Informació general

Igualtat

Les Jornades per la Igualtat de Gènere arriben amb una quinzena d'activitats durant el mes de març

A l'entorn del 8 de març –Dia Internacional de les Dones–, l'objectiu és conscienciar la ciutadania sobre les desigualtats de gènere que encara existeixen

Per Berta Ruiz

Roda de premsa de presentació de les Jornades per la Igualtat de Gènere. D'esquerra a dreta: Hèléne Arcelin, Camí Mendoza i Anna Morera
Roda de premsa de presentació de les Jornades per la Igualtat de Gènere. D'esquerra a dreta: Hèléne Arcelin, Camí Mendoza i Anna Morera | Berta Ruiz

Per aquest mes de març, l'Ajuntament de Cambrils i el Consell de Dones han organitzat una quinzena activitats emmarcades en les Jornades per la Igualtat de Gènere. A l'entorn del 8 de març –Dia Internacional de les Dones–, l'objectiu és conscienciar la ciutadania sobre les desigualtats de gènere que encara existeixen avui en dia en molts àmbits. Ahir al matí tenia lloc la roda de premsa de presentació a càrrec de l'alcaldessa –Camí Mendoza–, la regidora de Benestar, Drets Socials i Salut –Hélène Arcelin– i la representant del Consell de Dones, Anna Morera.

L'alcaldessa va manifestar que, "tant de bo no fossin necessàries aquestes jornades per conscienciar i per treballar cap aquesta igualtat de gènere. Des de l'administració tenim aquesta obligació i ho fem de bon grat, perquè és necessari i perquè calen interioritzar molts missatges d'igualtat; encara hi ha molta feina a fer". Per la seva part, la regidora de Benestar, Drets Socials i Salut, Hélène Arcelin, ha destacat la transversalitat de les jornades impulsades per l’àrea d’Igualtat amb la implicació del Museu d’Història i el Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili, la Biblioteca Josep Salceda i Castells, i els Departaments de Cultura i Joventut. "L’objectiu és sensibilitzar i promoure canvis individuals i col·lectius per avançar cap a la igualtat efectiva", va explicar.

Per la seva banda, la representant del Consell de Dones, Anna Morera, va parlar del "Sopar violeta" de les entitats de dones del divendres 6 de març. Morera va explicar que és un espai consolidat que permet passar una bona estona amb dones de diferents associacions i establir relacions sense perdre de vista que és un dia de reivindicació.

Salut, drets sexuals, reconeixement, cultura i empoderament

Segons va detallar Arcelin, les jornades s’estructuren en sis eixos. El primer és la salut amb la programació de quatre xerrades al voltant d’aspectes d’alimentació. El segon són els drets sexuals, que es posen sobre la taula amb la projecció d’un film-documental sobre l’alliberament sexual i l’autonomia de les dones envers el seu plaer, així com l’alt preu, personal i social, que moltes d’elles encara han de pagar en el marc de les seves comunitats per la cultura masclista que hi perviu.

Els altres eixos són el reconeixement de les aportacions socials de les dones al llarg de la història amb la recuperació del paper històric de les dones en els moviments socials; la cultura tractada a través de diversos tallers i activitats on les dones són agents creadores; la divulgació de les aportacions científiques de les dones a la societat, i l’apoderament amb dues activitats de característiques introspectives i a l’hora reforçadores del vincle comunitari entre les dones. A més, les jornades inclouen espais de espais de trobada i reivindicació col·lectiva del drets de les dones, amb la commemoració institucional del 8 de març i el sopar violeta.

Les Jornades per la Igualtat de Gènere de Cambrils, que se celebraran del 3 al 26 de març a diferents equipaments municipals, ofereixen una àmplia varietat d’activitats adreçades a diversos públics organitzades transversalment des de diferents departaments municipals. Podeu consultar el programa complet aquí.

L’Apunt

Programa de les jornades

DIMARTS 3

19:00 ( 2h30) Centre cultural. C/ Sant Plàcid,18-20

*Xerrada: La importància d’una bona alimentació intestinal+ Showcooking, a càrrec de Marc Serra, naturòpata, psiconeuroimmunòleg i fisioterapeuta integratiu.

Activitat amb cost +info: OAC i www.cambrils.cat/inscripcions

DIMECRES 4

19h30 Centre Cívic Les Basses. C/ Sant Pere 32

Presentació del llibre: Dones del moviment republicà irlandès, a càrrec de Mireia Ros Domènech, Doctora en història contemporània i gènere.

DIJOUS 5

17h Casal de la gent gran. Sala d'actes. Pg.Sant Joan Baptista La Salle 13-14
Xerrada: Eduquem per trencar tòpics sobre gènere? A càrrec de Cristina Roig, terapeuta familiar i el suport del SADI

DIVENDRES 6

11:00h Plaça de l’Ajuntament, 4

Concentració ciutadana + Lectura del Manifest Institucional + Actuació musical a càrrec de Lidia Uve.

18.30 h Biblioteca Josep Salceda i Castells.
C/ Alfons i el Cast, 2
Xerrada: Els mites sobre nutrició, què diuen els experts i les expertes? A càrrec de Mireia Luna, dietista-nutricionista i Irene Ríos fisioterapeuta. Aforament limitat.

21h00 Fonda Montserrat C/ Barcelona 1
Sopar VIOLETAde les entitats de dones
Preu: 14€ (Cafè/té no inclòs). Places limitades. Inscripció i pagament a les seus* de les entitats de dones fins el 03/03. *Consulteu-les al registre d’entitats www.cambrils.cat

DIUMENGE 8

19.30 hCripta de l’Ermita Av. del Baix Camp 35

Concert: Cordes de Dona, a càrrec de  Marisa Martin i Jaume Torrent a la guitarra.

Activitat amb cost +info www.cambrils.cat/cultura

DILLUNS 9

17:30h Casal de la gent gran. Sala gimnàs 1.

Pg Sant Joan Baptista la Salle 13 ( Durada: 2 hores)
Cercle de dones. Taller d’apoderament, a càrrec deGabriela Baldini, facilitadora corporal i María Jimena Navas.

Places limitades. Inscripció prèvia del al www.cambrils.cat/igualtat (Jornades)

DIMECRES 11

17:30h Casal de la gent gran. Sala gimnàs 1.

Pg. Sant Joan Baptista la Salle 13 ( Durada: 1:30 hores)

Taller: Dansa la vida, a càrrec de Montse Martí, Coaching lúdic-corporal. Gaudim de la vida expressant allò que som.

Places limitades. Inscripció prèvia al www.cambrils.cat/igualtat (Jornades)

17:30h Ateneu (Durada1h30)
Xerrada: Caos emocional en les relacions: què faig amb tot això que sento?. A càrrec de Les Magranes. Oberta a tothom, però especialment a joves de 14 a 17 anys

DIJOUS 12

20:00h. Sala d’Actes del Centre Cívic Les Basses.

C/ Sant Pere, 32

Conferència: Dones, ciència i mar, a càrrec d’Eli Bonfill Molina, oceanògrafa de l’empresa Plancton.

Vine a conèixer dones científiques marines de casa nostra i internacionals, així com la seva contribució a la ciència.

DILLUNS 16

19 h Biblioteca Josep Salceda i Castells.
C/ Alfons i el Cast, 2
Club de poesia: Llegim Odissea menoren veu alta, amb Helena Martínez Ferreruela. Aforament limitat.

DIMECRES 18

19:00h ( 1h30) Centre Cultural. C/ Sant Plàcid

*Xerrada: Alimentació i cicle hormonal, a càrrec de Marc Serra

Activitat amb cost+info: OAC i www.cambrils.cat/inscripcions

19:00h. Biblioteca Josep Salceda i Castells.
C/ Alfons i el Cast, 2
Lectura dramatitzada: La Correspondència de Margarida Xirgu, a càrrec d’Àngels Bassas. Aforament limitat.

DIJOUS 19

20h30. ( 1h 37’) Cinema Rambla de l’Art. Rambla Jaume I, 35

Film: Placer femenino

Sinopsi: Cinc dones que lluiten per l'alliberament sexual i l'autonomia de les dones. Elles són Deborah Feldman, escriptora americana exiliada de la comunitat jueva ortodoxa; Leyla Hussein, psicoterapeuta i activista social somali víctima de l'ablació; Rokudenashiko, artista japonesa condemnada per obscenitat; Doris Wagner una ex monja que va patir abusos per un membre del clergat; i Vithika Yadav, activista pels drets sexuals i de gènere a l'Índia. És clar que la seva lluita té un alt preu: aquestes cinc dones han estat difamades públicament, han estat processades i Excomulgades de la seva comunitat, i fins i tot han rebut amenaces de mort per part de líders religiosos i fanàtics.

Documental protagonitzat per cinc dones que trenquen el silenci imposat per les seves comunitats patriarcals i religioses. Escrit i dirigit per Bàrbara Miller.

Preu especial: 1,50€

No recomanada a menors de 7 anys

DIJOUS 26

19:00h ( 1h30) Centre Cultural

*Xerrada: Alimentació i menopausa, a càrrec d’Alba Gumà, graduada en Nutrició Humana i Dietètica.

Activitat amb cost+info: OAC i www.cambrils.cat/inscripcions

Comenta aquest article