Informació general

Robert Benaiges: "Les condicions de neteja de la façana del port no són les adequades"

Per Lluís Rovira i Barenys, Berta Ruiz

Aspecte del passeig Miramar amb la torre del Port

L'espai de la façana marítima –competència de Ports de la Generalitat– està produint diferents problemes a l'Ajuntament de Cambrils, segons va explicar ahir en roda de premsa l'alcalde de Cambrils. Un d'aquests problemes és la neteja i manteniment de la façana marítima. Sobre aquesta qüestió, l'alcalde va dir que actualment l'empresa Secomsa, no pot entrar a netejar aquesta zona del port, perquè és competència exclusiva de Ports de la Generalitat. Tot i això, i tal i com va explicar Benaiges, "a vegades ho fem de motu propi, perquè considerem que les condicions de neteja no són les adequades, sobretot en l'època d'estiu. La façana marítima és la postal de Cambrils, i el que volem és que el nivell de neteja i de manteniment sigui l'òptim i el màxim possible".

Ocupació comercial a la façana del port

L'altre problema que es genera a la façana del port, segons Benaiges, és el de l'ocupació de la via pública. L'alcalde va puntualitzar que en aquests moments, per exemple, "hi ha una ocupació comercial prohibida que no hi hauria de ser, després d'un procés judicial que s'ha resolt a favor de l'Ajuntament. Qui ha d'executar l'ordre de desnonament és Ports de la Generalitat, però no acaba de decidir-se", referint-se a l'establiment de venda de roba interior que té una ocupació comercial a la façana portuària.

Des de l'Ajuntament de Cambrils s'han proposat opcions per tal d'evitar que existeixi "aquesta disfunció de competències en un àmbit tant sensible com és la façana marítima", segons comentava ahir Benaiges. El mateix
alcalde es va reunir amb el secretari de Mobilitat de la Generalitat de Catalunya –Manel Nadal– per tal de transmetre-li aquestes qüestions relacionades amb temes competencials del govern de Catalunya.

Ordenança aprovada el maig del 2004

L'Ajuntament va aprovar en el ple del maig de 2004, una ordenança que regulava l'ocupació de la via pública a tot el municipi,  amb la façana del port inclosa. Aquesta ordenança obligava als establiments d'hoteleria a ocupar els espais públics de manera controlada i amb veles i para-sols unificats. A la façana del port es prohibia l'ocupació comercial. De totes maneres es donava una moratòria de tres mesos per a l'aplicació de l'ordenança. Més tard, el novembre del 2004, el
regidor de Promoció de la Ciutat, Oliver Klein, anunciava que a partir de l'1 d'abril de 2005 quedaria prohibida l'ocupació comercial a la façana del port i que s'aplicarien multes d'entre 500 i 600 euros a qui incomplís l'ordenança. Tres mesos després d'aquest anunci, el febrer de 2005, l'Ajuntament rectificava i tornava a anunciar que es permetria l'ocupació comercial al port aquella temporada però amb uns expositors al carrer que no podien superar els 1,20 o 1,50 metres, segons el producte.

En tots aquests estira i arronses entre l'Ajuntament i la Unió de Botiguers, que des d'un primer moment va interposar un contenciós administratiu contra l'ordenança municipal, mai s'havia qüestionat el paper de la Generalitat per les seves competències a la façana del port. Sempre s'havia dit que el que l'Ajuntament aprovés en matèria d'ocupació de la via pública a nivell de municipi, Ports de la Generalitat ho ratificaria a la façana del port. Ara, uns anys després, s'evidencien disfuncions entre les dues administracions.

Competències en l'ocupació de la via pública

Robert Benaiges explicava ahir, que "volem que els criteris que s'apliquen tant en la neteja com en l'ocupació de la via pública en la façana marítima siguin els mateixos que hi ha en tot el municipi. Una possible solució seria que Ports de la Generalitat valorés el rendiment que en treu de la façana marítima, per tal que l'Ajuntament fos l'arrendatari, i després ja, ho subarrendaríem als comerciants i restauradors que volguessin ocupar aquesta façana". Segons Robert Benaiges, "això ens permetria tenir un control molt més exhaustiu de l'ocupació que se'n produeix, perquè hi ha certes disfuncions sobre el tema d'instal·lació d'alguns elements al carrer". De fet, Benaiges explicava que aquesta qüestió, genera "greuges comparatius amb la resta del municipi que estan sota el control de l'ordenança municipal, i en canvi a la façana hi ha una certa laxitud".

Comenta aquest article