Opinió

Bombes i morts

Fa uns quants dies vaig sentir a parlar per primera vegada de l'atac aeri amb bombardeig que va sofrir Granollers amb més de dos-cents vint morts, molts d'ells infants

M'he fet gran amb la imatge i el relat del terrible bombardeig sofert per Gernika durant la guerra civil, esdeveniment iconitzat pel quadre de Picasso i que ha estat la imatge de la barbàrie del règim feixista de Franco contra la població civil indefensa.

Fa uns quants dies vaig sentir a parlar per primera vegada de l'atac aeri amb bombardeig que va sofrir Granollers amb més de dos-cents vint morts, molts d'ells infants. Per les reaccions al comentar-ho amb diferents persones, l'episodi de Granollers tot i ser d'una magnitud molt semblant, no és precisament gaire conegut, ni tan sols pels catalans.

No es tracta d'entrar en cap competició en el nombre de morts d'un o altre lloc, o de que si aquí som més o menys màrtirs que uns altres però cada vegada entenc menys aquesta, diguem-ne, poca importància que s'ha donat als bombardejos a la població civil de Catalunya, que van ser dotzenes, amb milers de morts i que si algú algun dia en fes una llista exhaustiva quedaríem no sé si més sorpresos o esgarrifats. Per què?