Opinió

Tradició, la millor recepta per a aquestes festes

En aquests temps que corren, la cuina és el millor lloc per fer caliu, un punt perfecte per fer d’esbarjo amb els més petits i petites, i la millor excusa per fermar un xic més aquells vincles familiars.

Aprofitem els dies festius per fer un viatge al passat, gaudint de la tradició, de participar tots en els menjars que es portaran a taula, aquests dies assenyalats.

Primer, els preparatius amb tota la família, passegem doncs pels mercats i per les tendes del barri, cerquem plegats el producte més escaient, mirem la qualitat, olorem, mirem, comentem i també fem un cop d’ull al preu. Aprofitem per fer-ne partícips els menuts, que facin els comptes (si està a 2 euros el quilo quant em costarà mig quilo?).

Segon pas, preparem i cuinem, netegem els espinacs, pelem les patates, les pastanagues, fem el brou de Nadal, preparem el pa amb llet de les mandonguilles, ho barregem bé i li donem forma, etc. Atrevim-nos a fer les postres i embrutar-nos tots les mans, poder jugar amb les masses de pastissos o de cocs, tortells, rosquilles i fins i tot fem figuretes amb massapà i decorem-ho tot amb xocolata, fruita seca o orellons i panses.

Tercer pas, engalanem la nostra taula i tota la nostra casa, fem una passejada per la nostra vila, cerquem fulles per pintar-les, agafem pinyes, decorem carabasses, anem a la floristeria de més a prop i gaudim amb unes flors tallades. Comprem cintes de colors vius, daurats o platejats, passeu-ho bé tots plegats posant casa vostra maca.

El millor queda per vindre, és hora de menjar amb mesura, degustant, aprenent a discernir els sabors, olorant, paladejant, comentant i fent caliu vora la taula. El menjar és l’acompanyament ideal per a una vetllada de festa, dóna per parlar i comentar com han estat les preparacions i quines noves es faran en properes trobades culinàries!

A l’endemà queda una tasca familiar important, la cuina del reciclatge, toca fer els canelons, els bunyols, les croquetes, la sopa amb brossa o un púding per a les postres.

Per passar les festes no necessitem marxar molt lluny, ni gastar molt, només el caliu de una bona cuina!

Gabriel Bartra és professor de cuina de l’IES Escola d’Hoteleria de Cambrils
www.gbgracia.blogspot.com