Esports

Quatre nedadors del Cambrils Club Natació creuaran simultàniament l’Estret de Gibraltar

Per Berta Ruiz

Imatge dels quatre nedadors del CN Cambrils en aigües de port de Cambrils. D'esquerra a dreta: Toni Pérez-Portabella, Eduard Miralpeix, Joan Baiges i Gerard Gómez

El Club Natació Cambrils va presentar, ahir en roda de premsa, el repte “L’Estret per Cambrils”. Aquest consisteix en que, un equip format per quatre nedadors màster del club –Joan Baiges, Gerard Gómez, Eduard Miralpeix i Toni Pérez-Portabella–, creuaran simultàniament l’estat de Gibraltar. D’aconseguir-ho, el Club Natació Cambrils seria el primer club de Catalunya en superar-ho. Les dates que aquests quatre nedadors s’han reservat per superar aquest repte són entre els dies 9 i 16 de juny.
L’acte de presentació d’ahir va comptar amb la presència dels quatre nedadors i del seu entrenador –Manel Zúñiga–, del president del CN Cambrils –Ramon Gil–, dels regidors de Benestar Social i d’Esports –Lluïsa Rom i Lluís Abella–. També van assistir Cristina Lobaco, que s’encarregarà del control nutricional durant la travessia, i Rosa Maria Vilella que dóna suport organitzatiu i logístic al projecte, juntament amb Carmen Fonz. Completen l’equip: Ito Nogales i Gemma Leiro com a nedadors suplents.

Tal com van explicar ahir en la roda de premsa, aquesta travessia nedant entre els dos continents suposa un dels majors reptes que qualsevol nedador d'aigües obertes pot proposar-se de fer. De fet, el creuament de l’Estret de Gibraltar forma part del grup de les set travessies més emblemàtiques del món, les Ocean’s Seven, que serien l'equivalent als Seven Summits (els 14 pics de 8.000 metres d’altitud), del món de l'alpinisme.

Una distància d'entre 18-22 quilòmetres

En el primer torn de paraula, Toni Pérez-Portabella va explicar que aquesta iniciativa va sorgir com un repte d’equip, després d’un temps de fer entrenaments al mar. Un repte esportiu però també relacionat amb la salut i l’activitat física i vinculant tota la ciutat de Cambrils.
Per la seva part, Joan Baiges va explicar algunes característiques del repte. Segons va dir, la travessia idònia és la que comença a l’illa de Tarifa i arriba a les proximitats de la Punta de Cires (Marroc), on cal nedar uns 18-22 quilòmetres, degut als corrents de l’Estret. Tot un seguit de factor fan que el repte sigui molt més complex que superar una determinada distància. Per exemple, vèncer les baixes temperatures de l’aigua, entre 15 i 18 ºC, els forts corrents de la zona i els seus canvis sobtats, la formació de boires, l’ansietat produïda per la gran profunditat de les aigües (més de 150 metres en alguns trams), la gran circulació d’embarcacions en aquest punt (unes 300 diàries) o la possible aparició de rampes i marejos. Per això, durant aquest mesos previs l’equip està duent un control nutricional i un tractament fisioterapèutic, a banda d’una gran preparació física i mental de tots quatre. Per altra banda, tot l’equip haurà de nedar al mateix ritme i d’una manera molt agrupada, si un d’ells es distancia més de 20 metres de la resta quedarà desqualificat. També seria desqualificat qualsevol component de l’equip si toqués alguna de les dues embarcacions de suport que els acompanyaran.

La travessia podria durar un mínim de 4-5 hores

Sobre el suport logístic per completar aquest repte, Gerard Gómez va explicar que es compta amb la col·laboració de l’Asociación para el cruce a nado del estrecho de Gibraltar (ACNEG), que s’encarrega de garantir unes condicions mínimes de seguretat. Per això, l’entitat posa a disposició una embarcació neumàtica d’acompanyament amb serveis sanitaris i d’avituallament per evitar la deshidratació. Aquesta embarcació anirà al davant, mentre que al darrere hi anirà una altra barca que anirà sondejant el fons marí, els corrents i estarà en contacte amb les administracions marítimes per evitar qualsevol risc. Un cop toquin terra, al Marroc, l’equip tornarà a la Península en una embarcació. En bones condicions, la travessia de l’Estret podria durar unes 4 o 5 hores. S’han reservat els dies entre 9 al 16 de juny, perquè es triarà el dia que tingui unes millors condicions meteorològiques.   

Cal destacar que el projecte compta amb la col·laboració de les àrees d’Esports i Salut de l’Ajuntament de Cambrils i la orientació i el suport nutricional d’empreses com Nutriesport, PowerGym i la Farmàcia Valls de Cambrils. Les partides principals del pressupost són els costos dels serveis logístics realitzats per l'ACNEG (uns 3.300 euros), els trasllats, l'estada de manutenció d'una setmana a Tarifa. El finançament del projecte va a càrrec dels propis nedadors.

Participació del Club Natació Cambrils a les Jornades de la Salut de Cambrils

Per altra banda, el Club Natació Cambrils també participarà en les properes Jornades de la Salut de Cambrils amb una travessia des del principi de la platja del Regueral fins al Pi Rodó i un expositor a la Fira del 12 de maig per difondre els beneficis de la natació i recaptar fons per millorar la salut cardiovascular dels nens de Cambrils d’acord amb el Programa SI! de la Fundació SHE. De fet, tal com va voler afegir Eduard Miralpeix, els quatre integrants del repte de l’Estret també oferiran diferents xerrades a les escoles cambrilenques, els dies 16 i 17 de maig, per fer arribar un missatge relacionat amb la vida saludable i l’activitat física, així com el foment d’actituds com el treball en equip i l’esforç.

Imatge d'un entrenament en aigües obertes

Foto de grup de la roda de premsa d'ahir. D'esquerra a dreta: Manel Zúñiga, Ramon Gil, Lluïsa Rom, Gerard Gómez, Toni Pérez-Portabella, Lluís Abella, Joan Baiges, Eduard Miralpeix, Cristina Lobaco i Rosa Maria Vilella

Comenta aquest article