Opinió

Definint el Cambrils que volem

Si mirem, d’altra banda, a l’apartat de la despesa, les partides de contractació de personal tornen a incrementar

La defensa i millora del benestar de les persones ha de ser, en tot moment, una prioritat dels qui administren els ajuntaments; això ho hem tingut clar al Nou Moviment Ciutadà per Cambrils (NMC) d’ençà del nostre naixement ara fa una mica més de vuit anys; que primer han de ser els cambrilencs i les seves necessitats, de manera que aquestes s’han de veure traduïdes en accions i projectes inclosos als pressupostos que s’aproven periòdicament i s’han d’acomplir com a compromís vinculant dels que governen amb la mateixa població.

Així com el debat sobre l’aprovació dels impostos i les taxes a pagar pels contribuents, el Ple sobre pressupostos i la seva aprovació definitiva, sobretot la part de despesa pública aplicada per les diferents regidories del consistori sobre les moltes necessitats del municipi, resulten dos dels moments cabdals de la política municipal durant la qual es demostra la qualitat de cada govern de la ciutat i l’orientació de cada força política que hi és representada.

En aquesta ocasió hem viscut l’aprovació d’un pressupost per a l’any 2019 que administraran els actuals governants durant el poc més de dos mesos que resta de mandat, que posteriorment suposaran la motxilla que haurà de suportar qui els substitueixi. En aquest sentit l'NMC ja compta com a tradició el fet de donar a conèixer a tots els habitants de Cambrils que l’equip de govern d’ERC, PDeCAT i PSC, demostra viure d’esquenes a la realitat del municipi i de les seves urgències. La davallada dels ingressos públics derivat de l’activitat econòmica a Cambrils demostra que no existeix prou capacitat de crear llocs de treball, més enllà del sector serveis i de la temporada turística. És per això que, sota el nostre punt de vista, com hem dit en moltes altres ocasions, és del tot necessària la creació d’una Àrea d’Estratègia Interna a l’Ajuntament que es dediqui exclusivament a construir projectes de futur i sondejar nous nínxols de mercat que poden portar a noves inversions o subvencions d’administracions superiors. Fins i tot, des de l'NMC, creiem en la possibilitat ferma d’aconseguir injecció econòmica de la Unió Europea si es cerquen els partners adequats i anem tots a una amb altres agents del territori més proper.

Si ens concentrem de nou en el capítol d’ingressos d’aquest pressupost, el que hauria d’ajudar a invertir en les principals actuacions a dur a terme al municipi, més enllà de les multes i sancions que sempre tenen tendència a augmentar-les, tornem a posar el crit al cel perquè els partits polítics que tenen les seves seus centrals a Barcelona i Madrid no són capaços de defensar millor el seu municipi i no reclamen el finançament just com a municipi turístic que aquest hauria de tenir.

Si mirem, d’altra banda, a l’apartat de la despesa, les partides de contractació de personal tornen a incrementar, es corre a gastar sense fre partida sobre partida per posar en funcionament una Ràdio Cambrils que amb aquest ritme no sabem quan tornarà a iniciar les seves emissions, i s’anuncien quantitats insuficients per trobar la solució al Teatre Auditori o comprar l’antic Celler de la Cooperativa Agrícola, a la vegada que ens constata el pou sense fons que va suposar posar en funcionament la Torre del Llimó sota les actuals característiques.

En definitiva, feta la lectura sobre com es gestiona el pressupost esmentat per part d’alguns, estem més convençuts que mai del que l'NMC pot realment aportar a la gestió pública, tot dissenyant una estratègia de futur que al municipi li manca, deixant-nos d’un continuisme que no soluciona els problemes que cada vegada es fan més grans i comptant amb l’opinió de tots els agents que hi són implicats. Una visió generalitzada del cambrilenc resulta doncs que se li cobren massa impostos, a la vegada que constata que el pressupost és prou gran, a canvi del poc que es percep com a retorn o com a millora de les prestacions que se li ofereixen.

Si a tot això hi sumem una bona previsió des del primer any de mandat, inexistent fins ara per part dels darrers governs municipals, evitaríem igualment haver de fer tants expedients de modificació de crèdit, deixant clar per primera vegada en molt de temps cap a on han de remar els cambrilencs per aconseguir assegurar-nos una dècada de progrés i bona convivència.

Oliver Klein

Portaveu del Nou Moviment Ciutadà (NMC) a l’Ajuntament de Cambrils