Societat

Esportistes cambrilenques reflexionen sobre la situació i promoció de l'esport femení

Per Berta Ruiz

Un moment de la taula rodona celebrada ahir a la tarda a la sala d'actes del Casal. D'esquerra a dreta: Carla García, Laura González, Mireia Martínez, Gemma Solé, Maria Dolors Corbella i Ariadna Cuadrado

La sala d’actes del Casal Municipal de la Gent Gran va acollir, ahir a la tarda, una taula rodona titulada “Dones i esport a Cambrils”, emmarcada dins dels actes de les Jornades de les Dones i la Salut. L’acte, que va comptar amb la presència del regidor d’Esports –Lluís Abella– i la regidora de Benestar Social –Lluïsa Rom–, va ser presentat i moderat per Gemma Solé, la representant territorial de l’Esport a Tarragona. En la taula es va comptar amb la presència de les esportistes locals següents: la tiradora del Club de Tir Olímpic Cambrils, Maria Dolors Corbella; la judoka i presidenta del club de l'Escola de Judo Dojo Cambrils, Carla García; la jugadora del Club Bàsquet Cambrils, Laura González; la jugadora del Club Handbol Cambrils, Mireia Martínez i l’entrenadora del FC Cambrils, Ariadna Cuadrado.

En una primera ronda d’intervencions, cadascuna de les esportistes locals va fer una breu presentació personal de la seva trajectòria en l’esport i, posteriorment, es van abordar diferents qüestions com la igualtat en les seves respectives disciplines, la referència d’ídols esportius, la promoció de l’esport femení i la presència femenina en les juntes directives dels clubs, de les federacions esportives o en d’altres càrrecs relacionats amb l’esport.

Igualtat en l'esport?

Sobre la igualtat entre homes i dones en l’esport, Laura González va comentar que en bàsquet s’ha anat progressant i cada vegada hi ha més equips, però encara queda un llarg recorregut. A nivell de judo, Carla García va explicar que el judo és un esport relativament "nou" a l'estat espanyol i que el judo femení va participar per primera vegada, l'any 1988 als JJOO de Seül i que, actualment les dones han aconseguit més medalles olímpiques que els homes. Per la seva part, tant Mireia Martínez com Maria Dolors Corbella –membres d’esports més minoritaris– van coincidir a dir que hi ha poca presència femenina en les seves disciplines. En futbol, Ariadna Cuadrado va dir que a nivell local el futbol femení gaudeix de bona salut, perquè dels cinc equips que té el FC Cambrils, tres són femenins. A nivell general, segons va dir, la inferioritat respecte el futbol masculí és molt gran.

Quant a la importància de tenir uns referents o uns ídols, totes van coincidir a dir que són poques les esportistes o atletes femenines que són conegudes i que són referents per a d’altres esportistes. Segons van comentar, els ídols masculins són els que acaparen l’atenció mediàtica, mentre que les dones no tenen tanta difusió ni promoció.

Promoció de l'esport femení?

En l’apartat de promoció de l’esport femení, Carla García va posar l’exemple del seu club que, darrerament ha posat en marxa cursos de defensa personal per a dones –que ja han arribat a més d’una cinquantena d'interessades–, com a fórmula de promocionar una pràctica poc coneguda. En bàsquet i handbol, Laura González i Mireia Martínez van explicar que la promoció a nivell general és molt escassa i que cal promocionar més l’esport femení. Per la seva part, Maria Dolors Corbella va comentar que s’ha de donar la màxima promoció per reduir les desigualtats i els handicaps que les dones tenen en l’esport. La representant del futbol, Ariadna Cuadrado, va afirmar que cal un canvi de mentalitat social i de conscienciació de tots perquè, per exemple, sempre es diu que el futbol és un esport de nens i a molts pares no els hi fa gràcia que la nena jugui, quan tots els nens haurien de jugar a allò que més els agrada.

Finalment, pel que fa a la presència de dones en juntes directives de clubs i d’altres càrrecs, totes van coincidir a dir que és important que hi hagi dones al capdavant. Les dones aporten un canvi de mentalitat, d’altres punts de vista i és necessària la seva implicació.

Comenta aquest article