Societat

Festa Major

La (no) Nit del Foc, els Vileros i Mariners, el seguici festiu estàtic i els concerts de Suu, Xavi Sarrià, Dr. Prats i Miquel del Roig, plats forts de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí

La Festa Major de la Mare de Déu del Camí estarà condicionada, un any més, pels requisits que imposa la pandèmia tot i que s'ha elaborat un extens programa d'actes que començaran el 28 d'agost i finalitzaran el 12 de setembre

Per Lluís Rovira i Barenys

La regidora de Cultura, Cinta Ballesté, amb els representants de les entitats festives, ahir, a la presentació de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí
La regidora de Cultura, Cinta Ballesté, amb els representants de les entitats festives, ahir, a la presentació de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí | Lluís Rovira i Barenys

La Festa Major de la Mare de Déu del Camí estarà condicionada, un any més, pels requisits que imposa la pandèmia. S'han programat actes, concerts de tot tipus, exposicions, però encar no s'han pogut recuperat els actes més multitudinaris. La Festa Major de la Mare de Déu del Camí 2021 no tindrà Nit del Foc, però sí que tindrà la (no) Nit del Foc; tampoc tindrà la Pujada de la Galera ni la jornada castellera ni l'Aplec de Sardanes i els concerts seran amb el públic assegut. Tot i això, l'Ajuntament s'ha esforçat per presentar una programació extensa que s'iniciarà el cap de setmana del 27 i 28 d'agost i es clourà el diumenge 12 de setembre.

La (no) Nit del Foc

Aquest any i per segon any consecutiu tampoc es pot celebrar la Nit del Foc tal i com l'hem conegut des de fa anys. La celebració de la Nit del Foc ha quedat interrompuda des que el 2019 es va fer la 28a edició. Sense la pandèmia, aquest any s'hauria celebrat la 30a edició d'aquesta festa que aplega milers de persones al voltant del Barri Antic i que és un dels referents de les festes de foc de la demarcació. Tota l'Endenga, l'entitat organitzadora juntament amb el departament de Festes de l'Ajuntament, ha decidit que enguany es faria la (no) Nit del Foc, un acte força diferent i que res té a veure amb el format original però que al menys servirà per activar la gent de l'Endenga i dels Cagarrieres. Aquesta activitat festiva tindrà lloc el dissabte 4 de setembre a la plaça del Setge que es convertirà en un recinte tancat i al que s'haurà d'accedir prèvia sol·licitud d'entrada gratuïta. L'acte començarà a les 19 h amb la Farnaqueta i els Nyanyos, els timbalers petits de Tota l'Endenga i amb les colles infantils dels Cagarrieres. Les actuacions infantils de les dues colles locals s'aniran alternant i un cop es completi aquesta primera part, l'entrada a plaça dels gegantons Marquès de los Vélez i el Cabo Quiñones marcarà l'inici de la segona part amb les actuacions de la Farnaca i el Lluert per part de Tota l'Endenga i de la colla de diables i la Galera de Foc, per part dels Cagarrieres. Un espectacle pirotècnic posarà el punt i final al voltant de les 22 h.

Pregó de la Festa Major amb els Quicos

El divendres 3 de setembre es farà el pregó de la Festa Major, a la plaça de l'Ajuntament. L'any passat el van protagonitzar exclusivament les entitats festives locals. Enguany es recupera el convidat a fer el pregó que en aquest cas és el grup ebrenc de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. A la plaça de l'Ajuntament també s'hi haurà d'accedir amb entrada, que també serà gratuïta.

Concerts de Suu, Xavi Sarrià, Dr Prats i Miquel del Roig

Els concerts programats per la Festa Major es faran en format del públic assegut i amb la particularitat que el concert de la Diada s'ha partit en dos. Abans de la pandèmia, el concert Festour de la diada agrupava l'actuació de fins a quatre grups de música en una nit de festa al parc del Pinaret. Enguany s'han programat dos concerts separats pel dia 10 de setembre, un al vespre i l'altre a la nit. Al vespre, a partir de les 20 h, actuarà la cantant Suu i el concert de nit anirà a càrrec de Xavi Sarrià. El diumenge 12 de setembre a partir de les 19 h hi haurà el concert de Dr Prats. Tots aquests concerts es faran al parc del Pinaret i seran amb entrada gratuïta prèvia reserva. D'altra banda, el calero Miquel del Roig també serà present a la Festa Major d'enguany en dos concerts, un a les 21 h i l'altre a les 23 h, que oferirà el 7 de setembre a l'auditori del parc del Pinaret.

Vileros i Mariners, al Pinaret

El ball parlat Vileros i Mariners, en la seva quarta edició, recupera la presencialitat que va perdre l'any passat. Recordem que l'any passat es va gravar en vídeo el Vileros i Mariners confinats, que posteriorment es va projectar al Palau d'Esports. Les trifulgues de les quatre parelles "mixtes" i de les autoritats competents es podran veure, enguany, a l'auditori del parc del Pinaret el 8 de setembre, en dues sessions, una a les 17 h i l'altre a les 18,30 h, amb entrada prèvia gratuïta. En cas de molta demanda no es descarta la possibilitat de fer un tercer passi el mateix dia a la nit.

Seguici festiu estàtic al Pinaret

La fórmula estrenada amb el seguici festiu estàtic, en la passada Festa Major de Sant Pere, es repetirà el 8 de setembre, diada de la Mare de Déu del Camí, al parc del Pinaret. de les 19,39 h fins les 22 h, les entitats festives locals mostraran el seu potencial. Enguany, el seguici només es podrà veure en aquest format ja que s'han eliminat el seguici previ a la Missa Major, l'actuació posterior de les colles al pati de l'Ermita i l'actuació que es feia, a la tarda, a la plaça de la Vila.

Concert de gralles al pati de l'Ermita

Enguany no hi haurà diada castellera a la plaça de la Vila. Ara bé, els Xiquets de Cambrils han programat una actuació en forma de concert, audició i exposició a càrrec de Traüt que mostraran i presentaran els instruments tradicionals. A continuació es farà un concert de gralles a càrrec de Canya d'Or. Això es farà a partir de les 19 h del diumenge 5 de setembre, al pati de l'Ermita.

Festival Pròleg, espectacles infantils, exposicions

El tret de sortida de la Festa Major es farà amb la Fira del Disc, que un any més es farà a la plaça de mossèn Batalla, i amb el Festival Pròleg, que enguany arriba a la seva seva segona edició tot i que l'any passat es va fer el concert del "vespre del Pròleg". El Festival Pròleg es farà durant el dissabte 28 d'agost al parc del Pinaret i enguany recupera els estands d'artistes i els tallers durant la tarda. Enguany hi haurà dos concerts, un com a concert vermut, a partir de les 12h, amb Caramelo a Kilo, i a les 20 h, hi haurà concert amb Pau Vallvé, Pau Lobo i tancarà el PD Patu.

Enguany tampoc se celebra l'Aplec de la Sardana i en el seu lloc s'han programat una ballada que es farà el dimecres 1 de setembre al parc del Pinaret, amb la cobla Principal de Tarragona i els Amics de la Sardana de Cambrils, a les 20 h, i un concert de cobla, el dissabte 28 d'agost a l'auditori del parc del Pescador, amb la Cobla Reus Jove.

Com a novetat, el dijous 9 de setembre, a les 20,30 h, el parc del Pinaret acollirà una actuació dins les 49 jornades Internacionals Folflóriques de Catalunya d'Adifolk amb l'actuació del conjunt vocal coreogràfic Sar Guerel de la República de Calmúquia, Rússia.

D'altra banda també hi ha programats espectacles infantils per a la canalla  així com l'espectacle de dansa, llum i foc Esperit Viu, el 2 de setembre a les 22h a l'auditori del parc del Pinaret. També hi haurà la tradicional recepció a les Camí a l'Ajuntament i l'acte institucional de la Diada, al parc del Pescador, amb la intervenció de la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Maria Abelló, el divendres 11 de setembre a les 19 h.

En l'apartat cultural cal destacar la inauguració de l'exposició fotogràfica Antoni Campañà a Cambrils. La mirada del fotògraf (1920 - 1960). Aquesta exposició s'ha repartit en tres espais, la sala Àgora, la sala Àmbits i la Torre del Port. la inauguració es farà el 9 de setembre, a les 19 h, a la sala Àgora. Lligat amb la temàtica de l'Antoni Campañà, el dimecres 15 de setembre es projectarà al cinema Rambla de l'Art el documental "La capsa vermella. La guerra infinita d'Antoni Campañà".

La presentació de la programació festiva de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí es va fer, ahir a la tarda, al pati de l'Ermita amb la regidora de Cultura i Festes, Cinta Ballesté, que va estar acompanyada dels representants de les entitats festives. La regidora va espressar les "ganes de fer festa" i va definir el programa de festes com a molt complet i que "servirà per agafar forces de cara a la nova temporada".

 

 

L’Apunt

On es poden adquirir les entrades?
La majoria d'actes i concerts són gratuïts. S'haurà de portar l'entrada o invitació per a tots els actes que es requereixi. L'accés a tots els concerts de Festa Major serà limitat i amb invitació prèvia. Les entrades dels concerts es poden reservar a través de la plataforma https://www.entrapolis.com/ca a partir del 26 d'agost, excepte pel Festival Pròleg que s'han de reservar a https://entradium.com/ca/events/festival-proleg-2021.  

Les entrades de la (No) Nit del Foc també es podran reservar per Entrapolis o bé recollir a partir del dia 25 a la Torre del Llimó i al Centre Cívic les Basses fins a exhaurir invitacions. Les entrades del Pregó i la representació de Vileros i Mariners es podran recollir a partir del dia 26 a la Torre del Llimó i al Centre Cívic les Basses. Es podran recollir un màxim de 4 entrades per persona i s'haurà d'indicar el nom, cognoms i telèfon de totes les persones assistents.   

Comenta aquest article