Cultura

Commemoració

L'Any Pompeu Fabra arriba a Cambrils

Per Redacció

Cartell de l'acte que es farà aquesta tarda a l'Ateneu Juvenil
Cartell de l'acte que es farà aquesta tarda a l'Ateneu Juvenil | Cedida

El Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, amb la col·laboració del Servei Local de Català i de la Biblioteca Josep Salceda i Castells, ha organitzat quatre activitats en el marc de l’Any Pompeu Fabra, que se celebra a diferents poblacions de Catalunya coincidint amb els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana. Les activitats activitats organitzades, que formen part del programa de la Festa Major de la Immaculada, compten amb el suport del Consorci per a la Normalització Lingüística i de la Direcció General de Política Lingüística i el patrocini del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

L’Any Fabra és un reconeixement a qui va ser un científic brillant, que va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions. La celebració fa especial incidència en la seva aportació a la llengua, i també posa en valor el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya.

Monòleg d'Òscar Intente, aquesta tarda

La primera activitat de l’Any Pompeu Fabra tindrà lloc avui dilluns, 3 de desembre, a les 19 hores a l’Ateneu Juvenil i serà un monòleg de l’actor Òscar Intente per ajudar a entendre l’enorme dimensió de la figura de Pompeu Fabra. Aquest espectacle servirà per inaugurar l’exposició “Pompeu Fabra una llengua completa",que es podrà visitar fins el dia 16 de desembre a l’Ateneu Juvenil.

Espectacle familiar

La tercera proposta serà l’espectacle familiar “Mestre Fabra, caçador de Paraules”, que oferirà Clara Soler de la Companyia Peus Grossos, el dilluns 10 de desembre a les 18 hores a la Biblioteca Josep Salceda i Castells. El programa de l’Any Fabra es tancarà el 12 de desembre a la biblioteca amb un monòleg interpretat per l’actriu Rosa Cadafalch, que enllaça textos d’escriptors i poetes que han glossat l’obra i la figura de Fabra.

L’Apunt

Calendari d'activitats

Dilluns 3 de desembre

19 hores

Ateneu Juvenil

Pompeu Fabra, Jugada mestra!, monòleg a càrrec d’Oscar Intente, de la Companyia Inútils Mots – Teatre de la Paraula

Ens ajudarà a entendre la enorme dimensió de Pompeu Fabra i la seva singular, discreta i colossal figura; d’un home que malgrat assolir un èxit rotund no va poder gaudir-ne perquè va tenir la dissort d’enfrontar-se, com tants d’altres, a la fredor de l’exili. Però amb la feina feta. L’activitat està organitzada pel Departament de Cultura i Servei Local de Català.

Amb aquest monòleg quedarà inaugurada l’Exposició “Pompeu Fabra una llengua completa", que es podrà visitar fins el dia 16 de desembre a l’Ateneu Juvenil.

Dilluns 10 de desembre

18 hores

Biblioteca Josep Salceda i Castells, espectacle “Mestre Fabra, caçador de paraules” a càrrec de Clara Soler, de la Companyia Peus Grossos, adreçat a un públic familiar.

La Carola viu en una casa plena de llibres que amaguen coses màgiques i inimaginables. Tota aquesta biblioteca és del seu pare; un home ben especial que és tot un savi i un gran mestre de les paraules: es diu Pompeu Fabra.

El Mestre Fabra estima les paraules, les adorm, les riu i les somia; les pesca, les planta i les cull; les caça! Sí, és tot un caçador de paraules que s’ha proposat posar fil a l’agulla, fer neteja i ordenar-les.

Dimecres 12 de desembre

19 hores

Biblioteca Josep Salceda i Castells, espectacle “Mestre Fabra” amb Rosa Cadafalch. Homenatge a Pompeu Fabra a través d’un monòleg que també enllaça lectura de textos d’escriptors i poetes que han glossat la seva obra i la seva persona. Amb textos de Josep Pla, Salvador Espriu, Pere Quart, Antoni Rovira i Virgili i Joan Brossa, entre d’altres.

Comenta aquest article