Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Equipaments

La residència per a la gent gran «Lo Parralet» de Vandellòs, inaugurada oficialment

Per Redacció

Acte d'inauguració de la nova residència de Vandellòs
Acte d'inauguració de la nova residència de Vandellòs | Cedida

Ahir dilluns al migdia es va inaugurar oficialment la residència per a la gent gran “Lo Parralet” de Vandellòs. L’acte va tenir lloc a l’entrada del nou equipament, situada al carrer Dr. Alfredo Simón 4; i va anar a càrrec de l’alcalde del municipi, Alfons Garcia; de la regidora de Serveis Socials i Igualtat, Cristina Borràs; i del director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies, Francesc Tarragona. La data escollida per l’Ajuntament per celebrar aquest acte «no ha estat escollida a l’atzar», tal com va explicar la regidora Cristina Borràs en el seu discurs. I és que aquest mateix dia de l’any 2012 el consistori va inaugurar també els dos centres de dia del municipi.

Amb la posa en funcionament dels centres de dia i, ara, de la nova residència de Vandellòs, l’Ajuntament ha complert «uns dels seus compromisos amb la gent gran del municipi i de les seves famílies: el de posar al seu abast uns equipaments amb uns serveis de qualitat al costat de casa seva», segons va argumentar Cristina Borràs. En la mateixa línia es va pronunciar l’alcalde, Alfons Garcia, per qui el principal objectiu d’aquesta actuació és “afavorir l’envelliment de la ciutadania en el seu poble, el seu benestar social. Es tracta d’aconseguir que les persones grans continuïn convivint des d’uns espais igual de vinculats al poble i a la seva gent, de combatre la solitud de la gent gran i d’inserir aquest col·lectiu com una part de la vida associativa i dels hàbits i costums habituals”, va explicar l’alcalde.

En funcionament des del mes de març i amb 15 places disponibles

La nova residència per a la gent gran està en funcionament des del passat mes de març i a hores d’ara té vuit persones usuàries. Disposa de 15 places i està situada a l’edifici del centre assistencial, on es troba el centre de dia, que es va haver de remodelar per encabir aquest nou servei. Per finançar-lo, l’Ajuntament va presentar a Enresa un projecte de cofinançament, per acollir-se a l’ordre ministerial de 2015, treballada per l’Asociación de de Municipios en Áreas de Centrales Nucleares (AMAC). Aquesta ordre ministerial fomenta les activitats destinades al desenvolupament local, a la diversificació econòmica i a la generació de llocs de treball.

Actualment, la nova residència és privada, no té places públiques. Tal com va explicar la regidora de Serveis Socials, Cristina Borràs, els usuaris paguen la totalitat i de plaça i ara per ara només compten amb l’ajut municipal. La Regidoria de Serveis Socials ha demanat al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya que hi hagi places concertades i està pendent de la resposta. També resta a l’espera que el centre estigui acreditat per l’administració catalana per atendre a persones beneficiàries de les prestacions econòmiques vinculades a la Llei de la Dependència.

Per aquest motiu, la regidora Cristina Borràs va aprofitar la presència a l’acte inaugural del director dels Serveis Territorials d’aquest departament de la Generalitat per «reclamar el que justament els pertoca als usuaris: poder disposar d’una plaça pública als centres de dia i a la nova residència per a la gent gran», segons va dir.

Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies, Francesc Tarragona, va valorar en el seu parlament «la bona aposta que ha fet el govern municipal pel benestar social i la qualitat de vida de les persones grans del poble» i va afirmar que prenia nota de la reivindicació. «Des de la Generalitat procurarem que la nova residència pugui tenir places concertades, tenint en compte l’equilibri territorial; i intentarem ajudar al màxim per fer-ho possible», va assegurar.

Comenta aquest article