Cultura

L'exposició "Àfrica: cares i creus" plasma en imatges històries d'èxit i projectes que tiren endavant al continent africà

Per Berta Ruiz

Lluís Miret, director de la Fundació Àfrica Digna, va explicar el contingut de l'exposició

Durant aquests dies es pot visitar al vestíbul de l'Ajuntament de Cambrils una exposició itinerant molt especial anomenada "Àfrica: cares i creus", produïda per la Fundació Àfrica Digna. Ahir al vespre tenia lloc l'acte d'inauguració, emmarcat dins del programa de les Jornades Interculturals i Solidàries, el qual va comptar amb la presència del director de la Fundació Àfrica Digna –Lluís Miret– i el regidor de Cooperació i Solidaritat de l'Ajuntament, Oliver Klein.

Testimonis i històries d'èxit a l'Àfrica

Aquesta exposició fotogràfica, tal com va comentar Lluís Miret a Revista Cambrils Diari Digital, pretén acostar les necessitats d'educació i de salut a l'Àfrica subsahariana a través d'uns testimonis i d'unes històries d'èxit. "Normalment ens arriben males notícies des de l'Àfrica, però dins d'aquestes dificultats hi ha una sèrie de persones i una sèrie de projectes que tiren endavant i tenen èxit. Per això, ens agrada poder explicar aquestes històries". Enguany, se celebren 10 anys de l'establiment dels Objectius de Desenvolupament del Mil·leni, vuit indicadors ha assolir, que 190 caps d'estat van acordar en una cimera a Nacions Unides. "A Àfrica, en la majoria d'aquests indicadors anem malament. S'han produït canvis, però no els canvis que desitjaríem. Els indicadors de pobresa o de mortalitat infantil encara són excessivament elevats, sobretot si els comparem amb els països del nord".

"Molta gent petita farà coses petites que canviaran el món"

Tot i les dificultats, Àfrica també té les seves cares positives. Cares com la del Moses, que després de perdre un fill per una mala diagnosi pre-part va decidir estudiar per a muntar un centre de diagnosi ecogràfica al seu barri; la del Ron Beaton que està ensenyant als Masai a treure rendiment del turisme que els visita, la de la Mamma Damaris que podrà recuperar la vista gràcies a un operació o la història d'una jove Masai que ha tret de les millors notes a Kènia, tot i viure en unes condicions rurals molt complicades. En aquesta història Miret va comentar que, "el que encara és més estrany és que el seu pare
decideixi vendre bestiar per tal que la seva filla pugui seguir estudiant. Aquesta història no és només d'educació sinó també d'igualtat de gènere. Nosaltres la bequem i l'ajudem, per a que aconsegueixi fer els seus estudis d'infermeria i qui sap si acabarem construint amb ella un dispensari per ajudar en temes de salut. Aquestes històries són petits grans de sorra que ajuden. Hi ha un proverbi africà que diu: molta gent petita farà coses petites que canviaran el món".

Lluís Miret va remarcar que "es tracta en donar confiança i recolzar aquelles persones i aquelles iniciatives que hi creuen, que hi tenen cor. No és només un tema econòmic, sinó també un tema d'acompanyar".

Comenta aquest article