Opinió

Els mites alimentaris

La Confederació de Consumidors i Usuaris (CECU), juntament amb l’Institut Nacional de Consum i el Ministeri de Sanitat i Consum, han editat una guia de Falsos mites sobre l’alimentació.

Els mites estan associats a les faules, aquestes es propaguen per mitjà de la transmissió oral, per la família, la veïna, la televisió o per Internet. Els mites són tan verídics com la convicció d’aquell qui hi creu i poden ser escampats ràpidament sense la necessitat d’unes dades fonamentades. Habitualment se centren en les propietats de diversos aliments, si ens convenen o ens perjudiquen, si ens engreixen o si són afrodisíacs.

Amb la finalitat de treure’n l’aigua clara, desmitificarem alguns dels mites més impregnats en les nostres creences.

“El pa engreixa”. El pa és un hidrat de carboni, necessari en la nostra dieta en certa mesura per als adults però molt important per als nens i aquells que facin exercici físic. L’augment de les calories es deu a allò que acompanya el pa no a aquest en si. La composició del pa és igual per dintre que per fora, no cal treure la molla o no menjar la crosta per aprimar-se.

“La fruita com a postres engreixa”. Les seves calories són les mateixes abans que després de les menjades. L’avantatge de consumir-la abans és que ens aportarà més sensació de sacietat.

“Beure aigua durant les menjades engreixa”. L’aigua és “acalòrica”, no engreixa, ni si la prenem abans, durant o després de les menjades. Tampoc crema, no per beure més ens aprimem.

“Les coses light aprimen”. La denominació light indica que al producte se li ha reduït o eliminat algun component calòric, això no implica que contingui menys calories que el producte normal. Cal llegir les etiquetes.

“Els productes integrals aprimen”. La diferència entre les farines i cereals refinats i els integrals està en la fibra i les vitamines que ens aporten els productes integrals, no pas en les calories.

“Els aliments que porten greixos vegetals són més sans”. Si llegim les etiquetes veurem que quan es parla de greixos vegetals no es tracta d’oli d’oliva o gira-sol, sinó d’oli de coco i de palma. Aquests són perjudicials per a la salut cardiovascular, augmenten el colesterol dolent.

Fins a catorze falsos mites recull la guia publicada per la CECU i de ben segur que molts han quedat fora d’aquesta. Si no em creieu, pregunteu-vos la quantitat de coses que feu sense qüestionar només perquè un cop us van dir que allò no era bo o engreixava.

Gabriel Bartra és professor de cuina de l’IES Escola d’Hoteleria de Cambrils
www.gbgracia.blogspot.com