Informació general

Mor Jordi Carbonell, històric dirigent independentista amb vincles a Cambrils

Per Redacció



Jordi Carbonell en un dels primers actes de l'Assemblea de Catalunya, als anys setanta
Ahir va morir el filòleg i històric dirigent independentista Jordi Carbonell i de Ballester, als 92 anys d'edat. La seva tasca en pro del país va ser constant des dels temps de la clandestinitat. Una de les seves intervencions públiques més destacades és quan en representació de l'Assemblea de Catalunya va fer el parlament en el famós acte de l'11 de setembre de 1977 a Sant Boi on va pronunciar la cèlebre frase dirigida a la classe política, "que la prudència no ens faci traïdors". Llicenciat en filologia romànica, Carbonell va treballar de secretari de l’Institut d’Estudis Catalans, que aleshores era clandestí. També va ser professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, d’on el franquisme el va expulsar per les seves activitats d’oposició. Va ser aleshores catedràtic de català a Càller (Sardenya) i va treballar també a la Universitat de Liverpool. Del 1965 al 1971 va dirigir la Gran Enciclopèdia Catalana i el 1972 va ser nomenat membre de l’Institut d’Estudis Generals, del qual arribaria a ser el secretari general. Carbonell havia treballat en la clandestinitat i va ser portat a presó en dues ocasions.
Carbonell ha rebut la Creu de Sant Jordi (1984), la medalla d’or de la Generalitat de Catalunya (2001) i la medalla d’honor de Barcelona (2002).

Jordi Carbonell, Josep-Lluís Carod-Rovira i la connexió cambrilenca

En el vesant de la militància política, Carbonell va ser un dels creadors de Nacionalistes d’Esquerra i el 1992 va entrar a militar a Esquerra Republicana de Catalunya. A petició de Josep Lluís Carod-Rovira, Carbonell va esdevenir president del partit el 1996. La relació entre Jordi Carbonell i el cambrilenc Josep-Lluís Carod-Rovira ve de lluny. Tal com s'explica en el reportatge de Revista Cambrils "L'Assemblea de Catalunya a Cambrils", Josep Lluís Carod-Rovira "entra en contacte amb l'Assemblea de Catalunya a través del PSAN i de Jordi Carbonell, amb qui contacta a través de la cambrilenca Mercè Berenguer, que anava a treballar a casa dels Carbonell a Barcelona. Aquest fet feia que tingués accés directe a un dels líders de l'Assemblea de Catalunya, amb tota la informació que això suposava. El 28 d'octubre de 1973 forma part dels famosos 113 detinguts a Barcelona, membres de la Permanent de l'Assemblea de Catalunya".

Revista Cambrils ha demanat a Josep-Lluís Carod-Rovira una col·laboració en motiu de la mort de Jordi Carbonell, que podeu llegir a continuació.


Col·laboració

El senyor Carbonell

Josep-Lluís Carod-Rovira

A casa estaven contents que em relacionés amb Jordi Carbonell i de Ballester i sempre que s’hi referien ho feien dient “el senyor Carbonell”, insistint en la condició de senyor. De fet, era tot un senyor, amb un posat, unes maneres i una educació ben britàniques, en part herència de la seva estada a Liverpool, com a professor de la seva universitat. Més tard, quan el 1973 la policia ens va detenir i empresonar, fèiem broma d’això i del fet que, pensant-se ells que no s’havien de preocupar de res amb aquella companyia, acabéssim a la garjola, gairebé agafats de la seva mà. Ja en llibertat, vam fer un dinar a casa dels meus pares, on també van assistir Josep Benet, Josep Solé Barberà i Agustí de Semir, on el bon peix cuinat a la cambrilenca va ser la millor companyia d’una conversa viva i afable.

Pare de quatre fills, professor universitari i compromès fins al moll de l’os en el combat democràtic i nacional contra la dictadura, els Carbonell van afegir un nou membre a la família perquè els ajudés en la seva activitat domèstic quotidiana: Mercè Berenguer, que aviat es va convertir en Mercè Carbonell, en el llenguatge familiar. La Mercè era cambrilenca i això va facilitar que jo en pogués fer la coneixença i m’hi pogués anar relacionant, a partir d’aleshores.

Cambrils, doncs, va convertir-se en un lloc que formava part de l’imaginari col·lectiu dels Carbonell i van ser infinitat les vegades que ell mateix o altres membres de la seva família van venir-hi a fer-hi des d’escapades d’anar i tornar, fins a estades de més d’un dia, ja que la Mercè, de baix a mar, tenia una germana casada amb un  marit de la vila, amb la sort de viure en ple camp. Anar a Cambrils, parlar de Cambrils, estimar Cambrils, va ser, ben aviat, un acte de plena normalitat. Ara, desaparegut aquest referent tan destacat de la cultura i la política catalana dels darrers 50 anys, m´ha semblat de justícia fer memòria de la connexió cambrilenca de Jordi Carbonell, patriota de pedra picada, demòcrata fins al moll de l’os i intel·lectual d’alçada europea.

Comenta aquest article