Informació general

Seguretat ciutadana

David Chatelain, regidor de Seguretat Ciutadana: «A nivell social, la preocupació per les ocupacions il·legals a Cambrils ha baixat de forma substancial»

El regidor de Seguretat Ciutadana va donar resposta a una pregunta d'ERC en la què qüestionava si l'equip de govern tenia previst enllestir el protocol 'antiokupa' després que s'aprovés una moció el juliol de 2018

Per Berta Ruiz

Casa del carrer de Gràcia que va ser ocupada, ara fa un any i mig
Casa del carrer de Gràcia que va ser ocupada, ara fa un any i mig | Maria Vidal

El juliol de 2018, en el sí del plenari municipal, es va aprovar una moció –aleshores presentada per Ciutadans i el PP– en favor de la creació d'un protocol d'actuació en els casos d'ocupació il·legal. De fet, aquella moció es presentava en un moment de plena efervescència i, just uns dies després, que es produís l'ocupació de l'antiga residència Montemar. Una situació que va propiciar diferents mobilitzacions veïnals contra aquesta acció. Aquella proposta pretenia instaurar unes paues d'actuació multidisciplinar –amb la creació d'un grup de treball– per tal de fer front a aquestes ocupacions il·legals d'habitatges. A aquesta qüestió s'hi va tornar a referir la portaveu d'ERC, Camí Mendoza, al plenari del passat divendres. Precisament, ella mateixa ocupava l'alcaldia quan es va produir aquesta votació.

Camí Mendoza (ERC): "Hi havia un calendari i, al 2021, calia fer el redactat definitiu, la presentació i l'aprovació"

Segons va dir: "el juliol de 2018, aquest plenari va aprovar una moció per a la creació d'un protocol d'actuació per als casos d'ocupacions irregulars en habitatges al municipi per tal de garantir els drets de la ciutadania i dels propietaris. Se suggeria la creació d'un protocol d'intervenció amb uns criteris unitaris per donar una resposta ràpida i eficaç en els casos d'aquestes ocupacions i engegar mesures per vetllar per la seguretat i la convivència veïnal. Aleshores es va passar l'encàrrec de l'Oficina Tècnica d'Inclusió que, durant mesos, va treballar de forma interdisciplinar per respondre a aquests objectius i redactar un protocol municipal per abordar aquest tipus de situacions. Hi havia un calendari i, al 2021, calia fer el redactat definitiu, la presentació i l'aprovació. La nostra pregunta al govern actual és: han fet algun tràmit al respecte? Tenen interès en enllestir-lo abans del mes de maig?".

David Chatelain: "Ens vam trobar que més que un document antiokupa semblava un protocol de suport als okupes"

A aquesta qüestió, el regidor de Protecció Ciutadana, David Chatelain, va reconèixer que, efectivament, en aquell moment es va aprovar una moció que pretenia donar resposta a un problema important, però va retreure –al govern d'aleshores– que, "ens vam trobar que més que un document antiokupa semblava un protocol de suport als okupes. És evident que no podíem donar suport al protocol que s'estava treballant des dels Serveis Socials perquè anava en contra d'aquella moció que el que perseguia era evitar les ocupacions". Dit això, Chatelain va expressar que: "el protocol que estem aplicant actualment és el d'evitar que hi hagi ocupacions i el de perseguir l'okupa perquè no ocupi. De totes maneres, hem esperat a la incorporació de la nova inspectora de la Policia Local perquè qualsevol document que impliqui una certa protocolarització, doncs ens volíem esperar a la nova direcció tècnica. I, en això estem treballant".

"La instrucció directa que se'ls va fer als cossos de seguretat va ser amb dues paraules: tolerància zero"

D'altra banda, el regidor de Seguretat Ciutadana va voler destacar que, "s'ha de reconèixer que, a nivell social, la preocupació per les ocupacions il·legals al municipi de Cambrils ha baixat de forma substancial ni s'escolta –com passava en aquell moment una situació d'alarma social–. De fet, hem d'agrair molt a la ciutadania que també estigui fent unes tasques d'ajuda i col·laboració amb les forces de seguretat comunicant qualsevol incidència –de seguida– quan veuen alguns tipus de moviment o algun vehicle sospitós. El nostre protocol és anar el més ràpid possible, agafar-los abans que entrin si és possible i, fins i tot, fent intervencions –en els controls policials– dels estris que després poden fer servir per a dur a terme possibles ocupacions. Amb aquestes accions fem un protocol efectiu i actiu per part de la Policia Local i també amb el suport dels Mossos d'Esquadra. Els números ens avalen aquestes decisions. La instrucció directa que se'ls va fer als cossos de seguretat va ser amb dues paraules: tolerància zero".

Comenta aquest article