Cultura

Pere Navarro presenta El parlar de Cambrils, una monografia lingüística guardonada amb la VII Beca de Recerca

Per Gerard Ballester

Pere Navarro amb Pepet Savall, pare del desaparegut Josep Lluís Savall. Navarro li va lliurar, públicament, el primer llibre de El parlar de Cambrils

Amb un poder de convocatòria extraordinari, Pere Navarro Gómez omplia a vessar, el passat divendres al vespre, tota la sala d'actes del Centre Cultural per presentar la seva darrera obra de geolingüística El parlar de Cambrils, que descriu i analitza la llengua catalana parlada en el nostre municipi. Aquesta monografia va ser guardonada amb la VII Beca de Recerca Vila de Cambrils concedida per majoria el 14 de novembre de 2007.

La parla històrica de Cambrils de boca de les generacions més grans

En Pere, nascut el 1958 a Cambrils, és professor titular del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili i és un dels millors experts del país en el camp de la dialectologia catalana i els estudis geolingüístics, havent publicat diverses obres sobre la temàtica. En l'elaboració del llibre El parlar de Cambrils, Pere Navarro hi ha dedicat gairebé 5 anys. Ha suposat un gran esforç i també la realització de molt treball de camp. Ha entrevistat una cinquantena de cambrilencs nascuts al municipi que a més era convenient que tinguessin un perfil determinat, com per exemple, que els pares també fossin nascuts a Cambrils, que no estiguessin massa influenciats per l'escola, entre d'altres paràmetres. El material lingüístic que conté el llibre és el de la parla històrica de Cambrils de boca de les generacions més grans, per donar testimoni d'un tall cronològic que el parlar del poble presenta a principis del segle XXI.

“El llibre del Pere és el carnet d'identitat del parlar de Cambrils”

En Jordi Ginebra Serrabou, catedràtic de lingüística catalana a la URV, company de Departament d'en Pere a la universitat i prologuista del llibre, va iniciar la presentació. En Jordi va voler destacar que aquesta és una obra científica, atès que per elaborar-la s'ha seguit una metodologia científica, arreplegant dades, ordenant-les i buscant-hi regularitats. Amb la peculiaritat que al tractar-se d'un treball de dialectologia, les dades s'han extret dels cambrilencs. És un treball interessant tant pels cambrilencs com pels estudiosos de la llengua i també es configura com una contribució al patrimoni cultural. En Jordi afirmava que els cambrilencs no parlem malament atès que cada parlar és correcte en el seu àmbit d'ús. “El llibre del Pere és el carnet d'identitat del parlar de Cambrils”- afirmava el catedràtic.
D'altra banda també es va fer esment a la vessant més personal i emotiva del llibre en relació al seu autor. En Pere, abans de publicar aquest treball geolingüístic, ja n'havia fet d'altres on analitzava parlars d'altres llocs de la geografia catalana, per exemple, el parlar del Matarranya, el del Priorat, el de la Terra Alta. Però encara no n'havia fet cap del seu poble. El llibre compensa d'alguna manera aquest deute personal que tenia en Pere amb la seva vila natal.

Obra dedicada a Josep Lluís Savall

Seguidament va intervenir Pere Navarro, molt emocionat. L'obra la dedica a Josep Lluís Savall Rom, company d'estudis a Cambrils i més tard a la Universitat, a Tarragona. L'obra vol ser un petit homenatge a la seva persona, perquè aconsegueix, encara que de manera pòstuma, la seva voluntat d'elaborar conjuntament amb en Pere la descripció del parlar de Cambrils. Conseqüentment, El parlar de Cambrils inclou l'obra de Savall El vocabulari dels pescadors de Cambrils, publicada l'any 1991. Pere Navarro apuntava que l'obra, malgrat ser molt rigorosa, no es pot considerar exhaustiva, entre d'altres raons perquè la llengua és una realitat viva, que es transforma constantment.

Lèxic, frases fetes, vocalisme, consonantisme i morfologia

Navarro va fer referència a la forma del llibre. Aquest conté les característiques del català de Cambrils segons els diversos nivells lingüístics: vocalisme tònic i àton, consonantisme, morfologia nominal i verbal. Tot i així, la part més extensa l'ocupa el lèxic, sistematitzat en camps semàntics, com el de la pagesia, de la pesca, altres oficis, el cos humà, la família, jocs. Però no es limita només aquí, ja que inclou fraseologismes, frases fetes, i usos figurats. En definitiva, és un anàlisi molt complet.

Tot i que no va a entrar a comentar en detall el contingut del llibre, sí que va posar un exemple d'una correcció que s'haurà d'introduir fruit d'aquest treball. La paraula <<gadagang>>, acabada en <<g>>, hauria de veure modificada aquesta grafia per una <<c>>, <<gadaganc>>. Això es justifica perquè el diminutiu de la paraula és <<gadagancó>> o bé <<gadaganquet>> i no pas <<gadagangó>> o bé <<gadaganguet>>.

En finalitzar l'acte, en Pere va fer un gest d'apropament i reconeixement a les persones que d'alguna manera l'havien ajudat en l'elaboració de l'estudi del parlar. Va oferir-los a cadascú un exemplar del llibre i el primer el va reservar al pare del seu company desaparegut amb qui havia iniciat aquesta tasca d'analitzar la manera de parlar del seu poble.

Pere Navarro, Mercè Dalmau i Jordi Ginebra en un moment de la presentació de la VII Beca de recerca Vila de Cambrils

Comenta aquest article