Opinió

Cuina i novel·la, un còctel per combatre la calor

En aquests dies de vacances per a uns i molta feina per a d’altres és un bon moment de combatre la calor amb un llibre sota l’ombra.

La cuina sempre ha estat present a la nostra literatura, com a escenari pròpiament o lligada a grans àpats, banquets detallats on succeïen parts importants de la trama.

A casa nostra, si parlem de la combinació de novel·la i cuina hem de esmentar Manuel Vázquez Montalbán i la sèrie negra del detectiu Carvalho, un personatge que cuinava com a teràpia en els moments més tensos de la trama.

Montalbán en la introducció del llibre Las recetas de Carvalho escriu: “Menjar significa matar i engolir un ésser que ha estat viu, sigui animal o planta. Si devorem directament un animal mort o un enciam arrancat es diu que som uns salvatges. Ara bé, si marinem la bèstia per cuinar-la posteriorment amb unes herbes provençals i un got de vi ranci, aleshores hem realitzat una exquisida operació cultural, igualment fonamentada en la brutalitat i la mort. Cuinar és una metàfora de la cultura i el seu contingut hipòcrita, i en la sèrie de Carvalho forma part del tríptic de reflexions sobre el paper de la cultura”.

Si deixem Carvalho de banda, un bon llibre per a aquest estiu pot ser El cuiner del Dux d’Elle Newmark. Una novel·la que succeeix a la cuina del Dux de la Venècia del Renaixement i la seva trama compila una gran història d’amor, coneixement i aprenentatge. Centrada en l’alquímia dels fogons, mostrant els xefs com a guardians del coneixement. Una història envoltada de misteri que té com a protagonista un jove aprenent de cuiner.

El més interessant de l’obra és quan parla dels productes, de la necessitat de conèixer les seves propietats, de la cura a l’hora de cuinar i de la passió que cal posar-hi per poder transmetre alguna cosa. El xef ensenya a l’aprenent a gaudir del menjar: a discernir els sabors, els matisos, les textures o les olors. El plaer de menjar enfront l’engolida d’aliments per rutina.

En darrer lloc, destacar una novel·la que aviat arribarà a les llibreries, es tracta d’En la cocina de Monica Ali. Relata la història caòtica del xef de l’hotel Imperial de Londres i de l’estrès creixent a causa de les baralles entre els seus ajudants, dels estranys negocis del seu cap, les meloses peticions de la seva xicota i les intimidacions dels seus socis per obrir un altre establiment... tot a punt de bullir. Promet ser una novel·la interessant.


Gabriel Bartra és professor de cuina de l’IES Escola d’Hoteleria de Cambrils
www.gbgracia.blogspot.com