Cultura

Es presenta el llibre "Cuina i terra de la Vall de Boí" amb degustació de productes pirinencs

Per Berta Ruiz

La presentació del llibre va tenir lloc el passat divendres a la tarda, a la Biblioteca

El passat divendres a la tarda, a la Biblioteca Municipal, va tenir lloc la presentació del llibre “Cuina i terra de la Vall de Boí” amb degustació gastronòmica de productes de la Vall inclosa. L’acte de presentació del llibre va anar a càrrec de Maria Dolors Sàrries i Jordi Fernando, editors de l’editorial Meteora, amb una breu introducció de la bibliotecària Rosa M. Fusté.

El llibre “Cuina i terra de la Vall de Boí” ofereix un ampli recull de receptes de cuina pròpies de la Vall, amb un text divulgatiu sobre la història, la cultura, la geografia, la tradició i els atractius del seu paratge pirinenc. Tal com va explicar Maria Dolors Sàrries a Revista Cambrils Diari Digital, “el llibre està dividit en dues parts: una part històrica, realitzada per un historiador que ha recollit la història de la Vall amb recopil·lació d’informació –parlant amb els avis i els besavis– que se sabia oralment però que no s’havia escrit i, una altra part de cuina”. El llibre està distribuït en les quatre estacions de l’any, perquè a la Vall de Boi les estacions són marcadament diferents; per tant, el text i les receptes s’han ordenat per temporades, associant el paisatge canviant de la Vall amb les menges pròpies de cada època. Segons Sàrries, “cada estació té la seva idiosincràsia i també té el seu menjar”.

Recopil·lació dels menjars típics i tradicionals de la Vall

La recopil·lació dels diferents menjars típics de la Vall s’ha recollit “porta per porta, passant pels diferents pobles i parlant amb la senyora Maria, la senyora Antònia o la senyora Teresa. A tot això se li ha donat forma de recepta i s’ha il·lustrat amb dibuixos”, va explicar Maria Dolors Sàrries. Quant a menjars típics s’han recollit tots aquells que se’n feien després de la matança del port o la cuina derivada de quan les vaques acabaven de parir i després, amb les primeres llets es feien uns tipus de postres molt concrets que encara se segueixen fent en algunes cases. Pel que fa al peix, al ser una vall pirinenca, no se’n fa gaire, excepte el peix de riu com les truites o el bacallà i, en canvi, hi ha una gran riquesa en la cuina del bolet, la cuina de la caça, de l’horta, la cuina del porc i del corder. En canvi, curiosament, no hi ha cuina de vedella. Tal com va explicar Sàrries, “no hi ha hagut tradició de menjar-ne. Per tradició, sempre ha estat un animal de cria, per tenir vedells”.

Durant la presentació del llibre també es va fer un tast de productes. Per exemple, es va donar a tastar un embotit anomenat xolís –semblant al fuet–, un altre embotit anomenat girella –fet de corder– i un pastís de format amb xordons, que són els gerds de la Vall de Boí.

La presentació del llibre també va anar acompanyada d'un tast de productes de la Vall de Boí

Comenta aquest article