Informació general

Ocupació

Un grup d'activistes ocupen l'edifici de l'antiga residència Montemar per transformar-la en «l'Edifici Dignitat»

Un dels ocupants, Jorge Fernández, que va ser un dels impulsors del moviment 15-M, ha explicat el projecte a un grup de veïns que s'ha atansat a les portes de l'antiga residència

Per Lluís Rovira i Barenys, Berta Ruiz

Jorge Fernández, un dels ocupants de l'edifici, parla amb dos veïns a la porta del jardí de l'antiga residència Montemar, aquesta tarda
Jorge Fernández, un dels ocupants de l'edifici, parla amb dos veïns a la porta del jardí de l'antiga residència Montemar, aquesta tarda | Lluís Rovira i Barenys

L'edifici de l'antiga residència per a la gent gran Montemar –ubicat davant del centre cívic de Vilafortuny– ha estat ocupat per part d'un grup de persones que han posat en marxa un projecte anomenat “Edifici Dignitat”. L'ocupació d'aquest edifici abandonat es va dur a terme el passat 15 de juny i, segons exposen en la seva pàgina web edificidignitat.org, “es realitzaran diferents treballs de condicionament per atendre les necessitats de llar de gairebé 50 famílies amb menors i un centenar de persones amb desarrelament social. Tot plegat donarà una solució habitacional i un allotjament temporal per a persones desnonades, famílies amb fills, joves sense recursos econòmics i persones que no tinguin possibilitats d'accedir a un habitatge”.

Per dur a terme els treballs de reforma, el grup necessita suport econòmic. Tal com demanen a la seva pàgina web a través del crowfunding de la plataforma Teaming (1 euro al mes) o comprant una samarreta. Aquest passat dimecres 20 de juny es va fer córrer aquesta iniciativa a través de les xarxes socials.

Alarma entre el veïnat de Vilafortuny

Aquest matí, els ocupants de la residència han penjat una pancarta en una de les finestres del segon pis, anunciant l'ocupació de l'edifici, i això ha disparat les alarmes entre el veïnat. Aquesta tarda s'ha fet una reunió al Centre Cívic de Vilafortuny amb la presència de nombrosos veïns que han parlat de com fer front a aquesta ocupació. Un cop ja acabada la reunió un grup de cinc veïns han anat a inspeccionar de prop les entrades de l'edifici i en aquests moments un dels ocupants de l'edifici els ha dit que anessin a la porta lateral que dona al pati de l'antiga residència que baixava a parlar. En aquest indret s'ha desenvolupat una llarga conversa entre aquesta persona i el grup de veïns.

Jorge Fernández, un destacat activista

Aquesta persona s'ha identificat com a Jorge Fernández i tal com ell ha explicat, és un activista que ha defensat moltes causes social i que va començar quan tenia 17 anys. Fernández va ser un dels impulsors del Moviment del 15-M, a Madrid, d'on és originari. Ha fet fins a nou vagues de fam per motius socials diversos. La darrera vega de fam la va acabar a principis d'aquest mes de juny amb més de 50 dies sense menjar, en una acció a plaça de Catalunya de Barcelona pels drets dels sense sostre. Aquesta acció ha estat a punt de costar-li la vida, segons ha dit ell mateix. Fernández també ha explicat als veïns que són tres persones dins l'edifici i que des d'ara i fins el proper 15 de juliol es dedicaran a la neteja de les dependències. La intenció és que el mes d'agost ja puguin anar venint els xiquets i xiquetes i les famílies que no tenen llar en aquest espai que, tal com ha explicat, està en subhasta pública propietat d'una empresa, BBS, que va deixar uns 75 treballadors al carrer. Finalment, algun dels veïns ha emplaçat a Jorge Fernández a que acudeixi, aquesta propera setmana, a una reunió al Centre Cívic per tal que expliqui el projecte que volen emprendre a l'antiga residència Montemar. Fernández, al seu torn, ha explicat que voldria una bona relació amb la comunitat veïnal.

Edifici tancat des d'agost de 2012

Recordem que la residència Montemar va tancar les seves portes a finals d'agost de 2012, després que la Generalitat obrís un expedient al grup BBS –empresa gestora del centre–. L'empresa va fer un ERE per extinció que va afectar als seus treballadors, mentre que els 81 avis que residien a l'edifici es van haver de buscar una altra residència. Poc després del tancament de l'edifici es van produir nombrosos episodis de saqueig de mobiliari i de material amb important destrosses. Això va propiciar les queixes dels veïns de la zona. A principis de juliol de l'any 2014, l'Ajuntament de Cambrils feia tapiar els accessos a l'edifici per evitar més saquejos i desperfectes.

El PP exigeix una resposta ràpida a aquesta ocupació

Arrel d'aquesta ocupació que s'ha produït aquests dies el PP ha demanat –en un comunicat de premsa– una ràpida resposta davant d'aquests fets. El regidor David Chatelain, ha recordat que “l’edifici es va fer tapiar per part del consistori atenent a les condicions d’inseguretat i insalubritat que presentava l'edificació després del tancament de l'activitat. En les darreres hores he rebut moltíssimes trucades demanant ajuda. Hi ha neguit dels veïns atenent a l’abast d’aquesta "okupació". A hores d’ara, la gent s’està mobilitzant i s’estan recollint diverses denúncies a les oficines de la Policia Local”.

En el seu moment, segons exposa el comunicat, el PP va demanar que s’habilités al consistori una oficina específica d’assessorament als veïns i propietaris per saber què fer en cas de conèixer que s’està produint una ocupació, atenent a que les primeres 48 hores són fonamentals a l’hora de poder fer una actuació efectiva en contra d’aquesta pràctica. La resposta de l’equip de govern va ser negativa en aquell moment, segons el PP. El portaveu popular ha assenyalat que “el consistori no pot tolerar la implantació d’ocupacions, tenint en compte l’efecte crida que tenen aquestes accions sinó es posa ordre”.

Aspecte de la façana de l'antiga residència Montemar amb la pancarta que avui han penjat els ocupes / foto: Lluís Rovira i Barenys