Opinió

A l’estiu, compte amb el que mengem! Intoxicacions alimentàries

L’estiu moltes vegades és sinònim d’algun tipus d’intoxicació alimentària, que no deixa de ser una malaltia causada per la ingesta d’un aliment. Quatre factors calen per produir-se una intoxicació. El primer és l’aliment, sobretot aquells aliments que no són cuinats, els que tenen més números són les elaboracions amb ous i derivats, també el peix i el marisc, els làctics i la carn. Aquests són aliments que tenen uns factors de risc de contaminació elevat, des del procés de sacrifici, al transport, la manipulació, la distribució, conservació o emmagatzematge.

En segon lloc necessitem uns gèrmens, uns petits i malparits microorganismes amb molta gana i ganes de gresca. Entre els més coneguts hi ha l’Escherichia coli, la Salmonella (responsable de la salmonel·losi), Shigella, l’estafilococ daurat, el Campylobacter jejuni, el Vibrio cholerae (que ocasiona el còlera), el Clostridium botulinum (que genera el botulisme), el Bacillus cereus i el Yersinia pestis (que origina la pesta bubònica).

La temperatura és una de les claus per a la seva reproducció, els microorganismes són éssers vius, la nostra temperatura corporal és la ideal per al seu òptim creixement. Quan apliquem calor per mitjà de la cocció de l’aliment, aconseguim eliminar una gran part de microorganisme s(pasteurització, uperització o esterilització). El fred no els mata, però frena la seva proliferació. Si controlem la temperatura podem tenir-los a ratlla.

En darrer lloc hi ha el temps, que, com sempre, no juga al nostre favor, contra més temps estigui un aliment en unes condicions òptimes per a la proliferació de microorganismes, més risc tindrem d’intoxicar-nos; això implica que les transicions de temperatures han de ser ràpides.

L’OMS dóna unes regles d’or al respecte: seleccionar amb cura les matèries primeres, coure bé els aliments (evitar que quedi mig cru), conservar en condicions adients els aliments cuinats (refredar ràpidament), rescalfar bé els aliments cuinats (el calor ha d’arribar al centre del producte), evitar el contacte entre aliments crus i cuits, rentar-se sovint les mans i mantenir netes les superfícies on cuinem; si anem a països del tercer món, hem de anar amb compte i només prendre productes elaborats amb aigua potable i per beure només aigua embotellada.

Hem d’anar amb cura a l’estiu amb les maioneses, cremes, tàrtars o carpaccios casolans, ja que el major nombre d’intoxicacions és produeixen a casa.

Gabriel Bartra és professor de cuina de l’IES Escola d’Hoteleria de Cambrils
www.gbgracia.blogspot.com