Informació general

Cambrils acull el Fòrum d'Escoles Verdes amb la participació de 25 centres educatius

Per Berta Ruiz

Els xiquets van netejar una part del barranc de la Mare de Déu del Camí, ahir a la tarda

Cambrils va acollir, ahir, el Fòrum d’Escoles Verdes. En aquesta trobada s’hi van donar cita més d’un centenar d’alumnes i de professors de 25 centres educatius de les comarques del Baix Camp, de l’Alt Camp i el Tarragonès que formen part de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC). De fet, entre els mesos d’octubre i novembre se celebraran, arreu de Catalunya, un total de tretze trobades en el marc dels II Fòrums de la XESC, amb més de 400 centres i 2.000 persones. D’entre els centres educatius participants en aquesta trobada també hi van acudir cinc centres cambrilencs que són Escola Verda: l’escola Marinada, l’escola Guillem Fortuny, l’escola Mas Clariana, l’institut Ramon Berenguer IV i l’institut La Mar de la Frau.

Jornada d'intercanvi d'experiències entre els centres educatius

Tal com va explicar Imma Piñas –assessora del Programa Ecoles Verdes de Cel Rogent Educació Ambiental–, els professors i els alumnes es reuneixen en aquest fòrum per compartir experiències, propostes i idees entorn a una educació sobre la sostenibilitat a l’escola i al territori. La jornada d'ahir es va iniciar amb un acte de benvinguda al Centre Cultural on, posteriorment, es van organitzar grups de treball de professors i d’alumnes per intercanviar cadascuna de les experiències dels centres. Després de l’esmorzar, a mig matí, es va fer una taula roda amb la presentació de dos projectes: “Els camins a l’escola” del CRP del Priorat i “Pratdip, poble de llegenda”, presentat per l’escola Santa Marina de Pratdip. Ambdues propostes van girar a l’entorn d’un eix comú que és l’escola com a transformadora del territori. Segons va comentar Imma Piñas, “un exemple ben simple de transformació del territori és que, quan els alumnes van d’excursió al medi deixin net l’entorn o que respectin els indicadors. Crec que és enriquidor pels alumnes fer coses que tenen un fruit, és una manera de motivar-los. De fet, des de les Escoles Verdes es fomenta la participació ja que es crea un comitè ambiental –amb professors i alumnes– per millorar l’escola. Es creen persones implicades i crítiques que poden pensar i decidir, per tant, és un plus d’aquestes escoles que els hi dóna un valor”.

Neteja d'un tram del barranc de la Mare de Déu del Camí

Després del matí de treball al Centre Cultural, els participants a la trobada van dinar al parc del Pinaret i, després, van realitzar una acció conjunta de neteja d'un tram del barranc de la Mare de Déu del Camí, també inclosa dins de la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2013. Per cloure el fòrum es va fer, al parc del Pinaret, l’acte final de parlaments a càrrec de l’alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau–, el subdirector general d’Informació i Educació Ambiental del departament de Territori i Sostenibilitat –Josep Planas– i un representant de l’alumnat i del professorat de les escoles participants.

Programes d'educació per a la sostenibilitat

Aquests fòrums, que es faran arreu de Catalunya, estan organitzats per la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat conjuntament amb els ajuntaments de les localitats membres de la XESC. Des de fa més de 10 anys, tant la Generalitat de Catalunya –a través del Programa Escoles Verdes– com diferents ajuntaments –a través d’Agendes 21 escolars o Programes d’educació ambiental– impulsen programes d’educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius, tot promovent la participació i implicació de tota la comunitat educativa. En aquest marc, l’any 2009 es va posar en marxa la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), formada per la xarxa d’Escoles Verdes i xarxes locals que promouen programes d’educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius de Catalunya. Actualment, a Catalunya hi ha 1.146 escoles que formen part de la XESC i a la Demarcació de Tarragona ja són 97 les Escoles Verdes.

Comenta aquest article