Opinió

Diuen que d’un gran mal en surt un gran bé

Aprofitem aquest moment de pausa col·lectiva per parar a pensar en com vivim i com ens relacionem i desfem-nos d’aquells hàbits de consum que ens perjudiquen

La covid-19 ha sacsejat les nostres vides i ens ha obligat a modificar hàbits i conductes que fins fa pocs mesos ens plantejàvem inamovibles. Per què no aprofitar aquest temps de canvis per adquirir nous hàbits de consum? Viure de manera diferent és possible (i necessari).
Un dels grans reptes que vivim avui en dia és la gestió dels residus. Diàriament es genera arreu una quantitat de brossa impressionant. Sense anar més lluny, l’any 2019, segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, cada habitant de Cambrils va generar de mitjana uns dos quilos de residus cada dia. l el cost d’aquests residus és molt elevat. Tenen impactes socials, econòmics i ambientals associats, que es podrien evitar.
A vegades, per avançar, cal mirar enrere. Ara que sembla que ningú escolti a les persones grans,  podem recordar que ells poden ser uns grans mestres en l’estalvi de residus. Podem aprendre de les generacions passades i sumar la seva experiència als nous coneixements. La meva àvia, per exemple, no en tenia ni idea de què era el canvi climàtic ni molt menys coneixia el terme upcycling. Però sempre havia comprat a granel, de temporada, i d’un vestit vell te’n feia una faldilla i una jaqueta. O el meu avi, que no havia sentit mai a parlar d’economia circular. Però reparava tots els mobles de la casa una i altra vegada i, quan ja no eren útils, els transformava en mobles nous per, després de molts més anys, encara aprofitar-los per fer llenya.
I així com tants i tants d’exemples que de ben segur tenim a la vora i de qui podem aprendre. La compra a granel, els embolcalls reutilitzables o beure aigua de l’aixeta són algunes de les accions que ens serveixen per viure sense produir tanta brossa. Però n’hi ha moltes més. Aprofitem aquest moment de pausa col·lectiva per parar a pensar en com vivim i com ens relacionem i desfem-nos d’aquells hàbits de consum que ens perjudiquen.