Opinió

Fires i més fires

La gastronomia i les fires sempre han estan molt vinculades. No fa tant de temps la gent es posava les seves millors mudes, la del diumenge, per anar a la fira. Era un acte especial i esperat amb gran alegria. Normalment era el punt final, la celebració, d’una gran collita de la qual potser gran part dels vilatans havia estat tot l’any cuidant, llaurant i recollint de sol a sol.

Les fires del nostre país estan relacionats amb el procés final d’un producte, com la fira del vi, del caragol o la fira de l’oli, que coincideixen amb les èpoques de recol·lecció o processament d’aquest aliments. Si filem prim, la relació del producte, en forma d’elaboracions culinàries o postres és sospitosament present en el nostre calendari festiu, és més, no hi ha festa sense menjar assenyalat. Castanyes, panellets i moniatos per Tots Sants; torrons i raïm per Nadal, sigui en gra o premsat en forma de cava... i així trobaríem milers de postres i menjars per omplir un cabàs.

Les fires han estat de sempre un lloc d’intercanvi no tan sols de productes o bestiar, com les fires del cavall, sinó també d’estris, de roba, maquinària... En l’actualitat s’anomenarien fires sectorials.

El paper de la gastronomia ha anat evolucionant en les fires d’arreu del món i es fa gairebé indispensable quan volem promocionar Cambrils, en aquests casos la nostra gastronomia té un gran paper com a ambaixador. Aquests darrers mesos, diversos representants de la nostra cuina han viatjat a punts claus d’Espanya i d’Europa per apropar un pilar de la nostra cultura, amb la intenció de fidelitzar uns sectors turístics de qualitat.

El boom de la cuina també s’apunta al carro de les fires i floreixen cada cop amb més força i projecció internacional. Estan enfocades a un nivell més professional, encara que hi ha escletxes per a gourmets i llepafils de categoria. Aquests aplecs tenen com a objectiu apropar i compartir els nous avenços. D’aquesta cuina d’avantguarda i laboratori, gurus com l’Adrià i la Ruscalleda són ponents habituals. A Catalunya som dels pioners, el Fòrum de Vic ha estat una cita obligada per als aprenents dels fogons, una bona manera de treure el nas en allò que es cou a l’alta cuina i alhora recicla una mica el tarannà dels nostres plats.

A la fira, s’hi va per divertir-se, per mirar i remenar, per aprendre coses noves i sorprendre’ns, també veure d’altres que no ens convencen, és una cita per trobar-se amb els coneguts i amics, per fer safareig i, com no, per fer un mos.

Gabriel Bartra és professor de cuina de l’IES Escola d’Hoteleria de Cambrils
www.gbgracia.blogspot.com