Informació general

El govern municipal no accepta retirar l'ERO enmig d'una nova sessió de protestes i de tensió al ple

Per Cristina Sierra, Berta Ruiz

Els treballadors van entrar a la sala de plens durant la sessió plenària

Els treballadors municipals van protagonitzar, ahir, una nova protesta per l’ERO. Cap a tres quarts de deu del matí, va iniciar-se la concentració al vestíbul de l’Ajuntament, on treballadors vestits de negre i amb xiulets van mostrar la seva disconformitat fent soroll durant uns quants minuts. Paral·lelament i, justament al mateix moment, a la sessió plenària s’estava debatent la moció presentada pel PSC, reclamant la retirada immediata de l’ERO i l’obertura d’un període de diàleg amb tots els grups municipals i els representants dels treballadors municipals amb la voluntat d’assolir un acord que preservi els llocs de treball. De fet, mentre el portaveu del PSC –Robert Benaiges– feia l’explicació d’aquesta moció, un nombrós grup de treballadors entrava a la sala de plens ocupant bona part d’aquesta. Molts d’ells duien cartells amb els noms de pila d’algunes de les persones que formen part de la llista de l’ERO.
En la seva intervenció, el mateix Benaiges va reclamar la convocatòria immediata d’un ple extraordinari amb el tema de l’ERO com a únic i exclusiu punt a l’ordre del dia, per tal de debatre-ho al sí del plenari. Cal destacar que si en 15 dies l’alcaldessa no convoca aquest ple extraordinari, i tenint en compte que els regidors del PSC i del NMC estan conformes a que se celebri, podrà ser convocat d’acord amb la normativa. La moció presentada pel PSC va ser rebutjada amb els vots en contra del govern, mentre que el PSC i el NMC van votar a favor.

Robert Benaiges (PSC):
"Els demanem que retirin l’ERO, ho poden fer i és voluntat seva"

El portaveu del PSC –Robert Benaiges– va carregar contundentment contra l’equip de govern per la seva mala gestió en les negociacions de l’ERO i va criticar la “nul·la” informació que s’ha fet arribar tant als grups de l’oposició com als representants dels treballadors. Benaiges va queixar-se que no se’ls hagi fet cap cas i que se’ls hagi obviat en la mesa de negociacions. A més, el portaveu socialista va dir que “l’ERO no es producte de la improvisació, sinó que és la voluntat del govern. Hi ha alternatives i solucions, però no se’ns ha volgut fer cas. No s’ha fet cap debat. Els demanem que retirin l’ERO, ho poden fer i és voluntat seva, no només de l’alcaldessa sinó de tot el govern. Els dotze regidors són responsables!”.

Xavier Martí (la PLIC):
"Quan vam entrar ens trobàvem a zero, sense poder pagar les nòmines. Els quatre primers anys de la crisi, vostè (Robert Benaiges) no va posar cap solució i ara ve de salvador de la pàtria!"

A continuació va ser el torn de cadascun dels portaveus dels diferents grups municipals. El portaveu de la PLIC i segon tinent d’alcalde –Xavier Martí– va retreure-li a Benaiges que “les solucions s’havien de fer al seu moment i no, quan ja no hi ha solució possible! I hem buscat solucions i la taula de negociació sempre ha estat oberta. Quan vam entrar ens trobàvem a zero, sense poder pagar les nòmines. Els quatre primers anys de la crisi, vostè (Robert Benaiges) no va posar cap solució i ara ve de salvador de la pàtria! Facin propostes sensates i no per inflar encara més el pressupost”. En aquest punt, bona part dels treballadors que omplien la sala van protagonitzar un “atac de tos general”, amb l’objectiu de fer soroll i fer, pràcticament inaudibles, les paraules de Martí.

Oliver Klein (NMC):
“Els encoratgem a reflexionar i a fer un pas enrere"

A continuació, el portaveu del NMC –Oliver Klein– en una mateixa línia que la formació socialista també va reclamar a l’equip de govern que el tema de l’ERO s’havia de tractar al sí del plenari. Klein va criticar la mala gestió en tot aquest tema i va emplaçar el govern a reflexionar i a fer un pas enrere en la seva decisió. El portaveu del NMC també va criticar la manca d’informació facilitada a l’oposició, així com la no presència en les negociacions. “Els encoratgem a reflexionar i a fer un pas enrere. Es poden reduir els sous, per exemple. Creiem que aquest ERO no tirarà endavant perquè és injust i perquè s’ha gestionat malament”, va cloure.

Carme Cros (PP): "
Sembla que no aprenguin dels errors del passat, ni el senyor Benaiges ni el senyor Klein tenen credibilitat per parlar de números. On són els 6 milions d’euros que s’han enterrat a l’auditori o la gestió nefasta que es va fer dels FOMIT?"

Tot seguit va ser el torn de la portaveu del PP i primera tinent d’alcalde –Carme Cros– qui va recordar que l’actual equip de govern va iniciar el mandat en una situació “crítica". Aleshores es van prendre tot un seguit de mesures, les quals es van veure agreujades per l’arribada de sentències judicials adverses que han deixat l’equip de govern “sense marge de maniobra” i amb la decisió d’haver de prendre “mesures excepcionals i dramàtiques”. En resposta a les declaracions de Benaiges, Cros va retreure-li que és “cínic demanar al govern la retirada de l’ERO, quan als pressupostos no van presentar cap mesura creïble. Hauríem caigut al mateix parany del PSC d’inventar ingressos insuficients. Sembla que no aprenguin dels errors del passat, ni el senyor Benaiges ni el senyor Klein tenen credibilitat per parlar de números. On són els 6 milions d’euros que s’han enterrat a l’auditori o la gestió nefasta que es va fer dels FOMIT? Estaríem parlant d’una altra situació. Com es pot passar d’un romanent de tresoreria positiu a un romanent de tresoreria negatiu en 4 anys? Assumeixin la seva part de culpa i facin un exercici de responsabilitat, perquè la seva nefasta gestió ha causat un perjudici al poble i la ciutadania ho sap. És un tràngol acomiadar les persones”. En aquest moment, novament, hi va haver un nou episodi de “tos general” per part dels treballadors que omplien la sala, per tal que no s’escoltessin les paraules de Cros.

Ramon Llobet (CiU):
"Estem oberts a escoltar i negociar propostes realistes"

Per la seva part, el regidor d’Hisenda –Ramon Llobet– va comentar que el període de negociacions està obert i hi ha la voluntat de negociar amb els representants dels treballadors. “No retirem l’ERO. Estem oberts a escoltar i negociar propostes realistes per part dels treballadors i de l’oposició”. Llobet també va referir-se al pla de sanejament i a la necessitat de reduir la despesa en el capítol 1, corresponent a personal.

Robert Benaiges: "
Nosaltres érem conscients del dèficit, però manteníem els serveis i els llocs de treball. Vostès volen tancar en positiu i per això, tanquen i acomiaden”

En el torn de rèplica, Benaiges va agrair les intervencions de cadascun dels grups i va recordar que “la culpa sempre és dels altres” i que “sempre s’intenta confondre entre deute i dèficit”. Va demanar a l’equip de govern que negociï de veritat i no perquè la llei ho estableix. A continuació, el portaveu del PSC va referir-se a un document del Ministeri d’Hisenda amb l’ordre de municipis amb més deute per capita, on Cambrils està situat en el lloc 176. Per damunt de Cambrils hi ha poblacions com Calafell, Reus o el Vendrell on, segons Benaiges, no s’ha aplicat cap ERO. “Moltes persones que ara seran acomiadades van ser contractades durant els nostres mandats. El dèficit es va generar per la nostra voluntat de mantenir els serveis i els llocs de treball. Nosaltres érem conscients del dèficit, però manteníem els serveis i els llocs de treball. Vostès volen tancar en positiu i per això, tanquen i acomiaden”, va dir.

Mercè Dalmau: "
Vostè va generar dèficit pels serveis, pel personal i per les obres sobredimensionades al municipi i que tenim a mig fer"

L’alcaldessa va retreure-li a Benaiges que “vostè va generar dèficit pels serveis, pel personal i per les obres sobredimensionades al municipi i que tenim a mig fer. Per què Cambrils ha de tenir un auditori amb la segona caixa escènica més gran de Catalunya després del Liceu? I ara, amb la primera fase construïda ja s’ha de construir amb el que està dissenyat. No em digui que el dèficit va ser per la seva voluntat de mantenir els serveis. Potser volia passar a la posteritat com l’alcalde que va construir l’auditori, la seu d’Aparcam o els edificis que tenim tancats al Barri Antic. Porti propostes concretes i que es puguin assumir!”. Finalment, Dalmau va emplaçar a Robert Benaiges a que es comprometés, en sessió plenària, a contractar totes les persones que s’han acomiadat quan torni a governar.

Per la seva part, Carme Cros va tornar a intervenir per criticar el paper de “víctima” adoptat per Benaiges i va demanar-li que acceptés la seva part de culpa. “Quan prenc una decisió és a consciència. No m’he d’excusar ni amagar de res. La gent té dret a cridar a protestar i ho assumeixo. Aquest govern va fer retallades, no només en treballadors i en serveis, sinó en despeses supèrflues, perquè tenim uns edificis molt bonics, però tancats!”

L'ERO centra el torn de preguntes del ple

L'ERO va tornar a ser el protagonista durant el torn de precs i preguntes del ple ordinari. El grup del NMC va preguntar, en primer lloc, si després dels acomiadaments del personal interí i dels 33 treballadors afectats per l'ERO, hi haurien més acomiadaments. El regidor de Personal va afirmar que quan finalitzi l'ERO "no hi ha intenció de fer més acomiadaments". D'altra banda, Klein va tornar a preguntar sobre què es va encarregar exactament al gabinet d'avocats –Chornet Assessors– que ha dut a terme l'ERO. Llobet va explicar que es va contractar el gabinet d'advocats per un import de 17.250 euros i se li va encarregar, el passat mes de desembre, un assessorament i una confecció de l'ERO per si s'havia de dur a terme. Finalment, en junta de govern es va aprovar aquesta despesa i es va adjudicar l'estudi i la preparació de l'ERO a Chornet Assessors. Aquest contracte, tal com es va explicar en el ple del passat mes d'abril,
s'ha fet d'acord amb la llei de contractes del sector públic que permet fer contractacions de menys de 18.000 euros i que, en aquests casos, només s'exigeix una factura que s'haurà de registrar i incorporar a l'expedient corresponent. El regidor de Personal va apuntar que el contracte amb l'empresa acabarà quan s'acabi el procés de l'ERO, és a dir, quan acabi el mes de negociacions. "El contracte no inclou les actuacions judicials que es puguin derivar del procés", va afirmar.

El portaveu del NMC es va interessar sobre els criteris que s'han seguit a l'hora de fer la llista dels 33 treballadors acomiadats. El regidor de Personal va explicar que s'ha confeccionat seguint tres criteris: el repartiment d'esforços; el criteri organitzatiu i la designació de personal. Segons va apuntar Llobet, en primer lloc s'ha fet un repartiment equitatiu de les àrees municipals; en segon lloc, s'ha valorat quins serveis són obligatoris en cada àrea i quins són prescindibles i, en tercer lloc, després de veure quantes persones són necessàries per cada servei i veure quins llocs es podien eliminar, s'ha aplicat el criteri de menor antiguitat. Llobet va apuntar que, "s'han tingut en compte els drets de prevalença" i va recordar que els representants legals "tenen prioritat a l'empresa davant els acomiadaments".

Molts duien cartells amb els noms de pila d'alguns dels treballadors que estan dins de la llista de l'ERO

Comenta aquest article