Informació general

El ple tomba la moció de Ciutadans que demanava la creació d'un premi literari que acceptés obres en castellà

Per Lluís Rovira i Barenys

Un moment de la sessió plenària d'ahir a la tarda a l'Ajuntament de Cambrils

L'intent del grup polític de Ciutadans per tal que l'Ajuntament crei un premi literari en el que es puguin presentar obres en castellà no va prosperar. En el plenari d'ahir al vespre, Ciutadans va presentar una moció que tenia com a objectiu la creació d'aquest premi literari en castellà per tal que fos realitat de cara a l'any vinent. La moció no va prosperar ja que només va obtenir els vots favorables de Ciutadans, PP i PSC. Hi van votar en contra ERC, CiU i NMC i el regidor de l'Assemblea de Cambrils es va abstenir.

Imanol Rico (C's):
"El castellà forma part de la cultura de Catalunya i, per tant, és una llengua que s'ha de continuar valorant i protegint des de les institucions públiques de la mateixa manera que es fa amb el català"

Ciutadans va presentar aquesta moció ja que, tal com va argumentar, en l'anterior ple municipal, quan es van aprovar les bases del Premi de Poesia Vila de Cambrils van demanar que s'inclogués la possibilitat de presentar-hi obres en castellà i no es va acceptar. El regidor de Ciutadans, Imanol Rico, va dir que "entenem que d'aquesta manera s'està promovent una llengua dels catalans però s'està deixant de banda l'altra, la llengua castellana". Rico també va dir que "el castellà forma part de la cultura de Catalunya i, per tant, és una llengua que s'ha de continuar valorant i protegint des de les institucions públiques de la mateixa manera que es fa amb el català". El regidor de Ciutadans també va dir que "les dades estadístiques mostren el castellà com a llengua habitual majoritària al Camp de Tarragona i suposem que a Cambrils hi ha un potencial important d'autors en llengua castellana que no poden promocionar-se mitjançant l'accés a premis literaris convocats per les institucions públiques".

Ana López (PSC): "És interessant que es promocioni la cultura i per això hi votarem a favor"

El regidor de l'AdC, Ivan Sanz, va ser el primer en intervenir per dir que el tema de la llengua no hauria de ser una qüestió recorrent, "el bilingüisme és un fet". Sanz va anunciar la seva abstenció en la votació de la moció argumentant que troba bé tot el que es faci per la cultura i la seva promoció, "però no puc dir res més", va afegir.
David Chatelain, regidor del PP, va dir que el seu partit hi votaria a favor ja que aquest premi "podria ser important pel tipus de població que té Cambrils. És interessant".
La regidora del PSC, Ana López, va anunciar el suport del seu partit a la moció però va voler precisar que no ho feien pels motius que es deien en el text de la moció en el sentit de que s'ha de protegir la llengua castellana ja que tal com va dir, "a l'ajuntament hi ha altres premis que admeten les obres en castellà. Ara bé, votarem a favor de la moció perquè és interessant que es promocioni la cultura".
Per la seva part, el regidor de l'NMC, Oliver Klein, va manifestar que a Cambrils "tenim uns premis que fa anys que hi són. Cada municipi té els seus premis i n'hi ha que els tenen en castellà però no trobem convenient crear un nou premi quan ja n'hi ha per tant hi votarem en contra".

Lluís Abella (CiU): "Centrem els nostres esforços en protegir la llengua catalana, que juga amb un desavantatge abismal vers la castellana"

El regidor de CiU, Lluís Abella, va fer una extensa exposició per respondre la moció de Ciutadans. Abella va recordar que el motiu principal del premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils-Josep Lluís Savall i del premi de Poesia Vila de Cambrils "va ser la voluntat política de promoure i donar suport a la llengua catalana escrita en prosa i en vers", i aquesta voluntat, segons va dir Abella, es deu al fet que la comparativa de premis en llengua catalana i en llengua castellana mostra un gran desequilibri a favor de la segona. El regidor de CiU també va citar dos destacats premis de literatura que només accepten obres en castellà i que es convoquen a Catalunya; el Premi Planeta amb una dotació de 601.000 euros per a l'obra guanyadora o bé el premi Nadal, amb 18.000 euros l'obra guanyadora, "en canvi els autors que escriuen únicament en català no hi tenen accés i s'han de conformar amb presentar les seves obres al premi Josep Pla, el més dotat de la llengua catalana però amb una dotació molt inferior".
Abella també va dir que des del departament de Cultura se segueixen les directrius europees, "donat que el català ha estat reconegut per l'estat espanyol com a llengua regional a protegir, tal com estableix la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, adoptat el 1992 sota els auspicis del Consell Europeu i que va entrar en vigor l'1 d'agost de 2001. Així doncs, entendran que centrem tots els nostres esforços en protegir la llengua catalana que juga amb un desavantatge abismal vers la castellana". El regidor, a més, va manifestar que li costava de creure que es parlés de protegir la llengua castellana des de les institucions "ja que és la segona més parlada del món, l'any 2015, amb 329 milions d'usuaris, i la tercera més utilitzada en internet. Vostès creuen que hi ha algun perill de desaparèixer i que cal protegir-la?"
Finalment, Abella va recordar que, des de fa anys, l'Ajuntament de Cambrils obre convocatòries anuals de premis literaris en què les obres es poden presentar en català i en castellà, com són els Premis Literaris Miquel Martí i Pol de Poesia i Manuel Vázquez Montalbán de Prosa, que enguany han arribat a l'11a edició, i també el concurs de narrativa i de poesia Sant Jordi, convocat pel Casal Municipal de la Gent Gran, que ha fet 14 anys.

Montse Masdeu (ERC):
"A més de la nostra llengua nosaltres en sabem parlar d'altres. Però vostès, alguns, no saben ni la nostra llengua. Això sí que és una falta de respecte institucional"

La regidora d'ERC, Montse Masdeu, va iniciar la seva contundent intervenció anunciant el sentit del vot, "un no immens". A continuació va argumentar el no amb diferents postulats. Masdeu va recordar que els premis de Poesia i de Narrativa Marítima tenen per finalitat i per voluntat, promoure i donar suport a la nostra llengua escrita i va remarcar que "la llengua pròpia i oficial de Catalunya, que és el català, la nostra llengua" i va precisar que "el castellà ho és, perquè és la llengua oficial de l'estat espanyol, no pas perquè sigui la pròpia de Catalunya". Masdeu va seguir amb l'argumentari del no dient que "ja hi ha institucions públiques arreu que convoquen premis en llengua castellana" i perquè és la nostra llengua "la que necessita protecció. Som 10 milions de persones al món les que la sabem parlar. Saben vostès quantes persones al món parlen l'espanyol o castellà? Doncs, segons el Instituto Cervantes, institució oficial de promoció de la llengua espanyola al món i que també està pagat per nosaltres els catalans, el castellà el parlen 560 milions de persones. Com poden comprendre la desproporció és tan gran, 1 a 56, que no podem votar altra cosa que un no immens, que és un sí immens a la protecció i promoció de la llengua catalana". La regidora d'ERC, a més, va afegir que "si no som els catalans els que defensem la nostra llengua, que no és altra que el català, no ens la defensarà ningú. No pateixin, la llengua castellana la defensen moltes institucions públiques arreu del món i la parla tanta gent que és una llengua sense cap risc de desaparició. No podem dir el mateix de la llengua catalana".
La regidora també va demanar als regidors de Ciutadans que "no emprenyin més la gata" en qüestions de llengua, "o si volen traducció literal del castellà, no maregin més la perdiu en qüestions de llengua. I per cert, no es pensin pas que a Cambrils només es parlin el català i el castellà. Sortosament, en aquests moments, es parlen més de 200 llengües". Finalment, Masdeu els va dir als regidors de Ciutadans que "a més de la nostra llengua nosaltres en sabem parlar d'altres. Però vostès, alguns, no saben ni la nostra llengua. Això sí que és una falta de respecte institucional. Per tot això i per respecte, estima i record al cambrilenc, mariner i filòleg Josep Lluís Savall Rom, votarem no a la seva moció".

Imanol Rico (C's): "És normal que la gent del carrer no entengui els polítics"

El regidor de Ciutadans, Imanol Rico, va respondre dient, primer que tot, que atenent a les intervencions fetes per alguns grups polítics "és normal que la gent del carrer no entengui els polítics". Tot seguit es va referir a la regidora d'ERC per dir que ja sabíem que votaria no, "no fa falta debatre amb vostè". A continuació es va adreçar al regidor de l'Assemblea de Cambrils a qui va dir que per les argumentacions que havia donat suposava que votaria que sí en lloc d'abstenir-se.
El regidor de CiU, Lluís Abella, va precisar que en els darrers 15 anys ningú havia preguntat per si es feien premis en castellà. Rico va tornar a intervenir per dir que "aquí el que passa és que la gent ha de fer concursos i xerrades en castellà a través d'associacions, com fan a Vilafortuny". Després d'això, es va posar a votació la moció.

Comenta aquest article