Societat

Festes

Vileros i Mariners, tornen les velles trifulgues però ara en format festiu

Per Lluís Rovira i Barenys

Assaig del guió del ball parlat Vileros i Mariners, ahir a la nit
Assaig del guió del ball parlat Vileros i Mariners, ahir a la nit | Lluís Rovira i Barenys

Els esperits vilero i mariner ressorgeixen amb força aquesta propera Festa Major de la Mare de Déu del Camí. Hi ha força expectació per veure aquest nou acte que serà el Ball Parlat entre Vileros i Mariners que es representarà el proper 8 de setembre a partir de les 18h, a la plaça de la Vila. Aquest ball parlat l'interpretaran 11 personatges que seran quatre matrimonis "mixtes", formats per un component de la Vila i l'altre de la Platja que discutiran entre ells i ho faran davant la presència del batlle, el mossèn i d'un agent de l'autoritat. Aquests personatges faran un repàs satíric de la política i l'actualitat enmig de "retrets, insults i veritats". Tres músics acompanyaran aquests personatges i posaran el contrapunt musical a l'acte.

El ball parlat Vileros i Mariners està organitzat per la NAC. Tot el diàleg dels personatges d'aquesta obra està compost per versos heptasíl·labs, amb un llenguatge "planer, còmic, col·loquial i farcit d'expressions cambrilenques, amb al·lusions eròtiques i paraules malsonants", segons han comentat a revistacambrils.cat els impulsors d'aquest acte que han afegit que és una manera de "recuperar de manera simpàtica, sana i divertida l'antiga picabaralla històrica entre la gent de la Platja i la gent de la Vila". Aquest ball parlat pren com a model altres balls parlats de la demarcació, com és el de Dames i Vells de Tarragona.

Samarretes de vileros i de mariners

Paral·lelament a aquesta iniciativa, s'ha impulsat la samarreta dels vileros i la dels mariners per a que s'estrenin en aquests dies de la Festa Major. Els dissenys i les comandes ja estan enllestits i cadascun dels dos grups ha aplegat més de 200 persones que han sol·licitat la seva samarreta. Però no són les úniques samarretes que es poden adquirir per la Festa Major. Tota l'Endenga ha confeccionat la samarreta corresponent a la Nit del Foc d'enguany, la de la 27a edició d'aquest esdeveniment festiu mentre que els Cagarrieres tenen a la venda, com cada any, la samarreta de la Pujada de la Galera.

Comenta aquest article