Societat

Nuri Mariné i Lluïsa Recasens fusionen dibuix i joieria

Per Berta Ruiz

Nuri Mariné i Lluïsa Recasens amb les seves creacions

Les artistes cambrilenques Nuri Mariné i Lluïsa Recasens han iniciat un projecte de col·laboració on el dibuix i la joieria es fusionen. Cadascuna d'elles aporta la seva disciplina artística: Mariné fa el disseny dels dibuixos i Recasens els plasma en peces de joieria i esmalt. La idea va sorgir, segons ha comentat Mariné a revistacambrils.cat, "pensant en fer col·laboracions amb diferents artistes cambrilencs de diverses disciplines artístiques. Se'ns va ocórrer fer una cosa molt 'xula', amb el dibuix i la joieria, i li vaig proposar a la Lluïsa". Recasens ha afegit, "em va portar quatre dibuixos i li vaig dir que era molt complicat fer-ho amb esmalt, perquè és una tècnica realment difícil i més encara en aquestes peces tan petites. Després de rumiar-ho però, m'hi vaig posar i la veritat és que queda molt divertit. He encertat amb els tons i pràcticament són rèpliques en miniatura dels dibuixos de la Nuri, perquè els hi he fet els cabells, els puntets del vestit, tots els detalls".

Joies esmaltades per Lluïsa Recasens amb els dibuixos de Nuri Mariné

Els dibuixos que va fer la Nuri són dos personatges femenins: per un costat una xiqueta –que s'anomena 'la cambrilenca'– amb dues cues molt arrissades i, per altra banda, una nena princesa que du una corona. També va dissenyar el far vermell de Cambrils i unes flors. Aquests dibuixos, segons Mariné, no els va crear expressament perquè fossin un esmalts i, d'aquí la dificultat en la part que ha assomit Recasens: "he respectat al màxim els seus dibuixos, però tècnicament suposa un esforç". La idea inicial era fer penjolls, perquè són peces d'una mica més gran. Després, en ple procés de creació i fent diferents provatures, han anat sortint d'altres peces com arrecades, anells, penjolls de diferents mides, etcètera.

Lluïsa Recasens: "És un treball de xinos"

Pel que fa al procés de creació, tal com ha explicat Recasens, "l'esmalt es fa bàsicament sobre coure. Jo retallo el coure, quan està fet es fa l'adaptació damunt del coure –amb una base de plata– i l'esmalt amb els colors. Per altra banda, també farem una sèrie de ninetes que seran únicament en plata perquè surtin més neutres". El procés, que pot durar uns 3 o 4 dies, és un treball minuciós i molt delicat. Després de retallar el coure s'ha de procurar que queda ben net i per fer-ho, es neteja amb uns àcids abans de l'esmaltat. A continuació, tal com ha apuntat Recasens, "s'han de preparar els colors un per un. Els colors són com uns granets de sorra, que es van triturant i deixant molt fins. Es netegen els colors, passant-los per diverses aigües, fins que al final poses l'àcid i l'aigua destil·lada. A partir d'aquí, amb el forn engegat ho comences a posar amb pinzells molt fins. És anar posant una pols, una al costat de l'altra amb aigua, has d'unificar-ho tot. És complicat. Al forn es cristal·litza, perquè és matèria vídrica. Quan es cristalitza poses una altra capa per damunt i així successivament fins aconseguir tots els tons. És un treball de xinos. Finalment, es perfilen els relleus i d'altres detalls", ha dit Recasens.

L'ofici d'esmaltador, pràcticament en extinció

La botiga-taller de Lluïsa Recasens és l'únic taller d'esmalt de Cambrils i pràcticament de tot l'entorn. "L'esmalt és una tècnica molt antiga, una de les més antigues de la humanitat, però ha anat desapareixent. Costa molt, és molt sacrificat, és car i la gent s'ha desanimat molt. Cada vegada quedem menys persones que treballem l'esmalt, és un ofici pràcticament en extinció. A més també es va eliminar de les escoles d'art. Aquí a Catalunya, a finals del segle XIX i principis del segle XX, érem una de les principals potències esmaltadores, a Barcelona per exemple durant tot el modernisme va tenir molts esmaltadors i d'aquí va néixer l'escola Massana. Jo mai he deixat de treballar l'esmalt, des dels 13 anys".

Tant la Nuri com la Lluïsa s'han mostrat molt il·lusionades amb aquesta col·laboració artística, després de molts anys d'amistat i de contacte en el món artístic. "Hem  fet difusió per les xarxes  i hi ha hagut molt bona resposta. Si funciona, farem més dibuixos. A veure com responen aquests" ha assenyalat Mariné.

Comenta aquest article