Cultura

Alma Megías: "La fotografia té més a veure amb la mort que amb la vida; plasma la memòria, el que queda i el record"

Per Berta Ruiz

The Macabrilla Alma Megías al costat d'algunes de les peces de la seva exposició a la sala Àmbits

Des del passat divendres al vespre es pot visitar a la sala Àmbits del Centre Cultural, l'exposició fotogràfica "Socarrat. Luces y sombras de Tarraco" de "The Macabrilla" Alma Megías. Es tracta d'un recull de fotografies en petit format fetes amb càmeres estenopeiques, és a dir, les anomenades càmeres fosques que no tenen òptica i és l'antiga forma de captar les imatges. Amb aquest sistema tradicional, els raigs de llum que provenen d'un objecte travessen un petit forat per formar la imatge. De fet, tal com ha explicat l'artista a revistacambrils.cat, ella mateixa ha fet les càmeres amb una llauna de refresc i amb una capsa de mistos. A la mostra "Socarrat. Luces y sombras de Tarraco", Alma Megías plasma les icones més representatives de Tarragona, de la Tarraco Romana d'una forma molt particular. Segons ha explicat, "jo penso que la fotografia té més a veure amb la mort que amb la vida i plasma la memòria, el que queda, el record. He captat la part més representativa de Tarragona però veient-la des d'un punt de vista diferent, perquè hi ha carrers que no es reconeix que sigui Tarragona. Són fotografies molt minimalistes, oníriques, una mica surrealistes i que no semblen actuals". A més, en una part de la sala també es poden veure trossos de les mateixes fotografies que s'han plasmat en parts de pedres per representar allò que queda de l'antiga Tarraco Romana.

"Vull que siguin petits detalls de la ciutat"

Amb aquesta idea, Alma Megías "The Macabrilla" presenta les fotografies en petit format "perquè vull que siguin petits detalls de la ciutat", segons ha dit, mentre que els marcs són d'alumini "per contraposar el caràcter oníric i surrealista de les fotografies amb la part industrial que la ciutat té avui en dia". Pel que fa al títol de la mostra, Socarrat, l'artista ha explicat que eren unes lloses, unes plaques de fang cuit que antigament hi havia a les zones de Tarragona i de València on s'hi feien dibuixos i gravats.

Aquesta jove artista és nascuda a Granada i des de fa cinc anys viu a Reus. Du el nom artístic de The Macabrilla, "perquè macabrilla també té a veure amb unes lloses mortuòries que es fan a Granada, que estan al voltant de la ciutat i són mossàrabs. En aquestes lloses s'explica com va viure la persona, qui era, etcètera. Crec que la fotografia també és això, un art que tracta de donar informació". A Cambrils presenta la seva primera exposició en solitari després que aquest mateix projecte passés per Barcelona. Tal com ha comentat, "tot el projecte està relacionat amb un disc que es diu Omega d'Enrique Morente i Leonard Cohen amb els versos de "Poeta en Nueva York" de Lorca, que va ser el que em va ajudar a reconstruir i donar-li forma al treball. A la sala, també es projecta un audiovisual amb la cançó d'Enrique Morente "Ciudad sin sueño", juntament amb poemes de Lorca".

Comenta aquest article