Informació general

Parcs

El Parc Samà reobrirà les seves portes aquest proper dissabte 23 de maig sota estrictes protocols higiènics i de seguretat

Regalaran passis anuals gratuïts al personal sanitari que visiti el Parc i acrediti la seva condició, una acció que s'emmarca dins la campanya "Naturalesa d'Herois"

Per Redacció

Un dels paons que hi ha dins el recinte del Parc Samà, el dia de la presentació de la temporada 2020
Un dels paons que hi ha dins el recinte del Parc Samà, el dia de la presentació de la temporada 2020 | Lluís Rovira i Barenys

El jardí històric del Parc Samà tornarà a obrir les seves portes el proper dissabte 23 de maig a les 10 hores sota uns rigorosos protocols higiènic-sanitaris que integren tots els requisits de seguretat exigits per als 'Llocs Patrimonials'. DNA Turisme i Oci, empresa gestora del Parc Samà, ha elaborat un estricte pla de contingència que segueix les recomanacions específiques de l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE), amb el vistiplau de les autoritats sanitàries. DNA també ha recollit les indicacions del Comitè Nacional Espanyol d'ICOMOS (Consell Internacional de Monuments i Llocs), organització internacional no governamental associada amb la UNESCO, que ha posat en marxa un grup de treball sobre Patrimoni i Covid-19 de què el Parc Samà forma part.

Tot just el passat 5 de març, una setmana abans de l'inici de l'estat d'alarma, els responsables de l'empresa gestora del Parc Samà acompanyats per l'alcaldessa i les regidores de Turisme i de Cultura van fer la presentació de la temporada d'enguany, un any en el que es volia reforçar el vessant cultural i incrementar l'aposta per la natura.

Mesures del Pla de Contingència per Covid-19

Un resum de les mesures adoptades en el Pla de Contingència per Covid-19 de Parc Samà es pot consultar al web de parc, entre elles:

  • Per garantir la distància mínima de seguretat. Les 14 hectàrees d'extensió permeten als visitants gaudir de la serenitat i la natura sense aglomeracions. Les limitacions d'aforament, així com el recorregut de dos quilòmetres de sentit únic que discorre per grans avingudes entre vegetació permeten gaudir de l'entorn sense estrès i mantenint en tot moment la distància de seguretat.

  • S'ha instal·lat un control d'aforament per no superar els 300 visitants dins de parc. En el cas de l’hivernacle de plantes tropicals 'Alfonso de Fontcuberta i Samà' -que ret homenatge a la VII Marquès de Marianao i alberga més de 75 espècies de palmàcies i altres espècies vegetals-, s'ha establert un itinerari d'una única direcció i un aforament de 15 persones, a l'igual que en l' 'Aviari de Marianao', que alberga més de 50 psitàcides (lloros) de Centreamèrica. Al laberint de blat de moro, -dedicat enguany a conèixer els Objectius de Desenvolupament Sostenible mitjançant un joc de pistes-, s'han dissenyat passadissos de dos metres. El bar-museu i la zona de pícnic s'han condicionat per garantir la distància entre les taules.

  • Per garantir la neteja i desinfecció. A l'entrada a parc el visitant passarà per una catifa desinfectant per assegurar la neteja de les soles de les sabates. A la taquilla, així com en altres zones comunes, el visitant disposarà de gels hidroalcohòlics. Els lavabos es desinfectaran i netejaran sis vegades al dia, a l'igual que les taules de pícnic, i la resta de mobiliari de parc. Jardiners, personal de manteniment, cuidadors de fauna i personal d'atenció a el públic disposen d'EPIs certificats en funció del seu lloc i nivell de risc. També se'ls ha donat formació sobre el seu correcte ús.

  • Per donar a conèixer totes les mesures implementades. El parc informarà el visitant abans de la confirmació de reserva o compra d'entrades sobre les mesures de prevenció. Es potenciarà la venda d'entrades per internet a la pròpia web de parc. També s'ha instal·lat cartelleria amb informació de les mesures preventives implantades, així com la indicació dels aforaments de cada espai.

Campanya 'Naturalesa d'Herois' en reconeixement al personal sanitari

Per tal de reconèixer la feina que els professionals sanitaris estan realitzant des de l'inici de la pandèmia, el Parc Samà posa en marxa 'Naturalesa d'Herois', una campanya de regal de passis anuals gratuïts (samalinas). Els treballadors sanitaris hauran de mostrar a l'entrada del parc la seva acreditació col·legial -o la de centre o servei al què pertanyen- i serà vàlida per tot l'any 2020. "Per vostre compromís, esforç, dedicació, sacrifici, per la vostra naturalesa d'herois, us regalem un trosset de la nostra ", subratlla el leit motiv de la campanya.

El jardí històric de Parc Samà, s'ha consolidat com una important atracció de visitants a Cambrils. El passat any va rebre 115.000 visitants i el 2020, malgrat les circumstàncies excepcionals, espera contribuir a el posicionament de Cambrils com a destinació turística segura. "L'impacte econòmic d'aquesta crisi sanitària ho hem de mitigar entre tots, i el Parc Samà vol contribuir al fet que Cambrils i la Costa Daurada es posicionin com una destinació segura per al mercat turístic aquest any", han exposat els gestors .

La reobertura de parc permetrà rescatar d'un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) a 10 treballadors: "Volem que el visitant sigui conscient que amb la seva visita contribueix a la generació d'ocupació i a la conservació d'aquesta joia que uneix història, cultura i natura".

 

Comenta aquest article