Informació general

L'Ateneu Llibertari Paulí Pallàs idea fer un hort urbà a Cambrils

Per Berta Ruiz

Toni Gràcia va ser l'encarregat d'explicar en què consisteix un hort urbà

L'Ateneu Llibertari Paulí Pallàs va organitzar, ahir a la tarda al Casal Popular, una xerrada sobre els horts urbans a càrrec de Toni Gràcia, pagès d'agricultura biològica. En aquesta sessió –on també es van servir pinxos vegans i infusions–, Toni Gràcia va explicar en què consisteix un hort urbà, quines experiències hi ha en aquest àmbit, quins van ser els orígens i, sobretot, la idea de l'Ateneu Llibertari Paulí Pallàs d'endegar projectes d'aquest tipus a Cambrils.

Segons va explicar Gràcia, l'origen dels horts urbans es remunten a la Gran Depressió dels anys 30 als Estats Units, quan van sorgir "per alimentar part de la població". Des d'aleshores, aquesta pràctica es va estendre a nombrosos països, tant al món oriental com occidental. "A moltes ciutats del món ja funcionen des de fa anys i són experiències importants a nivell cooperatiu i d'integració entre la gent. Tant a Barcelona com a Madrid ja n'hi ha molts, així com en alguns punts del sud i del nord d'Espanya. D'altres zones properes on també n'hi ha són a la zona del Maresme", va explicar Gràcia.

L'objectiu d'aquestes iniciatives és fer agricultura ecològica, és a dir, "aprofitar tots els recursos que hi ha dins de la ciutat, amb zero ingredients químics, ni insecticides ni pesticides ni adobs químics i gairebé ni orgànics, només controlant les llavors, l'aigua i amb un seguit de mètodes ancestrals que s'utilitzen. Es tracta que el menjar sigui sa".

Proposta d'un hort urbà a Cambrils

A nivell local, Toni Gràcia va dir que la idea de l'Ateneu Llibertari Paulí Pallàs és engegar algun hort urbà. Tal com va afirmar Gràcia: "ara, bàsicament, tots els entorns urbans de Cambrils estan enjardinats. Es tractaria de fer una proposta a l'Ajuntament per tal d'agafar algun tros i canviar-lo, reconvertir zones verdes urbanes en un hort urbà cooperativitzat. El projecte tracta d'integrar gent gran, xiquets de les escoles o persones que tinguin disponibilitat. Ells posarien la mà d'obra, naltros l'assessorament i després recollirien els fruits".

Comenta aquest article