Reportatge

Gross va tornar a Cambrils el 1952

Per Jordi Moreno

Village de pêche - The storm (1933), Anthony Gross.

(Dibuixos cedits per Mary Gross a la galeria d’art Redfern Gallery de Londres).

A la galeria d'imatges d'aquest reportage fem un recorregut per alguns dels dibuixos que conformen l’storyboard d’aquesta pel·lícula de dibuixos animats que Gross finalment no va realitzar.

Segons Mary Gross, Cambrils va ser una important font d’inspiració per a l’obra de seu pare. Gross estimava el nostre poble i tenia molts bon records de la seva primera visita. Acabada la guerra mundial, l’artista va tornar a Cambrils durant la primavera de 1952. La seva estada va ser perllongada, de diversos mesos, per aquest motiu va llogar un pis a la família Garsot. La casa encara existeix i està situada al carrer del Consolat de Mar, al costat de l’antic forn de pa de cal Maurici. La seva família va reunir-se amb ell l’agost d’aquell any.

Durant la seva segona estada, Gross va tornar agafar els pinzells i va dibuixar diverses aquarel·les que Revista Cambrils reprodueix en exclusiva en aquest reportatge. Hi ha dibuixos de nens pescadors i estampes de la vida real, com ara els pescadors treballant al port de Cambrils o un professor donant classe als seus alumnes a la platja. L’ambient pescador de la nostra vila marinera torna a veure’s reflectit en els dibuixos d’aquesta època. Fins i tot, en una postal de Cambrils que l’artista va enviar a la seva família de Londres, hi va dibuixar calamars, mantes, i altres espècies de peix i marisc. D’altra banda, Gross va obsequiar Josep Font amb una còpia dels tres gravats ambientats a Cambrils com a agraïment a la càlida acollida dispensada 20 anys enrere al Cafè Gatell. Mary Gross recorda clarament que mitjançant el gravador britànic Stanley William Hayter (1901-1988), amic del seu pare, Gross va conèixer i conversar diversos cops amb Joan Miró (1893-1983) passejant per les platges de Cambrils.

Tal com demostra el llibre de visites del Cafè Gatell, Gross va tornar a visitar Cambrils el novembre de 1961 amb els seus dos fills Mary i Jean-Pierre. L’última estada d’aquest artista al nostre poble va ser el 1977. Gross va dibuixar al llibre de visites del desaparegut Restaurant Eugènia diversos peixos i mariscos nedant sobre el paper. D’aquesta manera va deixar testimoni amb una nota del seu pas pel nostre poble els anys 1932, 1952 i 1977. Aquest cop la seva memòria li va jugar una mala passada ja que no va recordar que també el 1961 havia visitat Cambrils amb els seus fills.

Gross il·lustrador de llibres

La biografia d’Anthony Gross és molt extensa i la seva obra en forma de gravats, olis i aquarel·les encara ho és més. Però no podem obviar el paper de Gross com a il·lustrador de llibres. El 1937, a París, va començar a il·lustrar una adaptació espanyola de la Bíblia per a George Borrow, projecte que no va acabar. El 1948 John Lewis va encomanar a Gross la il·lustració de la popular novel·la anglesa de John Galsworthy, La saga dels Forsyte. L’any 1950 va ser publicada la primera edició il·lustrada d’aquest llibre amb 12 litografies en color i 72 vinyetes en blanc i negre.

El 1955, va il·lustrar Germinie (Germinie Lacerteux) de Jules & Edmond de Goncourt, amb 8 dibuixos. Aquell mateix any va comprar una casa a Le Boulvé (França) prop del riu Lot. Aquesta va ser la seva residència d’estiu i també una gran font d’inspiració creativa. A partir d’aquest moment, moltes de les seves pintures i gravats van tenir com a protagonistes els paisatges i la vegetació d’aquella població. En les darreres etapes de la seva vida, va ser elegit Membre Honorari de la Societat Reial de Pintors-Gravadors de Londres i membre de la Acadèmia Reial Anglesa. El 8 de setembre de 1984 va morir a Le Boulvé.
El Cambrils pescador dels anys 50,  Anthony Gross.

(Dibuixos cedits per Mary Gross a la galeria d’art Redfern Gallery de Londres).

Diverses aquarel·les i esbossos dibuixats durant la segona estada de Gross a Cambrils. Pot veure'ls ampliats a la galeria d'imatges d'aquest reportage.

§ Bibiografia i documentació§

The Prints of Anthony Gross, a catalogue raisonné, Robin Herdman, 1991

Anthony Gross, Scholar Press, Mary and Peter Gross, 1992

Anthony Gross, resum biogràfic. Redfern Gallery
<http://www.redfern-gallery.com/pages/artistinfo/32.html>

About London Films, London Films
<http://www.imagic.demon.co.uk/london_films/about.html>

Alexander Korda: biography, J. A. Aberdeen
<http://www.cobbles.com/simpp_archive/alexander-korda_biography.htm>

History of UK Animation, British Council
<http://www.bckorea.or.kr/english/arts/animation/history.htm>

The Grand Experiment, Bruce Posner
<http://www.antheil.org/Posneressay.html>

Les aventures du Chrononaute, Philippe Cottet
<http://www.afca.asso.fr/chrono/chrono5.htm>

Stanley William Hayter, Spaightwood Galleries
<http://www.spaightwoodgalleries.com/Pages/Hayter.html>

Comenta aquest article