Societat

Laia Rom guanya el Concurs de Mestres Romescaires de Cambrils

Per Cristina Sierra

Laia Rom amb Mercè Dalmau i Manel Morell

Ahir al matí es va celebrar el Concurs de Mestres Romescaires de Cambrils, l'acte més destacat del programa de les Jornades Gastronòmiques del Romesco. Aquesta primera edició del concurs va comptar amb la participació de vuit persones –la majoria de fora del municipi–, que van ser avaluades pel jurat format pels restauradors cambrilencs Manel Morell i Joan Pedrell, el director de l'Escola d'Hoteleria i Turisme, Jordi Jardí, i el representant de la Confraria de Pescadors, Òscar Domènech.

La primera posició va ser per la cambrilenca Laia Rom, que va guanyar 300 euros, dues entrades per a PortAventura, una tablet i un lot de productes Torres. El segon lloc va ser per Gerard Cases i el tercer premi va ser per Puri Sànchez. Els dos finalistes també es van endur dues entrades per a PortAventura, un lot de productes i una tablet.

El concurs, celebrat a la carpa del Mollet del Rec, va aixecar una gran expectació, ja que feia 17 anys que no es feia al municipi. Les persones que s'hi van acostar van poder veure en directe com es cuinen els plats típics amb romesco i els van poder tastar un cop es van lliurar els premis.

Concurs popular

A finals de la dècada dels anys 60 es va començar a organitzar a Cambrils el Concurs de Mestres Romescaires, un concurs que va arribar a ser molt popular i que es va fer fins a l'any 1998. Els inscrits (la majoria eren pescadors en actiu o jubilats) havien de cuinar en un temps determinat un plat de romesco amb els materials i ingredients que els proporcionava l'organització. En acabar, els membres del jurat s'acostaven a tastar els plats de cada cassola i en jutjaven el gust i la presentació. El més curiós del concurs era que, després d'anunciar els premis, les cassoles se subhastaven o es venien entre el públic que s'hi havia aplegat per observar els detalls de l'elaboració dels plats.

Una de les edicions més destacades va ser la que es va celebrar a l'abril de 1982, en el marc del Congrés Català de la Cuina. Una quinzena de pescadors cambrilencs hi van participar i el primer premi va ser per César Bartra, que va guanyar quinze mil pessetes. El segon classificat va ser Jordi Fàbregues, que es va endur 10.000 pessetes i el tercer premi va ser per Agustí Recasens, que va guanyar 5.000 pessetes.

Comenta aquest article