Informació general

L'adobament de terrenys agrícoles amb purins provoca les queixes dels veïns de ponent

Per Lluís Rovira i Barenys

Els barris cambrilencs situats més a ponent es queixen de les males olors provinents de la fertilització amb purins

L'Associació de Veïns Tàrraco denuncia les males olors que es produeixen per l'adobament amb purins dels terrenys agrícoles més propers. I no és una denuncia nova, segons ha explicat el representant d'aquesta associació veïnal, Luis Pastor, a revistacambrils.cat, porten molts anys denunciant aquesta pràctica agrícola i, de moment, no han obtingut el resultat que desitgen. El problema, segons Pastor, afecta sobretot als barris de Tàrraco, La Dorada i Cambrils Mediterrani i les denúncies arrenquen des de l'any 2008. De manera periòdica i fins l'actualitat, els veïns s'han anat reunint amb els diferents governs municipals i el problema persisteix. Ahir a la nit, sense anar més lluny, es va fer un abonament amb purins en aquests terrenys agrícoles. Pastor explica que ahir a la nit, a 2/4 d'11, es va fer la corresponent denúncia al 092 municipal, "per a que obrin expedient i s'investigui aquesta activitat molesta".

Contaminació odorífera

En la reunió que van mantenir els veïns amb l'Ajuntament, l'any 2008, es va deixar el tema per estudi i després d'un any, el departament de Medi Ambient va recopilar la legislació corresponent després de contactar amb el Consorci de Gestió de la Fertilització Agrària de Catalunya (GESFER) i va proposar un protocol d'actuació. El problema no es va solucionar i ja el setembre de 2011, els veïns es van reunir amb el nou ajuntament i, segons Pastor, "no vam rebre la resposta que esperàvem i és per això que vam demanar la intervenció del Defensor de la Ciutadania, que tampoc va ser de gran ajuda". Ja dins l'actual mandat, els veïns es van reunir amb l'alcaldessa el passat 16 de juny i li van traslladar la seva queixa. Segons Pastor, "l'alcaldessa ens va dir que estudiaria el tema però no ens ha arribat a dir res". La resposta, però, la va donar la regidora dels barris de Ponent, Montserrat Masdeu, i tampoc va ser la que els veïns desitjaven. Pastor explica que a principis d'aquest mes d'agost la regidora els va comunicar que en aquests terrenys agrícoles estava permès fer aquest tipus d'abonament amb purins, des del mes de març al mes d'agost però Pastor diu que "ni l'Ajuntament ni Medi Ambient ens diu quin tipus de cultius tenen aquests terrenys per tal de comprovar si realment poden fertilitzar en aquest període. La regidora ens diu que són terrenys de cultiu d'oliveres i no determina quins altres cultius s'hi fan".

Segons Pastor, els veïns dels barris de Ponent ja van aguantar, fa anys, la contaminació amb nitrats de les aigües la qual cosa va fer clausurar els pous amb els que se subministrava l'aigua potable a aquests barris amb el conseqüent perjudici econòmic pels habitants d'aquesta zona, "ara el que volem evitar és aquesta contaminació odorífera i és per això que des de l'Associació de Veïns Tàrraco hem ofert a l'Ajuntament la conveniència de tractar aquest tema en una taula de treball amb totes les parts representades". Pastor afegeix que "la legislació ha d'anar encaminada a controlar, també, les pudors. Els legisladors ho han de tenir en compte i l'Ajuntament té la capacitat d'actuar i de regular aquestes activitats molestes".

El protocol de la Patrulla Verda

L'Ajuntament, per la seva part, ha tramitat les queixes que els veïns d'aquesta zona de Ponent els han fet arribar sobre les males olors per fertilització amb purins, a la Patrulla Verda. Segons han explicat fonts municipals a revistacambrils.cat, la Patrulla Verda té un protocol establert per aquests casos. Si ells detecten problemes d'olors d'ofici o bé si els arriba alguna queixa el que fan és, primer que tot, identificar el pagès responsable de les olors. Tot seguit es demana al pagès que llauri el terreny on hi ha els purins i s'analitza l'acció per tal de veure si hi ha hagut un incompliment de la normativa. En cas que fos així, s'iniciaria un procediment sancionador. Des de l'Ajuntament es ratifica en el fet que els terrenys agrícoles que envolten aquests barris són camps d'oliveres i que hi és permesa l'aplicació de purins des de març a agost però que en trobar-se en una zona vulnerable, els fertilitzants s'han d'incorporar al sòl en un termini de 24 hores. Des de l'Ajuntament, a més, es precisa que la Patrulla verda va localitzar, aquest passat mes de juny, dos pagesos que havien fet un abocament de purins i se'ls va fer un requeriment per haver ocasionat males olors al veïnat a part de fer, també, un requeriment al representant de la propietat de la parcel·la agrícola on s'havia produït l'adobament amb purins.

Comenta aquest article