Cultura

Reportatge històric

Revista Cambrils edita el suplement històric «Cent anys de metges a Cambrils (1875 - 1975)», de Pere Mestres i Ventura

Aquest reportatge en forma de suplement de 16 pàgines s'ha adjuntat amb l'edició de la Revista Cambrils corresponent al mes d'abril, actualment a la venda als quioscos i llibreries

Per Redacció

Doble pàgina del suplement editat per Revista Cambrils
Doble pàgina del suplement editat per Revista Cambrils

L'edició d'abril de la Revista Cambrils, que aquesta darrera setmana s'ha repartit entre els subscriptors i que actualment es troba a la venda als quioscos i llibreries, porta incorporat un suplement especial, de caràcter històric, que du el nom de "Cent anys de metges a Cambrils (1875 - 1975)", de Pere Mestres i Ventura. Aquest reportatge de 16 pàgines repassa aquest període de temps de 100 anys ja que tal com diu l'autor, "és l'últim període en què encara trobem la figura del clàssic metge de capçalera". El doctor Pere Mestres també s'ha vist motivat a fer aquest treball de recerca pel fet que avantpassats seus i de la família de la seva dona (Maria Teresa Riba i Palau) van exercir la medicina a Cambrils dins d'aquest període.

El reportatge, de 16 pàgines i abundant material gràfic, cita un total de 23 metges, dels quals uns van estar més temps i altres menys però tal com explica Pere Mestres, "tots ells tenen en comú el fet de representar una figura del metge de capçalera encara prou semblant a la de finals del segle XIX: servei de 24 hores al dia, 7 dies a la setmana i 365 dies a l'any. Eren metges que resolien de tot, des d'un mal de cap o de ventre a un part o un accident, per només anomenar unes poques situacions clíniques que podien ser ben greus". El doctor Mestres afegeix que "amb l'arribada primer del «Seguro Obligatorio de Enfermedad» als anys 1940, més tard dels CAP (Centres d'Assistència Primària), dels serveis de guàrdia de metges i personal sanitari, així com ja més recentment dels hospitals lleugers, ... aquella figura del metge de capçalera s'ha anat desdibuixant i canviant. La figura o imatge del metge de família, com ara es diu, és ben diferent de la dels clàssics metges de capçalera, però segurament és la que correspon als temps en què vivim".

Aquest reportatge ha estat editat i produït per Revista Cambrils i ha comptat amb el suport de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona, el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona, el departament de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils i diversos anunciants locals ( Hotel restaurant Rovira, Pòsit Salut, Marta Serrano, Òptiques Rovira Barenys, Ramon Assessors, Centro Médico Cambrils, Forn i Pastisseria Sant Salvador i Farmàcia Barcelona).

Portada del Suplement

 

Comenta aquest article