Opinió

La crisi alimentària accelera la biotecnologia

Segons Daniel Ramón, expert del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques), l’alimentació biotecnològica obligada serà provocada en un futur proper. L’escassetat de l’agricultura convencional provocarà que no hi hagi suficients aliments orgànics i forçosament s’haurà de recórrer als aliments biotecnològics o transgènics.

Aquestes afirmacions s’han recollit dins el marc de les Jornades Alimentació i Gens celebrades per la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats (FVEA). Investigadors i científics han parlat sobre les conseqüències del canvi climàtic; en el cas d’Espanya, s’ha remarcat la possible sequera extrema o la introducció de noves malalties (insectes); els experts han avisat del perill que pot patir la producció de cítrics al nostre país.

Aquestes prediccions generen polèmica als qui som amants de l’agricultura ecològica, ja que, segons aquests experts, només les mutacions genètiques podran lluitar contra els grans canvis que s’esdevenen. Es presenten idees molt desconcertants, com ara cultivar aliments transgènics de manera ecològica Aquí trobaríem un doble judici de valors.

En un moment de crisi, què pitjor que parlar d’allò que mengem; la gent mira per estalviar, comprem el que està més bé de preu. Hem de mirar la pela!

Les inversions de les empreses per mitjà de patrocini o mecenatge en el camp del medi ambient eren poques, així com la consciència que molts havien aconseguit despertar pel territori que els envolta; ara s’han parat, s’ha de reduir costos.

El canvi climàtic avança, els nostres conreus són una de les primeres víctimes, la captura pesquera minva, la transhumància està en perill d’extinció. Tot allò que és natural desapareix.

La salut de la nostra família és una prioritat, la salut de la nostra terra ha de ser una prioritat, i això repercuteix en allò que mengem, en allò que donem als nostres fills. Cuidem els nostres, posem una mica cadascú i forcem aquells que tenim a dalt “apoltronats” perquè inverteixin en la nostra salut i en els nostres aliments, potser reduint els pressupostos de defensa i armament, per exemple!

Per a més informació: http://www.csic.es/sala_prensa.do

Gabriel Bartra és professor de cuina de l’IES Escola d’Hoteleria de Cambrils
www.gbgracia.blogspot.com