Opinió

Sabem què donem d’esmorzar als nostres fills?

Hem començat el curs escolar, pares i mares van a corre-cuita a posar en marxa cada matí els seus fills. El temps sempre està en contra i moltes vegades l’esmorzar se’n ressenteix.

L’hora de l’esmorzar per als nens és molt important, els ajuda a carregar les piles per poder estar desperts i atents en la seva ració de conceptes i procediments que aprenen en el transcurs de la jornada lectiva a l’escola.

He de matisar que un esmorzar equilibrat i nutritiu resta molt lluny del típic continental o d’aquell que ens mostren les pel·lícules nord-americanes.

Hem de fer més cas del sentit comú i sobretot no caure en la pastisseria industrial que resulta realment nociva per als nostres fills.

Aquest tipus de pastes que trobem al mercat estan farcides d’additius alimentaris, conservants, colorants, aromes, antioxidants, en definitiva tants “E-” que fa esgarrifar. Però sobretot estan composats per una gran quantitat de greixos saturats d’origen animal. Gràcies a algun anunci de la televisió, sabem que aquest tipus de triglicèrids contenen el famós colesterol dolent i com a conseqüència obstrueixen les artèries, provocant una pila de problemes cardiovasculars i una alarmant obesitat infantil.

Gràcies al coneixement de l’opinió pública d’aquests fets, moltes empreses d’aquest tipus de productes de pastisseria han optat per substituir els greixos animals per altres de vegetals (com l’oli de coco) i els han hidrogenat, els han saturat (els han fet sòlids per poder elaborar les pastes).

El que la indústria ens ven és que aquests greixos al ser vegetals no contenen colesterol dolent, però la realitat és que al consumir-los funcionen de la mateixa manera que un greix saturat, amb la diferència que en comptes d’aportar colesterol actuen d’agent multiplicador del colesterol dolent que l’organisme ja conté. En resum, que estem igual o pitjor i que no és un producte adequat per a l’esmorzar diari dels nostres joves.

La gran pregunta, doncs, és: què podem fer? La solució està en el nostre bagatge cultural i culinari. De bon matí, sucs i fruita natural, derivats làctics amb cereals i per l’esbarjo l’entrepà de pa amb tomaca i pernil de tota la vida, així de segur que no tindrem problemes de colesterol, d’obesitat, ni caldrà visitar freqüentment el dentista. Una mínima inversió per als nostres petits, i si pel matí no tenim temps, el cap de setmana preparem els entrepans de la setmana i els congelem; llavors només caldrà posar-lo a la nevera la nit abans.

Gràcies Maria.

Gabriel Bartra és professor de cuina de l’IES Escola d’Hoteleria de Cambrils