 milions d'euros– també els poguem destinar a millores per a la ciutat. Recordem que venim d'una època en la què Cambrils –per la seva situació econòmica– no podia fer inversions. A finals de 2019 ja vam poder fer un primer préstec per a inversions i ens agradaria seguir en aquesta línia. No obstant això, caldrà fer una reflexió final perquè ens ha vingut aquesta situació de la Covid-19 i potser alguna inversió s'haurà de replantejar. Entem que les inversions són necessàries per bellugar el teixit econòmic". 

Lluís Abella: "Que l'estat espanyol ens permeti gastar el superàvit a Cambrils"

En una línia similar s'ha expressat el primer tinent d'alcalde –Lluís Abella– qui ha reclamat "un cop més que l’Estat espanyol ens permeti gastar el superàvit a Cambrils, ja que són diners de Cambrils, i ens autoritzi les invesions financerament sostenibles, que enguany estan al voltant 1,3 milions d'euros".

Oliver Klein: "Les inversions principals tenen 'els mateixos noms i cognoms' del que sempre hem parlat i són els nostres objectius de ciutat"

Per la seva part, sobre la despesa que suposarà la crisi del coronavirus, el segon tinent d'alcalde –Oliver Klein– ha comentat que, "la xifra que vam calcular, ens provoca un desfase però l'estem recalculant. Les inversions principals tenen 'els mateixos noms i cognoms' del que sempre hem parlat i són els nostres objectius de ciutat. Evidentment, s'han de readequar segons els ingressos, s'hauran d'endarrerir o de prioritzar; és el treball que estem fent. Parlem de l'avinguda de l'Esport, de la rambla de Jaume I, etcètera. Són els mateixos projectes però recol·locats segons les circumstàncies". 

Comenta aquest article