Opinió

Blocaires versus crítics gastronòmics, nous prescriptors?

Pràcticament a totes les trobades, fòrums i congressos relacionats amb la gastronomia, s’ha obert una petita porta al món dels blocs de cuina, un espai on ciutadans aficionats a la cuina o al bon menjar compareixent receptes, inquietuds vers la cuina i on expliquen les seves experiències davant les taules de restaurants d’arreu.

M’he interessat especialment per una d’aquestes taules rodones sota el títol “Bloggers front crítics gastronòmics, nous prescriptors?”. Diversos punts de reflexió van ser destacats al debat per blocaires-periodistes com Miguel Vila (Colineta) i Tana Collados (Al vostre gust <http://www.gastronomiaycia.com/2009/04/08/al-vostre-gust>, 7 caníbales <http://www.7canibales.com> i Club de cuines <http://www.clubdecuines.cat>), blocaires-cuiners com Roberto González El Pingue i blocaires-crítics com Carlos Maribona.

Idees bàsiques:

El blocaire no es considera un crític, ja que no té el bagatge, ni els coneixements del professional. Aquest intenta plasmar l’experiència viscuda des de el seu prisma particular.

Tots som prescriptors. Si confiem en el criteri de qui tenim al costat, qualsevol ens pot aconsellar on anar a dinar. La informació per tal de donar-li credibilitat ha d’estar firmada, refusant, doncs, tots els comentaris firmats de manera anònima a la xarxa. S’ha de potencia la participació de l’usuari, com a valor afegit.

El que diferencia els blocaires és l’humor. La informalitat i la manera distesa d’explicar les coses fora de formalismes pomposos. Un blocaire quan seu a la taula d’un restaurant és perquè l’ha triat per gaudir-hi. I en forma de crònica, comparteix un trosset de la seva vida privada d’una manera altruista i generosa.

Finalment periodistes i blocaires desterraven els enfrontaments i apostaven perquè cadascú trobés el seu espai, apostant per espais participatius i col·laboratius.


Gabriel Bartra és professor de cuina de l’IES Escola d’Hoteleria de Cambrils
www.gbgracia.blogspot.com