Cultura

Festes

La Festa Major de la Immaculada tancarà el calendari festiu de l'any amb un programa més cultural

La programació s'obrirà aquest proper diumenge 25 de novembre amb el lliurament dels Premis Vila de Cambrils. Per altra banda, l'1 de desembre es farà la reinauguració de la Biblioteca Municipal amb el nom de Josep Salceda i Castells

Per Berta Ruiz

L'alcaldessa Camí Mendoza i el regidor de Cultura i Festes, Lluís Abella, van presentar el programa de la festa, ahir al matí
L'alcaldessa Camí Mendoza i el regidor de Cultura i Festes, Lluís Abella, van presentar el programa de la festa, ahir al matí | Berta Ruiz

Arriba la Festa Major de la Immaculada, la tercera festa major de Cambrils que tanca el calendari festiu del municipi. Serà, com cada any, una programació amb un caràcter més cultural que se celebrarà del 25 de novembre al 17 de desembre. L'alcaldessa –Camí Mendoza– i el regidor de Cultura i Festes –Lluís Abella– van ser els encarregats de presentar el programa, ahir, en roda de premsa. Ambdós van destacar la varietat d'actes culturals  i lúdics adreçats a totes les edats i van convidar tots els cambrilencs a retrobar-se als diferents actes.

Reinauguració de la Biblioteca Municipal amb el nom de Josep Salceda i Castells

El regidor de Cultura i Festes va ser l'encarregat de desgranar el programa previst per a la Festa Major d'hivern que, a més de les propostes habituals, enguany inclou la reinauguració de Biblioteca Municipal amb el nom de Josep Salceda i Castells, el dissabte 1 de desembre a les 12 hores. També es representaran les millores que s'han fet en aquest equipament i s'oferirà un espectacle familiar a càrrec de l’Invisible Titelles.

La programació arrencarà el proper diumenge 25 de novembre amb el lliurament dels guardons de la 3a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic, el 8è Premi de Narrativa Vila de Cambrils Josep Lluís Savall, el 7è Premi de Poesia Vila de Cambrils i el 28è Premi de Fotografia Vila de Cambrils a la Sala de Plens de l’Ajuntament. L’acte continuarà amb la inauguració de l’exposició de les obres seleccionades de la Biennal i una actuació musical a càrrec de Fina bonet i Toni Mallol mentre el públic gaudeix d’una experiència gastronòmica.

Encesa de l'enllumenat nadalenc

Un altre acte destacat serà l’encesa de l’enllumenat de Nadal el divendres 30 de novembre, que consistirà en un taller de desitjos per penjar a l’arbre de Nadal, l’encesa de les llums i una cantada de nadales amb la coral infantil de l’Escola municipal de Música de Cambrils i la coral infantil Verge del Camí.

Activitats amb motiu de l'Any Pompeu Fabra

La programació també inclourà quatre activitats en el marc de l’Any Pompeu Fabra, que se celebra amb motiu del 150 aniversari del seu naixement i del centenari de la publicació de la Gramàtica catalana. Les activitats organitzades per donar a conèixer i posar en valor la tasca de Pompeu Fabra, que compten amb el suport de la Generalitat, són un monòleg d'Òscar Intente per entendre l'enorme dimensió de la figura, una exposició a l 'Ateneu Juvenil, un espectacle de teatre familiar de la Companyia Peus Grossos i l'homenatge "Mestre Fabra" de Rosa Cadafalch a la Biblioteca.

Diada de la Mare de Déu de la Immaculada

Els actes més tradicionals arribaran el dia 8 de desembre, diada de la Mare de Déu de la Immaculada. Després de la Missa Major, hi haurà la processó de la Immaculada pels carrers del nucli antic i la ballada a la plaça de l’Església de Santa Maria. Al vespre, l’Orquestra Venus oferirà el concert i ball de Festa Major al Palau Municipal d’Esports.

Commemoració del Setge de Cambrils de 1640

L’endemà diumenge 9 de desembre tindrà lloc la commemoració del Setge de 1640, emmarcat històricament en la Guerra dels Segadors, per homenatjar als cambrilencs que van morir assassinats per les tropes de Felip IV per defensar la vila. Els actes s’iniciaran a la plaça de l’Església des d’on sortiran les autoritats i el Seguici Festiu fins a la plaça del Setge. En arribar, el Ball de Diables encendrà la traca del i començarà l’acte institucional, a càrrec de la consellera de Justícia, Ester Capella i Farré. Seguidament es farà l’ofrena i la Coral Verge del Camí oferirà una cantada. El final de festa serà l’actuació dels Gegants del Setge i el Ball de Bastons.

Lliurament de les Distincions Honorífiques, música, exposicions i teatre

A més, el programa de la Immaculada inclou altres actes com el lliurament de les distincions honorífiques de l’Ajuntament, presentacions i tertúlies literàries, un concert de música barroca a la Cripta de l’Ermita, l’exposició “El farcell de la postguerra” al Molí de les Tres Eres, el mercat de Nadal, una nova edició de Tallers Oberts i diversos espectacles teatrals entre els que destaca l’obra “El tràmit” amb actors com David Bagés, Mònica Glaenzel i Àlex Casanovas.

Comenta aquest article