Cultura

Biblioteca

La Biblioteca Municipal ja disposa d'un retrat de Josep Salceda i Castells fruit d'una donació particular

Per Redacció

Moment del lliurament del quadre de Josep Saldeda a la Biblioteca. D'esquerra a dreta: Eva Ferré, Lluís Rovira, Cinta Ballesté i Rosa M. Fusté
Moment del lliurament del quadre de Josep Saldeda a la Biblioteca. D'esquerra a dreta: Eva Ferré, Lluís Rovira, Cinta Ballesté i Rosa M. Fusté | Berta Ruiz

La Biblioteca Municipal Josep Salceda i Castells acull, des d'ahir, un quadre amb el retrat de Josep Salceda que ben aviat estarà col·locat en una de les parets d'aquest equipament cultural. El quadre és una pintura a l'oli signada pel pintor Emilio J. Gallardo amb data de l'any 2003 i era propietat del propi Josep Salceda. Quan va morir Josep Salceda, l'octubre de 2011, aquest quadre va fer cap al seu amic Joan Puig, amb qui l'unia una relació d'amistat des de feia molts anys. Ara fa uns mesos, Cecília Ortoneda, vídua de Joan Puig, va creure que aquest quadre podria figurar en aquest equipament municipal batejat ara fa poc més d'un any amb el nom de Josep Salceda i Castells i es va posar en contacte amb Revista Cambrils per mirar de fer efectiva aquesta donació. Després dels tràmits pertinents realitzats per Revista Cambrils, ahir es va realitzar la donació del quadre, amb la presència de la regidora de Cultura, Cinta Ballesté, i les bibliotecàries Rosa M. Fusté i Eva Ferré, així com del director de Revista Cambrils, Lluís Rovira.

Bateig de la Biblioteca amb el nom de Josep Salceda i Castells, l'1 de desembre de 2018

L'1 de desembre de 2018 es va batejar la Biblioteca Municipal amb el nom de Josep Salceda i Castells. El bateig es va fer, a més, coincidint amb els actes del vintè aniversari d'aquest equipament cultural. La proposta de posar el nom de Josep Salceda a la Biblioteca Municipal s'havia fet arribar a l'Ajuntament el darrer trimestre de l'any 2017 i va estar impulsada per representants d'entitats cambrilenques on Josep Salceda hi havia participat. Un cop presentat a l'Ajuntament, la proposta es va fer arribar a la Comissió d'Honors i Distincions on es va aprovar per unanimitat. Posteriorment el ple de l'Ajuntament de 23 de març de 2018 va ratificar aquesta proposta, també per unanimitat. A partir d'aquell moment, l'Ajuntament va triar l'ocasió idònia per a fer efectiu el bateig i ho va fer en motiu de la Festa Major de la Puríssima de l'any 2018.

D'altra banda, aquest passat mes de gener la Biblioteca Municipal Josep Salceda i Castells va editar un tríptic en el que recollia els trets biogràfics i l'obra de Josep Salceda. Salceda va destacar pel seu vessant de periodista i d'historiador local. Va ser un dels fundadors de Revista Cambrils, l'any 1953, i va estar lligat tota la seva vida a la publicació on hi va arribar a ser director i president de l'entitat editora, durant uns anys, i on hi va publicar la seva obra més emblemàtica, les Estampes Cambrilenques, que posteriorment es van editar i publicar en tres volums. Com a periodista local va ser nomenat Cronista Oficial de la Vila de Cambrils l'any 1975 i, també, va col·laborar amb altres mitjans de comunicació: Proa, Diario Español de Tarragona, El Correo Catalán, Ràdio Reus-SER i Ràdio Cambrils. Josep Salceda també és autor dels llibres "La Mare de Déu del Camí i el seu santuari" (1986); "L'Auca de Cambrils" (1991); "Els carrers de la vila" (1992); "Un segle d'arrels lasal·lianes a Cambrils: 1900/2000" (2000) i de "250 anys d'història: 1754/2004. Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist" (2004). A banda d'aquest vessant com a home de lletres, Josep Salceda va ser un membre actiu de la societat civil cambrilenca i va formar part de nombroses entitats culturals, socials i esportives cambrilenques.

Comenta aquest article