Opinió

Vacances

Per primera vegada des de fa molts anys he fet un mes seguit de vacances. Durant uns dies he fet com si estiuegés a Cambrils i potser per primera vegada m’he mirat Cambrils amb ulls de guiri.

Dos dies seguits gairebé marxo de la platja abans de trobar un forat on col·locar la tovallola. Ara, l’aigua era ben transparent i vaig poder veure uns filets d’or a la sorra (potser per això es diu Costa Daurada).

He sortit a sopar fora de casa i m’ha costat trobar taula. Diria que si no vols peix, no tens gaires alternatives (manca de treball de camp?). Tinc la impressió que els preus no els han retallat un 5%. Sóc l’única que s’ha sorprès perquè en un mateix bar et cobren més per una tapa d’acompanyament que pels entrepans?

M’he trobat que, entrat l’agost, encara figurava la programació del mes de juliol a la cartellera del passeig de les Palmeres. He vist fires temàtiques, pintors, tatuadors i escultures de sorra. He somrigut en veure els adolescents esperant impacients l’autobús per anar de marxa a Salou. Les xiquetes que caminen amb xancletes i porten els talons a les mans s’han convertit en les meves ídols. M’ha quedat pendent visitar algun clàssic de l’oci nocturn cambrilenc.

Les noves instal·lacions de l’ambulatori, ara hospital lleuger, m’han sorprès gratament, així com el seu servei d’atenció als desplaçats. Del que no he pogut escapar-me ha estat de la bonica gimcana per trobar un lloc per aparcar que no fos zona blava.

Han estat unes vacances de tanta desconnexió que aquest mes he assolit un rècord del qual no puc estar orgullosa: el meu és l’últim article que s’ha lliurat a la Revista per a l’edició d’aquest mes. Aquesta vegada ja sabeu qui és la responsable dels retards.

La temible operació tornada i el suposat estrès postvacacional m’ha fet adonar que si puc gaudir d’unes vacances és perquè tinc una feina (toco fusta!). De ganes de tornar a la rutina, cap ni una. Ara, en el context actual, dir que no vols saber res de la feina em sembla de mal gust.

Amb les reincorporacions als llocs de treball vas descobrint tot de moviments estratègics per defugir de les obligacions. No sóc una workholic, perquè si pogués viure de renda ho faria (no me n’amago) però no comparteixo la filosofia dels que basant-se en una tipologia infinita de dies justifiquen unes eternes vacances. Per a mi, les vacances són un premi, una recompensa per tot l’esforç fet durant l’any. És com si aprovessis un examen sense haver estudiat, copiant de qui tens al costat. Llavors, quin mèrit té?