Societat

Emocionant missa en honor a la Virgen de las Cruces, patrona de Don Benito

Per Berta Ruiz

Mossèn Fermín Solano va oficiar la missa a l'església de Sant Pere amb la imatge de la Verge de las Cruces en un racó de l'altar

Molts dombenitenses cambrilencs, així com extremenys d'altres poblacions, van assistir, el passat dissabte al matí, a la missa que el mossèn de l'església de Santiago de Don Benito –Fermín Solano– va oferir en honor a la Virgen de las Cruces, patrona d'aquesta localitat extremenya. Aquesta trobada tan especial va tenir lloc a l'església de Sant Pere. La visita del mossèn Fermín Solano va servir per reunir la nombrosa comunitat dombenitense cambrilenca i també com a mostra d'agraïment per la recent donació d'un mosaic que la família López Sabido –dombenitenses residents a Cambrils des de fa molts anys– ha fet a la Hermandad de la Virgen de las Cruces. Aquest mosaic de ceràmica el va instal·lar el mateix Pedro López –impulsor d'aquesta iniciativa–, a finals d'agost, a l'exterior de l'ermita de la Virgen de las Cruces a Don Benito.

"Se n'anava la meva gent i es despoblava el meu poble"

La missa en honor a la Virgen de las Cruces la van celebrar el mossèn de l'església de Sant Pere –Joan M. Banús– i el mossèn de Don Benito, Fermín Solano. Per començar, el mossèn extremeny va tenir el detall de dir unes breus paraules de benvinguda i d'agraïment en català, tant als assistents a la missa com al mossèn de l'església de Sant Pere per acollir-los. El mossèn Fermín Solano –molt proper, afable i afectuós– va adreçar unes paraules molt carinyoses a tots els dombenitenses i extremenys emigrants que, en el seu dia, van haver de deixar la seva terra per buscar un futur millor, especialment en els anys 60 i 70. Aquestes paraules van fer emocionar molta gent que no va poder evitar les llàgrimes. Visiblement emocionat, el mossèn de Don Benito que va dir que "jo també vaig viure aquesta realitat en la meva família: la marxa dels meus germans. Des dels nostres pobles sortien autobusos i jo anava a acomiadar-los i se'm queien les llàgrimes. Se n'anava la meva gent, es despoblava el meu poble, es dessagnava la meva parròquia i se n'anaven els amics". En aquest punt, el mossèn Solano va recitar la coneguda cançó "¿Qué será? de José Feliciano. Després va explicar que, en alguna ocasió havia fet viatges a Mallorca perquè molts extremenys havien marxat a les illes. Tal com va dir, "jo també sabia de l'existència de molts emigrants extremenys a Catalunya, concretament a Cambrils i li vaig dir al bisbe Don Santiago que la nostra propera visita seria a Cambrils, però a ell el van traslladar i a mi també em van traslladar i el meu desig va quedar evaporat. Però ves per on, avui s'està complint aquell desig meu de visitar als dombenitenses, orellanenses i altres extremenys que esteu a Cambrils. Estic aquí gràcies a la invitació d'una família, Pedro i Manoli, pel seu amor a la Virgen de las Cruces i per tot l'entusiasme que han posat en que jo pugui estar avui amb vosaltres. També estic aquí pel bisbe Don Santiago que des del cel és l'impulsor del viatge i m'acompanya".

"L'abraçada de la seva terra, Extremadura"

Mossèn Fermín Solano va voler transmetre a tots els presents l'afectuositat i l'abraçada de la seva terra, Extremadura, i de tots els extremenys. També va tenir el detall de portar a la missa una imatge de la Virgen de las Cruces –"el tresor més gran de qualsevol dombenitense" va dir– que va presidir tota la celebració, així com un quadre amb la imatge de la patrona de Don Benito que va regalar al mossèn de l'església de Sant Pere –Joan M. Banús– com a símbol d'agermanament entre la Mare de Déu del Carme i la Virgen de las Cruces. La missa es va acabar amb l'himne en honor a la Virgen de las Cruces que molts dombenitenses van cantar emocionats.

Després de la missa, els assistents van poder degustar un aperitiu de germanor, donació de la Hermandad de la Virgen de las Cruces com a mostra d'agraïment. Va ser al bar Alexander, situat al carrer de Joan Sebastian Elcano número 10, cruïlla amb el carrer de Pau Casals, al mateix local on la família López Sabido va tenir, durant molts anys, una coneguda botiga d'embotits i productes extremenys.

La missa es va fer aquest passat dissabte 10 de setembre

Un cop acabada la missa la gent es va acostar a la imatge de la verge de Las Cruces

Comenta aquest article