Informació general

FA 10 ANYS: UGT denuncia les irregularitats d'una empresa de socorrisme presumptament vinculada a Sport&Salvament

Per Judit Pinazo



L'empresa Sport&Salvament va començar a treballar a les platges de Cambrils el passat 1 de juny
Notícia publicada el 14 de juny de 2006

El sindicat UGT va denunciar la setmana passada que l'empresa de serveis de vigilància, salvament i  socorrisme Sport&Salvament, que realitza els serveis de vigilància, salvament i socorrisme a les platges del municipi des del passat 1 de juny, continuï realitzant la seva activitat tenint en compte que  des de l'any 2003 l'empresa, que abans operava sota el nom Calamar Salvament, s'enfronta a una denúncia per part de la Fiscalia de Tarragona.

L'any 2003 el sindicat UGT va comparèixer davant del fiscal en cap de la Fiscalia de Tarragona –José M. Parra– per exposar el cas de possibles negligències en la contractació de personal per part de l'empresa de salvament i vigilància Calamar Salvament. Després d'analitzar la informació aportada per UGT, el fiscal en cap va decidir obrir diligències d'investigació a aquesta empresa, ja que la informació aportada era prou explícita per tirar endavant la investigació, segons declaracions del secretari general d'UGT a Tarragona –Mario Rigau– a Revista Cambrils Diari Digital.

Irregularitats en les titulacions

Segons el secretari general d'UGT a Tarragona la raó fonamental per la qual UGT va denunciar l'empresa Calamar Salvament era les diferents irregularitats detectades en el procés de contractació de socorristes. Segons Rigau, l'empresa contractava els joves a l'Argentina, on se'ls feia pagar per fer un curs de socorrisme. L'empresa que duia a terme la selecció del personal a l'Argentina és, segons Rigau, l'Asociación Civil Hispania, els directius de la qual, segons UGT, són els mateixos que els de l'empresa Calamar Salvament, que alhora són els responsables territorials de la Federació de Natació i Socorrisme a Tarragona, empresa que s'encarrega d'homologar els títols de socorrisme i salvament a la província de Tarragona. Segons UGT, l'empresa portava els treballadors a Espanya amb un visat d'estudiant per fer pràctiques de socorrista a la Costa Daurada, fet que implicaria treballar conjuntament amb un monitor titulat. A banda, UGT denuncia que els treballadors provinents de l'Argentina no cobren les 130 primeres hores treballades, en raó de les despeses del curs de pràctiques que els socorristes realitzaven al país d'origen.

Un cop realitzada la denúncia, l'empresa, segons UGT, ha continuat relitzant l'activitat sota el nom Sport&Salvament sense cap mena d'entrebanc. Des de l'any 2003, any en què el fiscal en cap va ordenar obrir diligències d'investigació a l'empresa, ha obtingut més de 1.000 permisos de contractació, 400 dels quals s'han realitzat durant l'any 2006. El sindicat UGT considera que l'empresa "ha amagat la informació a diferents institucions i empreses i no entenem com aquesta empresa pot passar per davant de tantes altres que ofereixen un servei rigorós i que no són investigades per la justícia".

Actitud passiva

UGT, per altra banda, denuncia l'actitud passiva per part de l'administració de justícia, tant per part del Jutjat número 3 de Reus, que és qui porta el cas, com per part de la Fiscalia de Tarragona, que no ha dut a terme cap diligència. Segons Rigau "des de l'any 2003, quan es van obrir diligències del cas, el Jutjat de Reus ha canviat cinc vegades de jutge, fet que ha afavorit que el procés s'allargui i que no acabi de començar mai".

D'altra banda UGT denuncia que dels 18 testimonis aportats pel sindicat, la Fiscalia no s'ha personat en cap d'aquestes compareixences. Segons Rigau "aquest comportament deixa el treballador indefens i no afavoreix la denúncia d'irregularitats per part dels treballadors immigrants". El sindicat ha decidit demanar l'obertura d'un judici oral.

La postura de l'Ajuntament

La reacció de l'Ajuntament de Cambrils davant la denúncia d'UGT és de perplexitat. Segons la regidora de Turisme –Anna López– la postura d'UGT en vers l'empresa Sport&Salvament resulta "una mica prepotent i s'aprofiten de la seva posició com a UGT". Des de l'Ajuntament s'afirma que no es té cap constància que l'empresa de socorrisme faci cap il·legalitat a l'hora de contractar el seu personal i que tenen constància, després d'haver parlat amb la Subdelegació del Govern, que l'empresa té tots els papers en regla "l'Ajuntament abans de contractar una empresa per donar aquest servei fa un control exhaustiu de tota la documentació que presenta". Segons la regidora Anna López es desconeixen els problemes que va tenir l'empresa Calamar Salvament, però que amb Sport&Salvament, no tenen cap problema i que estan molt satisfets amb la feina feta fins al moment. D'altra banda, Anna López assegura que no tenen constància que aquesta empresa sigui la mateixa que Calamar Salvament.

Conveni amb UGT

El mes de juny de l'any 2004 l'Ajuntament i el sindicat UGT van signar un conveni marc de col·laboració amb l'objectiu de formalitzar canals de col·laboració en temes de promoció econòmica, ocupació, medi ambient i sostenibilitat, entre d'altres aspectes. La signatura la van formalitzar l'alcalde, Robert Benaiges, i el secretari general d'UGT, Mario Rigal. Tot i existir aquest conveni, segons declaracions de Mario Rigau, UGT no va informar l'Ajuntament del passat de l'empresa Sport&Salvament, ja que "crèiem que no sortiria escollida". Per altra banda, la regidora de Turisme de l'Ajuntament ha afirmat en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital que "UGT s'havia posat en contacte amb nosaltres per informar-nos que hi havien altres empreses millors que aquesta, però nosaltres vam triar la que crèiem que millor servei podia donar".

Comenta aquest article