Opinió

Adrià, el millor cuiner del món?

Ferran Adrià és sens dubte el cuiner més conegut a tot el món, i alhora profeta a la seva terra. Apart dels eufòrics seguidors que el guru de la cuina té a nivell gremial, podem afirmar que hi ha molt poca gent que no reconegui aquest “Polonitzat” personatge.

El seu restaurant El Bulli va ser nomenat, fa unes setmanes, per tercera vegada, millor restaurant del món en la llista de la revista Restaurant, elaborada per uns 700 escriptors i crítics gastronòmics. D’aquesta tria dels 50 millors restaurants del món cal destacar la presència de sis restaurants espanyols més, de casa nostra destaquen El Celler de Can Roca i El Racó de Can Fabes en el número 26 i 31 respectivament.

Per molts detractors que Adrià tingui, les evidències constaten que s’ha convertit en una icona de la cuina, d’una cuina considerada part de l’escola de la gastronomia molecular, que parteix d’una visió experimental i transgressora en els fogons, en el tractament del producte o en la presentació del plat.

Molts joves cuiners han volgut saltar al carro d’aquest moviment, després de quedar encisats amb la perfecció i la sorpresa dels menús que El Bulli presenta any rere any. Plats amb enginy, tècnica astrofísica, amb regust metafòric, on es barreja la fantasia de la faràndula, la interacció innocent i on l’estrellat xef fa una picada d’ull al comensal fent-lo còmplice d’aquesta obra, que a més es menja!

La reflexió al carrer és present, com Ferran pocs, personatge mediàtic que ha aconseguit que tot el món miri cap a Catalunya per esbrinar què s’hi cuina, deixant enrere la totpoderosa institucionalitzada cuina francesa, medalla d’or en Belles Arts i doctorat honoris causa per la Universitat de Barcelona.

Per als cuiners, sinònim de mestre, des de Cala Montjoi ha encetat una revolució dels fogons, ha portat la física i la química a les cuines, ha estat abanderat en la investigació des del seu taller i alhora pare del projecte Alícia, on van de bracet l’alimentació i la ciència.
Els plats de Ferran Adrià no estan creats per a l’àpat diari, no estan a l’abast de tothom, ni de la nostra llar, no es poden descongelar a cop de microones, les seves creacions perden el seu encant fora d’aquell màgic i especial context.

Al Cèsar el que és del Cèsar, no admetem imitacions!

Gabriel Bartra és professor de cuina de l’IES Escola d’Hoteleria de Cambrils
www.gbgracia.blogspot.com