Informació general

Igualtat

«Davant les violències masclistes #Reaccionem», el lema de les Jornades per als Bons Tractes d'enguany

Una de les activitats centrals de les jornades serà l’acte institucional del 25 de novembre amb la lectura del manifest en contra de qualsevol forma de violència masclista

Per Redacció

Cartell de les Jornades per als Bons Tractes d'enguany
Cartell de les Jornades per als Bons Tractes d'enguany | Cedida (Aeroclub de Reus)

"Davant les violències masclistes #Reaccionem". Aquest és el lema de les Jornades dels Bons Tractes, impulsades per l’àrea de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Cambrils, que se celebraran del 16 de novembre al 3 de desembre amb l’objectiu de sensibilitzar i implicar a la ciutadania contra qualsevol forma de violència masclista. El programa de les jornades engloba una diversitat d’actes pensats per a públics diferenciats (familiar-infantil, juvenil i públic adult), treballats de forma transversals des de l’àrea de polítiques d’Igualtat i altres departaments municipals, com Joventut o la Biblioteca Josep Salceda Castells. Una de les activitats centrals de les jornades serà l’acte institucional del 25 de novembre amb la lectura del manifest en contra de qualsevol forma de violència masclista i un concert en streaming per part de la cantant Pili Velver, que tocarà diversos temes musicals vinculats amb l’apoderament de les dones i a favor de la igualtat de gènere.

També destaca la conferència sobre feminisme, Islam i identitat que oferirà el dia 1 de desembre l’escriptora Najat El Hachmi, autora de llibres com "L’últim patriarca" o "Sempre han parlat per nosaltres" en els que es fa una denúncia de la societat patriarcal i masclista i sobre la necessitat de la rebel·lió personal i col·lectiva davant d’aquesta realitat. 

La programació de les jornades

Les joves seran les primeres protagonistes de les jornades, que començaran el 16 de novembre amb un taller de menstruació conscient i sostenible a càrrec de Circulars adreçat a noies de 14 a 25 anys (inscripcions obertes a www.joventutcambrils.cat). La setmana següent començarà enfocada al públic familiar amb la programació de l'espectacle familiar "La veritat de les Princeses" de La Boia Teatre per Instragram Live el 23 de novembre i el conta-contes "Una vaca a la teulada" a càrrec de la bibliotecària Rosana Andreu el 24 de novembre. 

La programació també inclou dues projeccions de documentals relacionats amb les violències al Cinema Rambla de l'Art amb aforament limitat els dies 26 de novembre i el 3 de desembre i el taller virtual lúdic-corporal "Cercle de dones" a càrrec de la coach Montse Martí el 27 de novembre (inscripcions a www.cambrils.cat/igualtat).

Els actes s’han adaptat majoritàriament a un format virtual però també s’inclouen activitats presencials, com els dos documentals, que estan condicionades a la possible prorrogació de les mesures preventives segons l’evolució de la pandèmia. 

Missatges que denuncien conductes normalitzades

Aquest any la campanya posa el seu focus de forma especial en la responsabilitat dels nois i homes per deixar d’exercir qualsevol forma de violència envers les dones, i en la necessitat de construir-se des d’una masculinitat saludable i abandonar la masculinitat tòxica que representa el masclisme.

Amb aquesta finalitat, complementant el programa d’actes, s’ha elaborat una cartelleria específica amb missatges clars i contundents de nois i homes envers altres nois i homes, que denuncien conductes normalitzades de violència envers les dones que no poden continuar donant-se. Aquestes violències han de ser identificades i rebutjades per tota la societat en el seu conjunt però de forma especial per part de tots els nois i homes, no efectuant-les, no reproduint-les, recriminant-les i no sent-ne còmplices. Les relacions entre homes i dones únicament pot donar-se des de la igualtat i el respecte més rigorós.

D’altra banda, durant el mes de novembre, en el marc de la formació continuada, el personal municipal que aborda les violències masclistes està portant a terme la formació virtual "Violència de gènere i de parella. Aspectes de conducta violenta i perspectiva de l’agressor".

L’Apunt

Programa d'actes

Dilluns 16 de novembre

17:30h Taller de Menstruació Conscient i Sostenible

Taller per descobrir la manera de viure la menstruació en positiu, mentre reduïm residus i estalviem. Aprendrem què és i quines fases té el cicle menstrual mitjançant un diagrama lunar. Repassarem les diferents opcions d’higiene menstrual d’un sol ús i com aquests afecten a la nostra salut. I coneixerem alternatives reutilitzables, ecològiques i sostenibles que tenim al nostre abast i que ens ajuden a cuidar-nos, a càrrec de Circulars.

Inscripcions obertes a www.joventutcambrils.cat

Ateneu Juvenil. Av. Horta de Santa Maria, 14

Adreçat a noies de 14 a 25 anys.

 

Dilluns 23 de novembre

18:00h Live a Instagram @laboiateatre. Espectacle familiar: La veritat de les Princeses, a càrrec de Clara Algaba de La Boia Teatre.

Aquesta és la història d’una princesa en vaga, cansada que tothom li expliqui com ha de ser una princesa com cal i decidida a explicar les veritats de les princeses. 

Adreçat a infants d’entre 3 i 8 anys.

 

Dimarts 24 de novembre 

18:00h L'hora del conte: Una vaca a la teulada.

Un fet tan estrany com és que una vaca pugi a una teulada ens farà reflexionar sobre els estereotips de gènere, a càrrec de Rosana Andreu.

Biblioteca Josep Salceda i Castells. C/ Alfons I el Cast, 2

Adreçat a infants a partir de 6 anys.

Aforament limitat. Inscripció prèvia del 3 al 23/11 trucant al  977 36 34 95

 

Dimecres 25 de novembre

11:30h Lectura institucional. Pl. Ajuntament.4

18:00h Actuació musical  a càrrec de Pilu Velver a través de Facebook.com/AjCambrils

 

Dijous 26 de novembre

19:00h Film Documental: #Placer Femenino.

Directora Barbara Miller.

Documental protagonitzat per cinc dones que trenquen el silenci imposat per les seves comunitats patriarcals i religioses i que lluiten per l'alliberament sexual i l'autonomia de les dones.

Preu especial: 1,50€

No recomanada a menors de 7 anys.

Cinema Rambla de l’Art. Rambla Jaume I, 35

Accés lliure fins exhaurir l’aforament limitat.

 

Divendres 27 de novembre

18:00h Taller Virtual: Cercle de dones.

Cercle de dones enfocat a la dansa amb la connexió de la natura i els seus elements. Viatge musical, ple de sorpreses sensorials per retrobar-te, sentir-te i connectar-te amb tu mateixa, de forma lúdica i profunda, a càrrec de Montse Martí, Coaching lúdic-corporal. 

Inscripció prèvia del 3 al 24/11 a www.cambrils.cat/igualtat (Jornades)

 

Dimarts 1 de desembre

18:00h Conferència Virtual: Feminisme, Islam i Identitat, a càrrec de la Sra. Najat El Hachmi, escriptora i filòloga. 

“Les dones nascudes en famílies musulmanes que aspirem a la igualtat i la llibertat ens trobem en una cruïlla. D'una banda hem de fer un procés difícil i dolorós de confrontació amb els valors que imperen en les nostres famílies i en les societats de les que procedim i de l'altra ens trobem amb fenòmens que van en contra d'aquesta lluita: el fonamentalisme islamista, el racisme que instrumentalitza la nostra situació, el relativisme de certes esquerres i fins i tot d'alguns sectors del feminisme. Per això cal tornar a recordar el masclisme concret que ens condiciona i reivindicar de nou la igualtat sense condicionants”. 

Inscripció prèvia del 3 al 29/11 a www.cambrils.cat/igualtat (Jornades)

 

Dijous 3 de desembre

19:00h Film Documental: Serás Hombre + Col·loqui posterior amb la Directora Isabel de Ocampo.

Documental que aborda les idees que giren al voltant de el masclisme i la socialització de gènere, i en el que s’indaga en les arrels de la violència de gènere. Protagonitzat l'artista Abel Azcona, que explora el seu dolor a través de la seva obra, i Rafael,  un ex proxeneta en conflicte amb la seva consciència. En paral·lel, les reflexions d'un mestre de secundària, un equip de publicistes i nombrosos pensadors que aborden la mateixa temàtica des de diferents punts de vista.

Preu especial: 1,50€

No recomanada a menors de 12 anys.

Cinema Rambla de l’Art. Rambla Jaume I, 35

Accés lliure fins exhaurir l’aforament limitat.

Comenta aquest article