Informació general

L’avinguda del Baix Camp es convertirà en un passeig quan funcioni la variant de l’N-340

Per Lluís Rovira i Barenys

El projecte preveu que l’actual traçat de l’N-340 entre la carretera de Montbrió i la Riera d’Alforja es converteixi en un passeig. El plànol mostra la futura urbanització de la zona de rotonda a rotonda

La Regidoria d’Obres Públiques i Paisatge Urbà està estudiant convertir un tram de l’actual traçat de la carretera N-340 en un passeig, un cop estigui en funcionament la variant d’aquesta carretera que a hores d’ara està en procés de construcció. Es tracta, doncs, de fer una transformació a fons del tram que va des de la riera d’Alforja fins a l’actual cruïlla amb la carretera de Montbrió i que suposarà convertir l’avinguda del Baix Camp en l’eix central de la població.

Desmuntar el pont

Aquesta futura transformació comença pel desmuntatge de l’actual pont de l’N-340 que travessa la riera d’Alforja. El futur passeig, doncs, anirà des d’una rotonda que es farà sobre la riera d’Alforja fins a una altra rotonda que hi haurà on ara comença la carretera de Montbrió. L’inici de la carretera de Montbrió ja no serà en aquest punt, ja que el desenvolupament del polígon de les Comes convertirà el tram que va fins a l’autopista AP-7 en un vial urbà. Les dues rotondes que faran de límit al passeig són les que es trobaran la gent quan entri a Cambrils, ja ho facin des de l’accés de la carretera de Misericòrdia o bé des de l’accés de la carretera de Montbrió i faran la distribució de la circulació a les diferents zones de Cambrils.

Passeig de 30 metres d’amplada

L’avinguda del Baix Camp es tranformarà en un passeig d’uns 30 metres d’amplada que en algun tram de la part nord tindrà diferents nivells, ja que les cases de l’avinguda del Baix Camp corresponents a la part nord de l’N-340 estan en un pla més elevat. La part central del passeig tindrà 15 metres d’amplada i s’hi plantaran arbres a banda i banda. El passeig tindrà carril bici. A banda i banda del passeig hi haurà un carril de circulació en cada sentit, un espai d’aparcament en superfície i unes voreres d’uns 3 metres d’amplada. Per la part superior de l’avinguda del Baix Camp hi haurà el carrer amb plataforma única, transitable però només per a ús dels veïns. A meitat del passeig es preveu una petita rotonda que comuniqui el transit circulatori entre aquest passeig i l’avinguda de Josep Vidal i Barraquer, per un costat, i el carrer de Pere III, per un altre.

Pàrquing subterrani

Un altre aspecte fonamental de la transformació d’aquest espai és la construcció d’un pàrquing subterrani al llarg de tot el passeig i que podria tenir dues plantes amb 420 places per planta. Les 840 places d’aquest futur pàrquing donarien resposta a les necessitats d’aparcament a la part central del poble. El regidor d’Obres Públiques, Joan Mas, es mostra molt il·lusionat en aquest projecte, ja que, segons comenta, “ens dóna l’oportunitat de recuperar el centre del poble. La visió que tenim de la ciutat canviarà totalment, ja que serà tota oberta. A més a més, crec que aquest passeig es pot convertir en un eix comercial importantíssim.”

§ Escalinata des del futur passeig fins a l’Ermita§

En aquest projecte també es contempla la possibilitat de donar accés a l’Ermita a través d’una gran escalinata que pujaria des del passeig fins a l’entrada principal de l’Ermita –la que està situada de cara a mar–. Això suposaria obrir un tram de la balustrada que encercla el recinte de l’Ermita. Aquest recinte es veurà modificat properament, perquè les cases annexes a l’Ermita hauran de desaparèixer aviat i es compensen a la zona de l’antiga Cooperativa Agrícola, que a hores d’ara s’està enderrocant. Un cop estiguin fora aquestes cases annexes a l’Ermita, l’espai que ocupen s’integrarà com a pati amb el mateix aspecte que la resta del pati de l’Ermita actual. També es farà una vorera de granit de 3 metres d’amplada i un petit mur de 60 centímetres i una tanca amb reixes. L’Ermita, doncs, quedarà completament centrada en la zona verda que l’envoltarà.

Comenta aquest article