Societat

El pregó inaugural dóna el tret de sortida a la Trobada d'Embarcacions Tradicionals de Catalunya-III Festa de la Mar

Per Cristina Sierra

Pregó inaugural a càrrec de Roger Marcet, ahir al matí a la carpa del Mollet del Rec

El port de Cambrils acollirà aquesta setmana un seguit d'actes que tindran el món de la vela com a gran protagonista. Ahir al matí, la carpa del Mollet del Rec acollia el pregó inaugural de la Trobada d'Embarcacions Tradicionals de Catalunya-III Festa de la Mar. L'acte va anar a càrrec de l'alcaldessa de Cambrils –Mercè Dalmau–, del regidor de Turisme –Xavi Martí–, dels membres de l'Arjau Vela Llatina –Anton Llaveria i Gerard Martí–, del director general del Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona –Roger Marcet– i del president de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial –Andreu Claròs–.

Fomentar el patrimoni marítim entre els joves

Roger Marcet va ser l'encarregat de fer el pregó que dóna el tret de sortida a la festa de la mar. Durant el seu discurs, el director general va explicar que actualment les associacions que volen preservar i difondre el patrimoni marítim es troben amb moltes dificultats per poder dur a terme la seva "missió". Marcet també va apuntar que s'ha de fomentar l'ensenyament del patrimoni marítim als joves, ja que ells "són els que han de garantir el futur" d'aquest patrimoni.

En acabar el pregó, es van lliurar les banderes del Dia Marítim Europeu (20 de maig) per part de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana a la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, que lluiran les diferents embarcacions participants a la trobada. Acte seguit, es va inaugurar l'exposició "Les meves veles, els meus pinzells", de Salvador Saura. L'acte va acabar amb una hissada conjunta de les veles llatines al mig del Port de Cambrils.

Actes durant tota la setmana


Durant tota aquesta setmana s'han organitzar un seguit d'actes per a apropar el món de les embarcacions tradicionals als cambrilencs i turistes que passegin per la zona. Dijous arribarà al port el pailebot Santa Eulàlia,
una de les embarcacions més antigues que participarà a la trobada. A més, es faran taules rodones, tallers de nusos, animacions musicals, cercaviles festives, accions pictòriques, una trobada d’embarcacions d’autoconstrucció, batejos de vela llatina i una gimcana marinera, entre altres. Cal destacar que el dissabte 16 de maig, serà el més ple d’activitats on, per exemple, s’ha programat a partir de les 18:00h la primera vira-vira comentada a Cambrils, amb les embarcacions tradicionals navegant a prop del moll de Ponent fent maniobres per ser vistes pels curiosos des del passeig superior del moll. El darrer dia dels actes, el 17 de maig, hi haurà una hissada conjunta de veles i s’iniciarà la V Navegada Josep Lluís Savall amb embarcacions de la Trobada encapçalades pel paibelot del 1919 Santa Eulàlia.

Exposició de Salvador Saura instal·lada a la carpa

Les embarcacions van fer una sortida al port per a donar el tret de sortida a la Trobada

Comenta aquest article