Opinió

E28M, una nova oportunitat

El 28 de maig tenim una nova oportunitat d’escollir qui volem que siguin els nostres administradors

Una altra vegada ens trobem a les portes d’unes noves eleccions municipals i Cambrils, igual que els altres municipis i ciutats, torna a viure un bombardeig de publicitat i propostes de programa, totes elles atractives i meravelloses. També analitzem les persones que formen part de les 11 candidatures que enguany es presenten als comicis, unes quantes conegudes per molta gent i d’altres menys.

Aquests darrers dies és recurrent que quan es troben persones fent tertúlia surt inevitablement el tema de les preferències polítiques, amb una gran disparitat de criteris. Moltes vegades es poden escoltar les típiques frases de: “jo no votaré”, “voto i després fan el què volen”, “no votaré perquè no m’agrada cap llista” . És cert, les persones en general estan desanimades, poc motivades per anar a votar. És en aquest sentit que m’agradaria reflexionar i expressar la meva opinió en la relació a l’abstenció.
Crec sincerament que tothom hauria de votar. Cada quatre anys tenim una nova oportunitat d’expressar la nostra opinió i les nostres preferències a l’hora d’escollir els nostres representants municipals. Si no ho fem, donem l’opció a les minories que ho fan que decideixin per nosaltres. Vam estar molts anys sense poder votar perquè vivíem en una dictadura que no ens permetia administrar-nos. Llavors reclamàvem aferrissadament el dret a votar. I un cop arribada la democràcia ho vam poder fer, amb molta il·lusió, sobretot  les primeres vegades. Ara, la rutina ens ha tornat apàtics, i en alguns aspectes dropos i insensibles a la importància del dret que tenim com a ciutadans i jo hi afegiria el deure que tenim com a ciutadans.
El 28 de maig tenim una nova oportunitat d’escollir qui volem que siguin els nostres administradors. Cal repassar bé els programes i la vàlua de les persones que els proposen. No votar crec que és una actitud egoista i  per descomptat gens pràctica, ja que no beneficia ningú i abarateix l’entrada de regidors. No busquem ni la llista ni el programa perfecte, perquè no existeix,  però estic segur que en l’ampli ventall de candidatures i ideologies que es presenten trobarem el que més s’apropi al nostre pensament i a les nostres prioritats.
11 llistes per Cambrils certament són moltes llistes, però per una altra part penso que és interessant que quasi 250 persones del nostre poble s’interessin per la política municipal, que tinguin aportacions a fer i que siguin sensibles a les necessitats dels ciutadans i ciutadanes.  Tot i això, a l’hora del recompte la llei d’Hont ja s’encarregarà de filtrar els resultats i limitar l’entrada de les candidatures menys votades. Malauradament aquests seran vots que es perdran. Vots que segurament haguessin pogut enfortir un govern més ampli, però la decisió de presentar-se és legítima i s’ha de respectar.
Quant als polítics que entrin al nou consistori, els hi demanaria empatia amb els ciutadans i les ciutadanes, tocar de peus a terra i això també vol dir deixar-se veure al carrer, als actes després de les eleccions, proximitat, reflexió abans de prendre decisions, justícia, voluntat de servei, saber escoltar i actuar sempre en benefici de l’interès públic, rigor amb el programa que han presentat, humilitat, honestedat, generositat, planificació, energia, no fer de la política una professió persistent, tenir clara una planificació de futur del municipi, tot i donant resposta als problemes del dia a dia i ser més propers a la ciutadania.
Com deia abans, tenim una nova oportunitat per millorar el nostre poble. Els ciutadans i les ciutadanes volem que Cambrils segui capdavanter en tot, que sigui un referent per a altres municipis, que tinguem la millor gestió, les millors infraestructures, els millors tècnics, agilitat i facilitat administrativa, qualitat de vida, que es converteixi en una ciutat amable per a viure-hi, sense sorolls, segura, neta i ordenada i de la que ens sentim orgullosos i cofois.
No deixem en cap cas que el bloc més nombrós sigui el de l’abstenció, això seria un greu fracàs com a poble demòcrata. Cambrils només hi guanyarà sumant.

En aquestes eleccions cap candidatura guanyarà per majoria absoluta. Per tant, cal que les diferents opcions que es presenten siguin coherents  i respectin el màxim possible les llistes més votades, això donarà credibilitat i seriositat al resultats obtinguts. Cal aconseguir un govern fort i cohesionat, sense fissures, lleial, fidel als compromisos contrets i que vetlli per l’interès de tots els ciutadans i ciutadanes, al marge de les sigles que representen. Estic convençut que tots els candidats i candidates volen el millor per a  Cambrils i que ningú, absolutament ningú, el vol perjudicar. Per això, a partir del dia 29 les sigles prioritàries a l’Ajuntament han de ser les del nom del nostre poble, Cambrils, deixant en un segon terme el partit que representen.
Només així els electors  valoraran la utilitat del seu vot, seguiran creient que la política municipal és una eina extraordinària per al progrés del nostre poble i seguiran creient en la democràcia com a mitjà d’expressió i solució dels problemes comuns.
El dia 28 de maig no us quedeu a casa, no us desmarqueu. Voteu a qui vulgueu, però voteu amb el cor, encara que sigui en blanc i amb el convenciment que tots plegats contribuirem a millorar la nostra societat i la nostra personalitat com a poble.