Informació general

Restauració

Reobren bars i restaurants, però el sector reclama l'aixecament del confinament perimetral per reactivar els negocis

Després de gairebé un mes i mig tancats, el sector de la restauració ja pot obrir els seus establiments, des d'avui, amb una sèrie de limitacions i restriccions en aquest primer tram del pla de desescalada

Per Redacció, ACN

Terrassa muntada, aquest matí, a la plaça de la Vila
Terrassa muntada, aquest matí, a la plaça de la Vila | Berta Ruiz

Després de gairebé un mes i mig tancats –des del passat 15 d'octubre–, el sector de la restauració ja pot obrir els seus establiments, des d'avui dilluns 23 de novembre, amb una sèrie de limitacions i restriccions en aquesta primera etapa del pla de desescalada establert pel Govern de la Generalitat. Aquest matí, molts bars i cafeteries ja havien muntat les seves terrasses, les quals ho poden fer sense límit d'aforament. Així doncs, la reobertura del sector de la restauració es permet en un horari de les 6 hores del matí fins les 21.30 hores amb un aforament del 100% a les terrasses i del 30% a l'interior, sempre en taules de grups de quatre persones situades a dos metres de distància entre grups diferents. Podran ser més si formen part de la mateixa bombolla. Tot i que inicialment s’havia anunciat que a partir de les 18 hores de la tarda els restaurants només podrien servir sopars, les mesures publicades al DOGC ho han desestimat finalment.

El sector de la restauració reclama l'aixecament del confinament perimetral per reactivar els negocis

Aquesta reobertura donarà un respir a molts empresaris del món de la restauració que, des del seu tancament el passat mes d'octubre, han protestat i han reivindicat la necessitat d'obrir els seus establiments d'un sector molt afectat econòmicament per les conseqüències de la covid-19. De fet, tot i que el sector de la restauració de la demarcació de Tarragona encara amb esperança l'inici d'aquest primer tram de la desescalada, els hostalers consideren que són "insuficients" les mesures acordades pel Govern i reclamen l'aixecament del confinament perimetral dels caps de setmana. "Necessitem de forma immediata el moviment entre províncies, sense mobilitat les mesures no serveixen de res", ha afirmat a l'ACN el president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona (AEHT), Francesc Pintado.

Des de l'AEHT valoren que amb la limitació del 30% de l'aforament a l'interior dels locals i amb la impossibilitat de moure's a altres municipis els caps de setmana, l'hostaleria seguirà tocada, ja que les mesures només serviran per "minimitzar les despeses" i, en cap cas, per "guanyar diners". De fet, Pintado ha insistit que per la restauració el més necessari és que s'aixequi la restricció perimetral dels municipis durant els caps de setmana.

Segons dades de l'AEHT, podran reobrir uns 4.000 bars i restaurants a la demarcació de Tarragona des d'avui dilluns 23 de novembre. Malgrat això, no saben quants aixecaran la persiana després de gairebé dos mesos tancats. "Ha estat un any molt dur. Ho hem fet tot pràcticament molt bé i hem pagat els plats trencats. Volem que el 2020 passi com més aviat millor i que tot es pugui solucionar i tirar endavant", ha tancat Gómez.

L’Apunt

Pla de desescalada dividit en quatre trams
Recordem que aquest pla de desescalada s'ha dividit en quatre trams. Cadascun d'aquests tindrà una durada de quinze dies com a mínim i en funció de les dades epidemiològiques i els resultats territorials s'analitzarà si s'avança cap a la desescalada progressiva, es prorroguen les mesures vigents o es revisen les decisions preses per si cal fer marxa enrere. Entre els indicadors que es tindran en compte hi ha la velocitat de propagació o contagi (Rt), que idealment haurà de situar-se per sota del 0,9. També caldrà la reducció o estabilització dels ingressos setmanals.

Comenta aquest article