Informació general

La Generalitat deu 5,8 milions d'euros a l'Ajuntament de Cambrils

Per Berta Ruiz

El plenari d'ahir va aprovar la moció que demanava que la Generalitat liquidi el seu deute amb l'Ajuntament

La Generalitat de Catalunya deu 5,8 milions d'euros a l'Ajuntament de Cambrils. Aquesta és la xifra que ahir es va fer pública en la sessió plenària arran d'una moció presentada pels quatre grups de l'oposició en què es va exigir que el govern català liquidi el seu deute amb el consistori cambrilenc. En nom de l'oposició, el regidor de l'Assemblea de Cambrils –Ivan Sanz– va ser l'encarregat de fer lectura del text, tot desglossant les diferents quantitats que la Generalitat deu.

3 milions d'euros de l'Hospital Lleuger

Segons va exposar Sanz, "en 2015, els pressupostos de la Generalitat han dotat amb 1,8 milions d'euros una partida per retornar a l'Ajuntament els diners que va anticipar per a la construcció de l'Hospital Lleuger. La mateixa Generalitat es va comprometre també a abonar els interessos derivats d'avançar aquest import per a la construcció per part del consistori. Si bé és cert que mai es va arribar a signar un conveni sobre aquest tema, en aquest moment la quantitat arriba a 1,2 milions d'euros". Per tant, la Generalitat deu un total de 3 milions d'euros pel que fa a les obres de l'Hospital Lleuger.

800.000 euros del Fons de Cooperació Local de Catalunya

Per altra banda, l'Ajuntament de Cambrils haurà de rebre al voltant de 300.000 euros provinents del Fons de Cooperació Local de Catalunya corresponents a l'exercici de 2015. El regidor Ivan Sanz va apuntar que, "diem que n'haurà de rebre perquè en aquests moments encara es deuen les anualitats de 2013 i de 2014, amb un import global de 800.000 euros".

2 milions d'euros del Pla de Barris

La Generalitat també deu a l'Ajuntament de Cambrils, uns 2 milions d'euros en concepte de participació en el pagament del Pla de Barris, pendent des de fa bastants anys. Finalment, també s'hi sumen diferents deutes de menor quantia. Tot plegat puja a un deute d'uns 5,8 milions d'euros que, segons Sanz, "representaria una millora substancial de la tresoreria d'aquest Ajuntament".

Instar a la Generalitat a liquidar el seu deute amb l'Ajuntament

Els acords del text de la moció demanaven: "instar a la Generalitat a fer efectius els pagaments pendents"; "que la Generalitat reconegui formalment el deute derivat d'haver avançat els diners per a la construcció de l'Hospital Lleuger"; "que en cas que no es rebi resposta per part de la Generalitat abans de sis mesos, instar els serveis jurídics municipals a prendre les accions legals que convinguin" i , "traslladar aquesta resolució a la conselleria d'Economia, a la presidència del Parlament i al president de la Generalitat".

Sobre aquesta qüestió, el regidor de l'NMC –Oliver Klein– va dir que "altres municipis aconsegueixen que se'ls pagui el deute i a d'altres com Cambrils no se'ns fa cas. Hem d'exigir allò que és nostre". A continuació, l'alcaldessa va manifestar que, "treballarem perquè se'ns torni tot el que se'ns deu, però també cal dir que el govern central deu molts diners a la Generalitat. Des del govern, no estem d'acord amb el punt que demana que s'emprenguin accions legals". Adreçant-se a l'alcaldessa, el regidor del PP –David Chatelain– va apuntar que, "crec que, ara millor sintonia amb el nou govern de la Generalitat no n'hi haurà", mentre que Imanol Rico de Ciutadans va titllar de "desafortunada" la intervenció de Camí Mendoza dient que, "no sé si és l'alcaldessa de Cambrils o la presidenta de la Generalitat, perquè primer s'han de defensar els interessos dels cambrilencs". Finalment, el regidor de l'Assemblea de Cambrils –Ivan Sanz– va afirmar que "l'únic mecanisme de pressió és a través dels serveis jurídics, però si cal retirar el punt 3 per aprovar la moció, doncs s'aprova i donem un marge de 6 mesos".

Així doncs, tots els grups del plenari van donar suport a la moció amb la retirada d'un dels punts –el punt 3, que feia referència a emprendre accions legals– i van acordar donar un marge de 6 mesos.

Comenta aquest article