Opinió

Rèquiem per la carn d’olla?

En aquesta època de creixent d’immigració i de tanta translació de població és necessari donar un cop d’ull a la història, poder aprendre com la humanitat s’adapta i va evolucionant i alhora enriquint amb tots aquests canvis cíclics que viu el nostre món.

Si parlem de la cuina, un món del qual s’escriu molt darrerament però del qual s’aprofundeix poc, podem dir que tenim la lectura perfecta per a aquest darrers dies d’estiu. Es tracta d’un llibre que es diu Cuinar i menjar a Barcelona (1850-1900). El punt d’inici d’aquesta obra va ser el treball de final de la llicenciatura d’Humanitats que va fer Núria Bàguena per la UOC (Universitat Oberta de Catalunya). Un estudi que va comptar amb 50 pàgines que contenien les bases de la investigació que posteriorment l’autora va desenvolupar a fons, fins obtenir el llibre del qual ja podem gaudir a les nostres llibreries.

Durant el segle XIX a Catalunya existeixen un grans canvis en molts àmbits pendents d’aprofundir i estudiar. El llibre intenta reflexionar i apropar-nos d’una manera aproximada a com cuinaven, menjaven o compraven els habitants de Barcelona entre el 1850 i el 1900, una època en què la Ciutat Comtal va patir grans transformacions: crescudes demogràfiques desmesurades que fins i tot van fer triplicar el seu nombre d’habitants, així com un creixement urbanístic molt gran, amb l’enrunament de les muralles originals que protegien la vila, la creació del quadriculat Eixample –enveja de tantes capitals– o l’annexió dels pobles a tocar, dibuixant el que avui forma la gran Barcelona cosmopolita.

Núria Bàguena tracta en cada capítol un tema en concret, així doncs parla del mercat, les tendes de comestibles (ultramarins), les novetats de l’època, la cuina de cada dia i la cuina de festa major, també tracta de com es menja fora de casa, l’oferta gastronòmica que va ofertar la ciutat per l’Exposició Universal o la literatura gastronòmica d’aquell temps. Trobareu més informació a la webwww.cuinica.com o al book virtual de l’autora, www.nuriabaguena.com.

Després de mirar enrere, hauríem de dibuixar el nostre futur a la cuina, analitzar els nostres hàbits diaris, què mengem i on ho fem, quant de temps hi dediquem o si som molt exigents amb els productes que ens posem a l’organisme. Preguntar-nos per exemple com afectaran els transgènics a les nostres vides o si el fast food esborrarà de les nostres taules l’escudella i la carn d’olla.

Gabriel Bartra és professor de cuina de l'IES Escola d'Hotleria  de Cambrils